Мальовниче село Печера, усипальниця-каплиця Потоцьких-Свейковських та каскад порогів Південного Бугу: Восьмий пленер «Кращий художник» розпочався на Вінниччині.

На Вінниччині стартував восьмий пленер «Кращий художник/The best artist» 2024 «Місця сили України – Вінниччина». Художники з різних міст України протягом пленеру виїжджають у наймальовничіші місця нашої області, в місця сили та неповторної краси природи. Саме в цих локаціях вони пишуть свої твори, про відчуття, про красу та Україну.

Сьогодні, 22 квітня відбулась перша запланована поїздка. Митці відправились в село Печера, розташоване на березі Південного Бугу, воно має дивовижну історію та разючі краєвиди.

Назва села виправдує себе, адже існування печер у цій місцевості підтвердили археологічні розкопки М. Артимонова, у 1947 – 48 роках. Також на території сучасної Печери виявили й поселення трипільської культури.

Перша локація пленеру, шедевр видатного київського архітектора Владислава Городецького усипальниця-каплиця Потоцьких-Свейковських.

Друга, козацька дерев’яна церква Різдва Богородиці 17 століття, вона була збудована на місці де стояв замок Юрася Хмельницького.

Фундаменти та огорожу церкви мурували із каменю з розібраного палацу молдавського воєводи – Турецького намісника

Третя, берег Південного Бугу, він тут затиснутий з обох боків скелями й утворює каскад порогів.

Митці писали в усіх трьох локаціях. З під пензлів раптово вимальовувались гранітні схили, церква крізь квітуче віття вишні, стрімкий і невпинний Південний Буг, мальовничі краєвиди та убрана в архітектурне мереживо усипальниця.

За словами організаторів, в першу чергу пленер – це ще один внесок митців та меценатів в допомогу Збройним Силам України, адже частина творів буде продана на аукціонах кошти з яких буде направлено на благодійні внески для ЗСУ.

Також сьогодні є розуміння, що в надскладний для нашої країни час всі українці потребують не тільки захисту, а й підтримки. В тому числі духовної. Нам всі потрібно мати достатньо сили, щоб захистити нашу землю та відбувати все зруйноване та знищене ворогом.

«В Україні з давніх-давен існують сакральні місця, так звані місця сили, де наша нація черпала позитивну енергію та натхнення для здобуття незалежності та свободи. Тому й обрали для себе таку тему – не тільки популяризувати нашу Вінниччину, а й поділитись інформацією з усіма українцями про такі місця, шляхом її відтворення високопрофесійними митцями.

Також проєкт провадиться, щоб у цей нелегкий час підтримати митців з регіонів які зараз під постійними ударами ворога. Попри постійні атаки росіян, митці з Харкова, Одеси та інших міст не тільки не покинули свої домівки, а й продовжують кожного дня викладати, малювати, та допомагати Україні через свою творчість», – розповідають організатори.

Проєкт проводиться за сприяння Сергія Борзова.

Організатори та партнери проєкту: Олександр Домбровський, Володимир Козюк, Микола Філонов, Сергій Кудлаєнко, Олексій Жадейко та Юрій Котик.

Партнери – Благодійний Фонд «МХП-Громаді», громадське об’єднання «Ми-Вінничани», громадська організація «Кращий художник,  громадська організація «У серці з Україною».

Приймає та пригощає готельно-ресторанний комплекс відпочинку  «Гостевія».

Список учасників

  • Народний художник України Володимир Козюк (Вінниця)
  • Заслужений художник України Володимир Сандюк (Івано-Франківськ)
  • Валерій Шматько (Харків)
  • Катерина Білетіна (Одеса)
  • Каріна Волошко (Харків)
  • Максим Малильо (Київ)
  • Євгенія Божко (Одеса)
  • Оксана Бойко (Харків)
  • Злата Шишман (Одеса)
  • Анна Башликова (Харків)
  • Ольга Тяжелова (Вознесенськ)
  • Валерія Кузьменко (Одеса)

Попередня публікаціяЦього тижня Вінниця потребує донорів усіх груп крові
Наступна публікаціяСьогодні у Вінниці похмура погода