У Вінницю з Хмельницького доставили рушник єднання. Відео

Сьогодні у Вінниці на Європейській площі відбулась урочиста передача 12 метрового полотна рушника єднання. В межах мистецько-патріотичного проєкту “Цвіт вишиванки” на площі відбулась виставка майстринь вишивальниць з різних районів Вінниччини.

Проект “Цвіт вишиванки” спрямований на створення Міжнародного вишитого рушника єднання. До Вінниці його привезли з Хмельницького де вишили чорний орнамент оберіг.

За словами начальниці управління культури й мистецтв Вінницької обласної військової адміністрації, Ольги Дернової, ідея проєкту виникла на Тернопільщині. Початково рушник був вишитий там, а згодом до процесу приєдналась діаспора та багато країн світу, що залишили свої вишивки на ньому. Основною метою було передати рушник від регіону до регіону, зображуючи орнаментику та символіку кожного місця.

Організатори проекту вважають, що цей рушник сприятиме об’єднанню України через мистецтво та культурну спадщину. Вони вірять, що цей символічний об’єкт стане іміджем країни в світі та буде пам’яткою, яка нагадуватиме про єдність українського народу навіть за кордоном.

Як розповіла Ольга Дернова, для Вінниччини вже визначили орнамент.

«Дерево життя, цей орнамент притаманний нашій подільській вишивці найкращі майстрині зобразять на цьому рушникові», – сказала пані Ольга.

Наступною областю де вишиватимуть рушник єднання стане Житомирщина.

Рушник вишивають з 2013 року, наразі він має дожину 12 метрів, але як повідомили ініціатори проекту, збираються додати ще 12 метрів. На цей час рушник вже містить вишивані візерунки з 9 країн світу та 10 областей України.

У 2013 році виникла ініціатива створення рушника єднання. Він був започаткований трьома особистостями: Михайлом Ратушним, головою Всеукраїнської міжнародної координаційної ради; Михайлом Ратушняком, головою Національної спілки підприємців “Українська справа”; та Євгеном Філем, керівником Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини.

Як розповіла Світлана Байталюк, директорка департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації. Цікавість цього проєкту полягає в тому, щоб об’єднати на одному полотні автентичні та найпоширеніші взори з різних регіонів.

 

  

 

Попередня публікаціяВінниця поповнила трамвайний парк: ще 2 вагони  “Tram2000” прибуло до міста
Наступна публікаціяЧетверта хвиля мобілізації в Україні: хто може бути призваний