Вінницький пласт: Гуртки, мандрівки, ватри та українська ідентичність

Як працює Вінницький Пласт? Чим займаються пластуни? Як потрапити в Пласт та з якого віку в нього приймають дізнавались журналісти Vinnytsia Press Point.

В пластовій домівці у Вінниці нас зустрічають голова Вінницького осередку Пласту, Анна Бояновська та виховник пластунів Роман Мальцев. Вони розповідають про пластові активності, мандрівки та плани на цей рік.

Керівниця вінницького Пласту Анна Бояновська розповідає, що в організації безперервно з першого курсу університету. А перше її знайомство з пластом було в дев’ятому класі, тоді дівчина рік юнакувала і вирішила піти. Втім вже за кілька років повернулась, каже затягли назад друзі.

Що саме вас привернуло до Пласту і що подобається? Чи близька вам мета його діяльності і яка вона?

«Мені подобається, атмосфера Пласту. Це україномовне середовище і люди, які мають спільні погляди. Мені подобається, сама мета Пласту — сприяти вихованню, всебічному вихованню молодіі української, через різні способи», – каже Анна Бояновська.

Анна каже, що наразі є виховницею у трьох пластових гуртках. В них займаються дівчата віком від 11 до 17 років. Вони розділені по віку.

«Я з ними їжджу на табори, їжджу в мандрівки та на змагання. Також, я їх знайомлю з Вінницею з іншими областями, для того, щоб вони також розвивались і створювали свої заходи. Наразі, вони будуть організовувати різні заходи, хтось буде проводити писанкарство, хтось буде допомагати з проведенням «Дня першої пластової присяги».

«День першої пластової присяги» це день коли святкують заснування пласта 12 квітня 1912 року, пояснює Анна.

«Саме тоді сорок перших пластунів склали присягу, бути вірними Богові і Україні, допомагати іншим, слухатись пластового проводу та жити за пластовими законами. В цей день ми розповідаємо вінничанам, гостям про Пласт, знайомимо з ним та запрошуємо різні організації долічитись до нас, щоб вони також показали те чим вони займаються», – каже Анна Бояновська.

Домівкар вінницької станиці Пласту Роман Мальцев впорядковує пластову домівку, а також веде гуртки. Він пішов у Пласт після триденного табору, де йому дуже сподобалось.

«Мені сподобалось, тому що атмосфера дружня і з людьми, яких ти бачиш вперше ти на одній хвилі. Саме тому я вирішив залишитись і приділити велику частину свого часу цій організації», – каже Роман.

Чим важливий Пласт у формуванні національної ідентичності молоді та чим важливий для гарту молоді?

«Важливий момент у тому щоб дати можливість хлопцям стати чоловіками. Тому що, зараз відбувається війна і на великий жаль багато хлопців ростуть в неповних сім’ях. Ми даємо змогу познайомитись з дорослим життям, з ситуаціями які можуть відбуватись в майбутньому, якщо хлопці планують захищати нашу державу і бути справжніми чоловіками.

У нас є гуртки і проводяться заняття практичні, теоретичні та лекції на теми: починаючи від життя в місті, закінчуючи життям в природі. Це може бути: рибальство, правила дорожнього руху, це може бути розведення вогню, або ж юридичні моменти і тактична медицина звісно ж.

На цей час дуже важливо, щоб усі свідомі громадяни могли надати першу домедичну допомогу в будь-якій екстреній ситуації.

Також кожне місто влаштовує свої табори, вони є або локальними, або всеукраїнськими. Тематика може бути різна, починаючи від рольових ігор, закінчуючи активним пластуванням. Як от у нас є табір «Легіон», який максимально наближений до найсуворіших умов бойових дій. Туди хлопці можуть потрапити з 16 років», – розповідає Роман Мальцев.

Вінницькі пластуни захищають Україну в різних підрозділах, розкажіть про це?

«На великий жаль ми зараз маємо великий недобір виховників через те, що більшість з них на війні. І щоб хоч якось віддячити цим людям, ми кожного року впроваджуємо відзначення «Різдво в окопах», яке вручається особисто кожному пластуну, який є зараз на війні», – каже Роман.

Пласт відіграє важливу роль у формуванні патріотичних цінностей та підготовці молоді до захисту України. Вінницький Пласт продовжує активно діяти, залучаючи молодь до патріотичних заходів, розвитку особистості та набуття необхідних навичок для майбутнього. Разом із цим, вінницькі пластуни продовжують виконувати свої обов’язки на фронті, захищаючи нашу країну. Їхні зусилля спрямовані на сприяння утвердженню незалежності та державності України, а також на виховання справжніх патріотів, готових служити на благо рідної землі.

Найближчим часом, вінничани зможуть доєднатись до Пласту та познайомитись з пластунами на святкуванні Дня Пластової Присяги. Активності, майстеркласи та спілкування відбудуться в середмісті Вінниці вже 12 квітня.

Більше про Вінницький Пласт, а також що означають позначки на строї пластунів, дивіться у нашому відео:

Попередня публікаціяУ центрі Вінниці протягом двох днів вакцинуватимуть від дифтерії та правця
Наступна публікація77% українців відчувають стрес і сильну знервованість

1 КОМЕНТАР

Comments are closed.