Останній день виїздів художників пленеру «Кращий художник/The best artist» 2024 «Місця сили України – Вінниччина» спрямував їх до Буші – маленького села на Вінниччині, що славиться своєю багатою історією та археологічними знахідками, які датуються дохристиянським та християнським періодами. Тут можна знайти реліквії різноманітних епох, таких як скельний храм V–XVI століть з унікальним художнім рельєфом, залишки фортеці та підземних ходів XV–XVII століть, міська ратуша XV століття та цвинтар XVIII–XIX століть.

Особливими пам’ятками є залишки висіченого у скелі храму з надзвичайним художнім рельєфом. Ця пам’ятка була відкрита у 1824 році місцевим шляхтичем Ромуальдом Остоя-Овсяним, що свідчить напис на самому рельєфі. Відтоді дослідження храму розпочав професор В. Антонович у 1883 році, і з того часу ця скельна знахідка стала відомою всьому науковому світу. Рельєф зображує людину, що стоїть перед безлистим деревом, на гілках якого сидить півень. Поруч з людиною, на висоті, стоїть величний олень. У верхній частині рельєфу вирізьблено прямокутну рамку з ледь помітними залишками напису в чотири рядки, які, напевно, пояснюють сюжет зображення.

Як розповідає Світлана Собко, науковий співробітник державного історико-культурного заповідника Буша, є різні версії призначення зображення, як ритуального.

«До прикладу людиноподібна фігура може зображати вагітну жінку чи ведмедя. А фігура дерева до якого вона розвернена це дерево життя. Півень у гілках дерева можна читати, як провідник чи провісник, а то і зовсім символ вогню. Між рогами оленя чітко вимальовується трикутник», – каже пані Світлана.

На протилежній вертикальній поверхні скелі є ніша, що була вибита у давнину і, ймовірно, використовувалась для язичницьких обрядів — туди могли ставити їжу та напої.

«Наш заповідник радий приймати учасників пленеру «Кращий художник». В нас прекрасна територія й очікуємо на неймовірні роботи від учасників. Дякую кожному», – каже Собко Світлана, науковий співробітник державного історико-культурного заповідника Буша.

Крім того, в Буші розташований парк історичної скульптури, міжнародних пленерів скульпторів-каменотесів «Подільський оберіг». Пленер був започаткований  у 1986 році з того часу свої твори тут залишили багато відомих скульпторів каменотесів.

Серед місцевих розповідають, що у деяких з них є особливе значення. До однієї йдуть, щоб завагітніти, до іншої навпаки, також є скульптура що приносить успіх, а є й така до якої треба йти по покарання для недобрих людей.

«Дуже рада, що познайомилась з таким місцем сили. Скельний храм чудовий це особливе місце і це одразу відчувається», – каже художниця Ольга Тяжелова.

Лядівський скельний монастир

Лядівський скельний монастир зустрічає групу учасників пленеру неймовірними краєвидами, серед гір і полів вигинається Дністер, а у височині серед зелені видніється комплекс будівель монастиря.

Скельний чоловічий монастир Лядовський Усікновенський — це об’єкт національного значення, розташований у Могилів-Подільському районі Вінницької області. За легендою, монастир був заснований у 1013 році святим Антонієм Печерським, який повертався з подорожі з Афону та Царгороду до Києва.

У монастирі зберігається “Антоніїве джерело” як пам’ять про нього. Комплекс пам’яток включає печерну церкву Усікновення голови Іоанна Предтечі, печерну церкву святої великомучениці Параскеви, дзвіницю, могили ченців і готель.

Також на території монастиря можна побачити старовинну печерну церкву XI століття, яка оточена церквою XVIII століття. Навколо монастиря розташовані джерела цілющої води.

Митці долають високий підйом до монастирських споруд і занотовують неповторну красу старовинного скельного храму.

Пленер проводиться за підтримки керівника ОВА Вінниччини Сергія Борзова.

Ініціатор проєкту «Кращий художник / The best artist» 2024 «Місця сили України (Вінниччина)»: народний художник України, Володимир Козюк та засновник Благодійного Фонду Український Альянс Микола Філонов.

Головні організатори: Олександр Домбровський, Микола Філонов та Сергій Кудлаєнко.

Генеральні партнери: БФ «МХП-Громаді», ГО «Ми-Вінничани», громадська організація «Кращий художник, громадська організація «У серці з Україною».

Приймає готельно-ресторанний комплекс “Гостевія”.

До теми: “Подільські мальдіви” та вулички Браїлова писали учасники проєкту “Місця сили в Україні – Вінниччина”

До теми: Місця сили у Вінниці. Учасники пленеру «Кращий художник» 2024 писали Вінницю

До теми: Учасники пленеру «Кращий художник» шукали “місця сили” в Козятині та в Сестринівці

До теми: Місця сили України – Вінниччина. Стартував восьмий пленер «Кращий художник»

До теми: Місця Сили України – Вінниччина. Ставка Гітлера “Вервольф”

 

Попередня публікаціяДе у Вінниці сьогодні ремонтують мережі
Наступна публікаціяУкраїнці знову можуть повідомляти про пересування окупантів у Telegram