Напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну, до Національного заповідника “Києво–Печерська лавра” звернулися представники Православної церкви України з проханням щодо проведення особливого богослужіння за упокоєння душ всіх загиблих від російської агресії разом із вірянами, військовими та капеланами у печерах біля православних святинь Лаври.

Заповідник з метою проведення даного заходу звернувся до чоловічого монастиря УПЦ, який фактично продовжує користуватися частиною об’єктів Нижньої лаври до набрання законної сили рішення суду.

У відповідь до Заповідника надійшов лист, яким фактично було відмовлено у наданні доступу захисникам України і капеланам разом з їхніми духовними наставниками від ПЦУ. В той же час Монастир повідомив Заповідник про розпочатий поточний ремонт у Ближніх печерах.

Про це йдеться в публікації “Національного заповідника Києво-Печерська лавра”.

Історія служителів “московського патріархату” про особливий догляд та зусилля ченців по збереженню мощів та печер монастиря неодноразово поширювалась у проросійських ЗМІ, де пророкували катастрофічні наслідки для православних святинь у разі передачі Ближніх та Дальніх печер під нагляд співробітників Історико-культурного заповідника «Києво-Печерська Лавра», або представників духовенства Православної церкви України. Негативно сприймалось в УПЦ МП і втручання в процес догляду за мощами науковців Заповідника або Міністерства культури.

Водночас, спеціалісти розповідають про незадовільний стан Ближніх печер Києво-Печерської Лаври. В ході їх перевірки представниками Заповідника 23 лютого 2024 року, були виявлені значні пошкодження стін печер внаслідок виникнення плісняви, порушення режиму «волога-сухість», ерозійного проникнення ґрунтових вод тощо.

Наслідки цих негативних явищ у подальшому можуть призвести до незворотної руйнації комплексу Ближніх печер, значного пошкодження мощів та інших артефактів.

З метою забезпечення вільного доступу усіх громадян, незалежно від їхніх релігійних переконань, до святинь Києво–Печерської лаври, в межах діючого законодавства, Заповідник розпочинає процедуру повернення культурних цінностей та реліквій, розташованих у Ближніх печерах, – зазначили в пресслужбі “Національного Заповідника”.

Попередня публікаціяВірні до кінця: сьогодні вінничани вшановують трьох загиблих Захисників
Наступна публікаціяФотовиставка у Вінниці: у фокусі друга річниця вторгнення