Літо — час, коли перед українськими абітурієнтами постає питання. Як не схибити в обрані професії. Аби навчання не коштувало батькам усіх коштів і в майбутньому професія стала прибутковою. Яким спеціальностям надають перевагу абітурієнти та чи варто розраховувати на бюджетну форму навчання. Детальніше читайте у нашій підбірці по ВНЗ.

Підвищення цін на навчання не вдалось уникнути ні в цьому році, ні в попередніх. Зокрема, у Вінницькому національному технічному університеті за перший рік навчання на більшості спеціальностей денної форми доведеться заплатити 26 тисяч 800 грн. Заочна форма навчання коштуватиме 13 тисяч 200 грн. 

Магістратура: денна форма 37.500, заочна форма 14.500. 

У Вінницькому національному медичному університеті ім. М.І.Пирогова середня вартість першого року навчання  обійдеться у 32 тисячі. Спеціальність “Фізична терапія” є найдешевшою,  вартість навчання на рік – 25 600 грн. Найдорожча спеціальність “Стоматолог”, за рік доведеться заплатити – 42 440 грн.

У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса за перший рік навчання студенту потрібно буде заплатити в середньому 28 тис. (освітній рівень «бакалавр») та 31 тисяч (освітній рівень «магістр»). Найбільше коштуватиме навчання на спеціальності «Право» – 32 500 тисяч. Найменше доведеться віддати за здобуття спеціальності  “Історія та архітектура” – 22 тисячі.

Ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса, Ілля Хаджинов пояснює, можливість безплатно навчатись абітурієнти отримують за конкурсною шкалою. Хто набрав найбільше балів — той і здобуде бюджетне місце. Не варто забувати, що серед бюджетників орієнтовно 15 – 20% місць віддадуть пільговим категоріям.

“Зараз такої бюджетної форми, як раніше не існує. тобто не має конкретного фіксованого бюджетного набору на конкретні спеціальності. Зараз широкий конкурс. Якщо людина виборює місце, то вона виборює серед усіх людей, які планують вступати на цю спеціальність в межах конкурсу. Відповідно, людина подає по 5 заяв в кожний заклад вищої освіти вона в рейтингу, завдяки автоматичній системі створеній в особистих кабінетах здобувачів. Попит держава бачить, на які спеціальності планують йти абітурієнти, а потім розподіляє місця у відповідності за результатами НМТ”, – коментує Ілля Хаджинов.

“Ми єдиний класичний університет в області та в регіоні. У нас є увесь перелік спеціальностей, від гуманітарних до технічних. За останні роки попит змінився, вплив війни відчутний. Мали попит такі спеціальності, як економічні, технічна освіта. Зараз на рівень з економістами і юристами вийшла психологія. З іншого боку є певний попит нової спеціальності — соціальне підприємництво в галузі соціального забезпечення. Зараз у нас навчаються близько 3.5 тис. студентів”, – коментує Ілля Хаджинов ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса.

У Вінницькому національному аграрному університеті за перший рік навчання на денній формі доведеться віддати від 12 тисяч 500 гривень до 18 тисяч. Найдорожчою спеціальністю є право, фінанси, менеджмент, маркетинг, комп’ютерні технології, економіка, публічне управління. Заочна форма навчання коштуватиме на всі спеціальності 9 тисяч гривень. Магістратура: від 12 тисяч 500 грн до 22 тисяч за денну форму. А от всі спеціальності заочної форми коштуватимуть для абітурієнтів 10 тисяч гривень.

У Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського студентам першого курсу денної форми навчання на рівні бакалавр в середньому доведеться заплатити 18 тисяч. Найдорожчою спеціалізацією є “Філологія”,  “Фізична культура та спорт”, “Англійська мова”, “Журналістика”, “Туризм” – 24 тисячі гривень.

Магістратура: ціна на денну форму на будь-яку спеціальність 27 тисячі 500 гривень.

У Вінницькому торговельно-економічному інституті Київського національного торговельно-економічного університету середня вартість навчання – 21 тисяча (освітній рівень «бакалавр»). Магістратура: 28 тисяч.

У Вінницькому кооперативному інституті ціни на навчання теж змінились. Першій рік на рівні «бакалавр» буде коштувати 20 тисяч на всі спеціальності денної форми навчання. Заочна форма навчання – 14 тисяч гривень.

Випускники Вінниччини мають можливість здобувати відомчу освіту за конкурентоспроможними спеціальностями у Харківському національному університеті внутрішніх справ, два факультети якого передислокувались до  Вінниці.  Отриманий диплом відкриває двері для подальшої роботи у підрозділах Національної поліції України та на будь-яких підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності та видів діяльності.

“Навчання у м. Вінниця проходить онлайн і офлайн. Підготовка фахівців ступеня вищої освіти «бакалавр» відбувається на основі повної загальної середньої освіти. Студенти, перебуваючи вдома чи на інших безпечних локаціях, мають можливість навчатися”, – коментує Михайло Бурдін.

За можливість вивчати  спеціальність “Право” у Харківському національному університеті внутрішніх справ доведеться заплатити 24 тисячі за денну форму та 14 тис. на рік за заочну. Решта спеціальностей коштуватимуть – 15 тисяч за денну форму та 10 тисяч заочну.  Магістратура: 28 тисяч денна форма та 22 тисячі заочна форма навчання.

В університеті здобувають вищу освіту і курсанти й студенти. Перші з яких навчаються  лише на очній формі.

“Здобувши освіту, випускники університету, відповідно до державного розподілу, працюють у Національній поліції у підрозділах фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку, органах досудового розслідування, підрозділах карного розшуку, слідчими, працівниками оперативних служб, дізнавачами, експертами-криміналістами тощо”, – зазначає проректор Харківського національного університету внутрішніх справ Михайло Бурдін. 

В університеті наголошують, з основних переваг навчання для майбутніх курсантів: – безплатне отримання освіти: проживання у сучасних гуртожитках, забезпечення літнім і зимовим форменим одягом, триразове харчування, медичне обслуговування; – щомісячне грошове забезпечення; – гарантоване перше робоче місце; – можливість продовжити навчання для отримання повної вищої освіти (магістратура, ад’юнктура) для подальшого кар’єрного зростання. 

Попередня публікаціяВійськовослужбовці з Вінниччини нагороджені орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня
Наступна публікаціяІсторія будівлі найвужчого готелю у Вінниці збудованого 1910 році