До Всесвітнього дня вишиванки в області провели День спільнодії під гаслом: «Моя вишиванка – оберіг моєї стійкості». Захід відбувся у рамках Всеукраїнської кампанії ментального здоров’я “Ти як?”, започаткованої за ініціативи Першої леді Олени Зеленської, повідомили на сайті ОВА Вінниччини.

Сьогодні духовність і культура є важливими елементами не лише для формування національної ідентичності, а й для стійкості та ментального відновлення українців, які зазнали травм від війни. У центрі Вінниці влаштували патріотичний флешмоб на знак вдячності Збройним силам України. Представники влади і громадських організацій, колективи закладів культури та вінничани спільно виконали Гімн України.

Народна депутатка України Ірина Борзова підтримала учасників заходу, висловивши вдячність ЗСУ та віру в нашу Перемогу. Вона наголосила: «У найважчий для України час вишиванка лікує і надихає. Наші традиції, наша культура, наша ідентичність – те, що єднає українців. А в єдності – наша сила! Дякуємо нашим захисникам і захисницям за можливість вдягати національне вбрання».

Захід включав концертну програму, покази стилізованої колекції українського одягу та виставкові мистецькі проєкти Вінницького обласного художнього музею та Вінницького обласного центру народної творчості. Також демонстрували народні строї з колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею і книжково-ілюстративні виставки з історії вишиванки від обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Отамановського та Вінницької обласної бібліотеки для дітей та юнацтва ім. І. Франка.

Сімнадцять майстринь-вишивальниць з різних куточків Вінниччини показали власноруч вишиті сорочки і рушники. Серед цікавих локацій, які відвідали вінничани, була «Подорож до ментального здоров’я». Всі охочі мали нагоду дізнатися, як допомогти собі та близьким віднайти внутрішній ресурс.

Цей захід став яскравим втіленням єдності, підтримки і вдячності, що живуть у серцях українців, та підкреслив важливість культурної спадщини у нашому житті.

Попередня публікаціяІсторія будівлі найвужчого готелю у Вінниці збудованого 1910 році
Наступна публікаціяГромади та підприємці з Вінниччини взяли участь в бізнес-форумі національної ідентичності «ЧАС ДІЯТИ.UA»