У центрі Вінниці протягом двох днів вакцинуватимуть від дифтерії та правця

З 24 по 30 квітня відзначаються Всесвітній тиждень імунізації та Європейський тиждень імунізації. У цей період, зокрема, 16 та 23 квітня у місті вакцинуватимуть дорослих від дифтерії та правця. Фахівці з різних медичних закладів міста виїдуть для надання цієї послуги.

Вакцинація відбуватиметься двома спеціалістами: лікарем та медсестрою з Центру первинної медико-санітарної допомоги №1. 16 квітня з 12:00 до 15:00 всі охочі громадяни зможуть отримати щеплення у Центральному міському парку ім. Леонтовича (на площі біля літнього театру). 23 квітня схожу акцію планують провести на площі Європейській з 12:00 до 15:00.

Вакцинація безкоштовна.

Як повідомляють у департаменті охорони здоров’я ВМР, ревакцинація у дорослому віці розпочинається з 26 років. Щеплення слід оновлювати кожні 10 років для дорослих.

Дифтерія проявляється у вигляді ангіни, за якої утворюються плівки в горлі, ускладнюючи дихання. Вона передається повітряно-крапельним шляхом, а також може поширюватись через предмети побуту, такі як посуд або іграшки. Коли бактерія дифтерії потрапляє в дихальну систему, вона виділяє токсин, що впливає на різні органи, переважно – серце, нервову систему, нирки. Для лікування використовують протидифтерійну сироватку та антибактеріальну терапію. Навіть при своєчасному лікуванні близько 20% хворих померли.

Правець вражає нервову систему, проявляючись сильними судомами, які іноді можуть призвести до переломів кісток та проблем з ковтанням. Хвора людина відчуває інтенсивні болі. Інфекція правцем можлива при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Навіть у разі екстреної реанімації та оперативного медичного втручання смертність від правця може сягати 25–80%. Смерть зазвичай настає через спазм дихальних м’язів та параліч серцевого м’яза.

Попередня публікаціяГурт KOZAK SYSTEM продовжує тур «Люди-Титани» військовими госпіталями на черзі: Львів, Черкаси, Вінниця, Чернігів та Харків
Наступна публікаціяВінницький пласт: Гуртки, мандрівки, ватри та українська ідентичність