Вінницька обласна рада вирішила раптово зайнятися встановленням екологічних стандартів в окремих громадах області. Саме тому кілька днів тому голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий, представляє в раді партію “Українська стратегія Гройсмана”, створив робочу групу, яка має вивчити питання загибелі осетрових у межах Ладижинського водосховища, а також питання «дотримання вимог природоохоронного законодавства при розміщенні водовідстійника у Тростянецькій громаді».  Відповідне розпорядження є на сайті обласної Ради.

Вояж депутатів був довгим, хаотичним і упередженим

Є цікаві деталі у цих двох проблемах, які наймаються дослідити депутати. Навколо масової загибелі осетрових риб ходить багато версій але, власник риби, керівник «Перша Аквапромислова компанія» Олександр Корх та низка місцевих ЗМІ, які орієнтовані на партію “Українська стратегія Гройсмана” свої висновки щодо винних у загибелі російських осетрів (так називається вид однієї з риб) та астраханської білуги (другий вид риби, що загинула) висловлює широко і бездоказово.

У випадку з будівництвом і дотриманням вимог щодо будівництва об’єкту в Тростянчику, Тростянецької громади, то в облраді навіть у меті розгляду робочої групи зробили помилку. Можливо свідому. Адже в Тростянчику планували побудувати не відстійник, а герметичний резервуар, де зберігатимуть рідкі відходи птахівництва. А потім їх за допомогою біотехнології, перероблюватимуть на добриво. До речі, в іншому місці.

До того ж будівництво планувалось за 5 км від населеного пункту, хоча норми дозволяють будувати подібні об’єкти на відстані 500 метрів.

Щоб детально розповісти про поїздку депутатів облради журналісти видання «𝒱𝒾𝓃𝓃𝓎𝓉𝓈𝒾𝒶 𝒫𝓇ℯ𝓈𝓈 𝒫ℴ𝒾𝓃𝓉» взяли участь у першому виїзному засіданні робочої групи депутатів.

Наше видання вже коротко повідомляло про поїздку депутатів у Тростянецьку громаду, яка виглядала, як цілеспрямована спроба нанести публічну шкоду репутації відомій українській компанії частиною депутатської групи.

Більше читати: У Вінницькій області триває перше виїзне засідання робочої групи обласної ради

Отже, нова робоча група, провівши перше засідання у облраді, виїхала на місце двох подій, які фігурують у її завданні. Спершу депутати зупинилися у Тростянчику. І не можна сказати, що їх там зустріли з короваями. Скоріше, селяни, які зібралися на імпровізований схід, були готові задавати депутатам гострі питання.  

Історія питання

Варто зазначити, що автор депутатського звернення, депутат обласної Ради Ігор Хміль, який виступає проти спорудження в Тростянчику герметичного резервуару. Ігор Хміль залучився у цьому підтримкою частини мешканців села. Об’єкт споруджуватиме відома в Україні компанія МХП. Не відомо чому Ігор Хміль не хоче, щоб у Тростянчику був цей об’єкт, який в документах облради наполегливо називають «відстійником», хоча він таким не є. Але відомо, що згаданий депутат від “Української стратегії Гройсмана” є багаторічним політичним опонентом колишнього топ-менеджера компанії МХП, а нині народного депутата по 17 виборчому округу (Ладижин, Тростянець, Бершадь, Гайсин, Теплик) і давно веде “війну” проти всіх інвестиційних та соціальних проєктів згаданої компанії.

Більше про депутата Ігоря Хміля: В автівці обласного депутата від партії Гройсмана правоохоронці знайшли наркотичні речовини

Щодо самого об’єкту, який планує побудувати підприємство. Він має розміщуватися під землею, виготовляється з щільної гуми, повністю герметичний. Матиме вхід для брудної рідини та вихід. У рідини не буде контакту з повітрям. І рідина, що там зберігатиметься, не впливатиме на якість повітря. 

Сергій Кривешко, до обрання депутатом займався бізнесом з перевозок, був керівником АТП. Вперше обирався у Вінницьку обласну раду в 2015 році від "Радикальної партії Олега Ляшка", через декілька років балотувався у Верховну Раду від партії Ігоря Смешка, не пройшов, судився з місцевою газетою "33 канал" через інформацію видання, що під час Євромайдану відправляв "тітушок" з Вінниці на Майдан. У 2020 році пройшов в обласну раду від партії Володимира Гройсмана. В цьому ж році його сина, 22 річного Владислава Кривешка було призначено на посаду Вінницько-Хутірського старостинського округу.
Ігор Хміль, колишній заступник голови обласної ради, обласний депутат

Так от, депутата Ігоря Хміля, активного лобіста проти будівництва, яке дало б селу з десяток нових робочих місць, голова облради В’ячеслав Соколовий призначив заступником керівника робочої групи. Призначення в робочу групу депутата зацікавленого у результатах розгляду питання не тільки виглядає дивним, але й протирічить нормам законодавства про конфлікт інтересів. 

Довідково: Реальний конфлікт інтересів – суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень (тлумачення конфлікту інтересів НАЗК). 

Очолив робочу групу депутат обласної ради від “Української стратегії Гройсмана” Сергій Кривешко.

Сергій Кривешко, до обрання депутатом займався бізнесом з перевозок, був керівником АТП. Вперше обирався у Вінницьку обласну раду в 2015 році від "Радикальної партії Олега Ляшка", через декілька років балотувався у Верховну Раду від партії Ігоря Смешка, не пройшов, судився з місцевою газетою "33 канал" через інформацію видання, що під час Євромайдану відправляв "тітушок" з Вінниці на Майдан. У 2020 році пройшов в обласну раду від партії Володимира Гройсмана. В цьому ж році його сина, 22 річного Владислава Кривешка було призначено на посаду Вінницько-Хутірського старостинського округу.
Фото: Власно.інфо

Довідково: Сергій Кривешко, до обрання депутатом займався бізнесом з перевозок, був керівником АТП. Вперше обирався у Вінницьку обласну раду в 2015 році від “Радикальної партії Олега Ляшка”, через декілька років балотувався у Верховну Раду від партії Ігоря Смешка, не пройшов, судився з місцевою газетою “33 канал” через інформацію видання, що під час Євромайдану відправляв “тітушок” з Вінниці на Майдан. У 2020 році пройшов в обласну раду від партії Володимира Гройсмана. В цьому ж році його сина, 22 річного Владислава Кривешка було призначено на посаду Вінницько-Хутірського старостинського округу.

Схід згодних та не згодних

У Тростянчику на робочу групу депутатів облради чекали селяни. Більшість з тих, хто прийшли на схід, вважали, що депутати облради приїхали допомогти селянам у вирішені нагального для них питання – ремонту водогону. Нині недіючий водогін будувався у 60-тих роках минулого сторіччя, труби наскрізь проіржавіли, колонки розбиті та частково вкрадені на металобрухт. Але робоча група приїхала з іншої причини. 

Як зазначила староста села Тростянчик, Інна Філіпова, про приїзд депутатів з облради ніхто не повідомляв, про нього селяни дізналися із соціальних мереж. Тому на схід прийшло мало мешканців. Староста говорить, що через незгоду з будівництвом об’єкту, громада втратить інвестора, робочі місця та податки до місцевого бюджету.



А тим часом робоча група депутатів на чолі з керівником Сергієм Кривешком розпитували селян, що вони думають про це будівництво. Як завжди буває у таких випадках, думки селян, ті що були на сході, були діаметрально протилежними. Частина з тих, хто проти будівництва, перекрикувала тих, хто його підтримує. В хід також йшли образи та лайка.


Керівник робочої групи після безуспішних спроб встановити істину, під час такого спілкування, запевнив, що депутати вивчать всі обставини, запросять документацію, поспілкуються з екологами та після аналізу проінформують обласну раду. 

Під час сходу виявилося, що 30 представників громади відвідали аналогічний резервуар, який побудований у Тульчинському районі. Ті, хто там був, запевняють, що на тому об’єкті немає запаху відходів, і шкоди довкіллю він не завдає. 

Їздила туди і колишня вчителька біології Валентина Євгеніївна, вона й поділилася своїми враженнями про об’єкт.



Враження мешканців Тростянчика від аналогічного об’єкту



Коментар керівник проекту будівництва, який займається спорудженням резервуару, Ігоря Москальця.



Він зазначив, що резервуар не є відстійником. Там немає контакту рідини з повітрям. На ньому дотримано всіх сучасних екологічних норм з поводження з біовідходами. 

Коментуючи перебування робочої групи в селі Тростянчик, депутат облради Євген Шаповалов (фракція “Слуга народу”) зазначив, що їх візит у Тростянчик погано підготували в облраді, а спробу поспілкуватися з селянами, він назвав хаотичною.



Хоча й зазначив, що таку спробу зроблено, і це добре. І що особисто він утримається від висновків, поки не побачить всіх документів та висновків екологів. 

Від хаотичної спроби до хаотичних переміщень

Керівник робочої групи облради Сергій Кривешко пообіцяв селянам під час спілкування, що його колеги після сходу виїдуть на місце майбутнього будівництва. Але сталося зовсім не так, як говорив Сергій Кривешко. 

Після спілкування з місцевими жителями, депутати, представники екоінспекії, Держспоживслужби та знімальна група вінницького міського телебачення «Віта» (інших журналістів обласна рада на виїзд не запрошувала), сіли в мікроавтобус та вирушили вслід за електричним Nissan Leaf з київськими номерами, на ніби то місце майбутнього будівництва. 

Журналісти видання «𝒱𝒾𝓃𝓃𝓎𝓉𝓈𝒾𝒶 𝒫𝓇ℯ𝓈𝓈 𝒫ℴ𝒾𝓃𝓉» вирушили вслід на власній автівці. 

Спочатку приїхали на об’єкт неподалік Тростянчика. Там працювало кілька робітників та бульдозер. Дехто з них одягнув індивідуальні маски, щоб не відчувати запах. 

Згодом з’ясувалося, що це один з об’єктів компостування органічних добрив. 

Далі депутати робочої групи, полями, вслід за тим же Nissan Leaf, який показував дорогу, приїхали на інший з один з об’єктів МХП. На сам об’єкт їх спочатку не пустили. Бо депутати їхали не по бетонній дорозі, повз пост охорони, а манівцями. 

Через кілька хвилин до депутатів підійшов майстер, відповідальний за роботу об’єкту з компостування органічних добрив та техніку безпеки там. 

Поспілкувавшись з представниками робочої групи, майстер наказав звільнити проїзд і депутатам запропонували пройти на об’єкт, але пішки, без автомобілів, відповідно до техніки безпеки. Керівник робочої групи Сергій Кривешко намірився вже йти туди. Але його окликнув інший депутат, Михайло Паньків (фракція “Українська стратегія Гройсмана”) та сказав, що там вже нічого робити. І що вони вже все зняли (депутат давав коментар телеканалу ВІТА).

Як з’явився сумнівний сюжет про роботу депутатів у Тростянчику на телеканалі “ВІТА”

Згодом відео, з коментарем Паньківа з’явилося на анонімних телеграм-каналах, зі скандальними заголовками, як депутатів не пустили на підприємство, хоча, ситуація з допуском учасників робочої групи на об’єкт підприємства вирішився протягом 10 хвилин. Свідком чого були кореспонденти нашого та інших ЗМІ.


Вінницькі депутати симулювали конфлікт для замовного сюжету на місцевому телебаченні


Але після запису коментаря для телеканалу “ВІТА” керівник та його заступник не захотіли пройти на об’єкт і депутати почали сідати у мікроавтобус. І лише одна депутатка, Вікторія Родінкова (фракція “Європейська Солідарність”), в супроводі представника МХП, пішла й подивилася, як компостують органічні добрива перед тим, як відправити на поля і жодних зауважень до роботи підприємства у неї не було. Вона сказала представнику МХП, що вона, як біолог, знає про дотримання високих екологічних стандартів з поводженням відходів в МХП.

Тобто, і цей об’єкт був зовсім не тим місцем, де мають будувати резервуар, який деякі депутати, як Михайло Паньків, вперто називали “відстійниками”.

Окремо потрібно зазначити й про інформаційний супровід роботи депутатів. Як ми вже писали вище, візит депутатів в Тростянчик і Ладижин супроводжували журналісти телеканалу “ВІТА”, але те що згодом вийшло на телеканалі в сюжетах новин кардинально відрізняється від того, що відбувалось насправді.

Це стосується і повідомлення про недопуск депутатів на підприємство. На чому особливо акцентували журналісти місцевого комунального телеканалу.

Журналісти видання “Новини Вінниці” опублікували докази про недостовірну інформацію телеканалу “ВІТА”

Наші колеги з видання “Новини Вінниці” опублікували відеодоказ того, що сюжет телеканалу “ВІТА” є не лише некоректним, а й ретельно підмонтованим і маніпулятивним, з повним ігноруванням журналістських стандартів та відсутністю балансу думок.

сюжет телеканалу "ВІТА" є не лише некоректним, а й ретельно підмонтованим і маніпулятивним, з повним ігноруванням журналістських стандартів та відсутністю балансу думок. 
В цьому ви можете переконатись, переглянувши матеріали телеканалу і порівняти його з тим, що відбувалось насправді.



А тепер пропонуємо переглянути відео “Новини Вінниці”, на якому видно, як прямо під час коментаря депутата Паньківа телеканалу “ВІТА”, робітники підприємства звільняють проїзд і запрошують депутатів на підприємство. І депутати, яким було дійсно цікаво потрапити на підприємство, туди зайшли. Але комунальний телеканал ці факти проігнорував і видав матеріал про те як депутатів не пустили на об’єкт аграрного підприємства.



Нашим журналістам стало цікаво, хто ж був у машині з київськими номерами, яка возила депутатів робочої групи манівцями, польовими дорогами та бездоріжжям, криючись від людських очей, на об’єкти, де ніби то мають будувати резервуар?

Наш кореспондент підійшов до однієї з жінок, що були в авто. Представившись, журналіст запитав, власне хто вони та чому супроводжують депутатів облради? І чому їхали на об’єкт бездоріжжям та манівцями, якщо туди веде нова бетонна дорога? 

Одна з жінок назвалася Світланою, і сказала кореспонденту, що вона його не запрошувала туди їхати. На прохання до представників облради повідомити, чому депутатів везе за собою особа, яка не хоче представлятися, відповіді не отримав…

Згодом із власних джерел видання «Новини Вінниці» з’ясувало, що жінка яка представилася Світланою є бізнес-партнеркою сина депутата Ігоря Хміля, який робив депутатський запит щодо невідповідності екологічним вимогам майбутнього будівництва резервуару. 

Тож, після таких хаотичних переміщень депутатів виникло кілька запитань:

Яка справжня мета створення робочої групи, з’ясування реальної проблематики, чи створення інформаційної картинки, яка має на меті нанести шкоду діловій репутації одного з найбільших інвесторів Вінницької області?

  • Чому апарат облради запросив у робочу поїздку тільки представників вінницької муніципальної телекомпанії?
  • Чи є в роботі депутатів політичні мотиви?
  • Чому не запросив представників інших ЗМІ?
  • Чому під час війни депутати займаються не допомогою фронту, розвитком області, а доволі сумнівними справами?

Сподіваємося, що отримаємо відповіді від облради найближчим часом…  

Попередня публікаціяВійськовий капелан ЗСУ ПЦУ отець Богдан: «Зцілення військових за яких молюся до Бога, бадьорять мою душу та дають сили працювати»
Наступна публікаціяВінницький Хор “Весна” отримав I премію на фестивалі-конкурсі “А RUGINIT FRUNZA DIN VII