В середмісті Вінниці можна відвідати виставку – «Цегляна інтонація Вінниці»

Сіра, зелена, біла, рожева цегла, яку виробляли у Вінниці, досі вражає своєю унікальністю в архітектурному ландшафті міста. Виставка “Цегляна інтонація Вінниці” на 10 стендах, розташованих на Європейській площі, розповідає про історію та використання цього особливого будівельного матеріалу.

Відео з відкриття опублікували на ТГ-каналі міськради Вінниці.

Ініціаторами та організаторами виставки виступили департамент культури міської ради разом із Вінницьким державним педагогічним університетом ім. М. Коцюбинського. Проект реалізується у рамках EU4Culture за підтримки Європейського Союзу та Goethe-Institut Ukraine, а також в рамках Стратегії розвитку культури ВМТГ до 2025 року.

Вінниця відзначається як місто, де в кінці XIX століття вперше почали використовувати силікатну цеглу у будівництві. Тут був зведений перший завод силікатної цегли, роблячи місто інноватором у сфері будівельних матеріалів. Нові споруди вносили свій неповторний внесок у вінницьку архітектурну інтонацію.

Виставка «Цегляна інтонація Вінниці» ставить за мету відкрити нові грані унікальності міста через текстуру силікатної цегли. Організатори вважають, що в серці кожного вінничанина існують асоціації, що виходять за межі архітектурних форм та просторів.

Перший заступник директора департаменту культури Вінницької міської ради Олексій Циганков наголошує, що ця експозиція є частиною освітньої сесії «Культурний код Вінниці: у пошуках “вінницькості”», спрямованої на розкриття унікальності міста.

Виставка була започаткована навесні цього року, і влітку проводилось фотографування об’єктів, які використовують силікатну цеглу, для подальшого розміщення на десяти банерах.

Приватні будинки та релігійні споруди, представлені на фотографіях, розповідають історію Вінниці через особливості силікатної цегли. Серед об’єктів – будинки на вулицях Архітектора Артинова, Соборна 73 та 75, Степана Бандери, 2 та інші.

Співавторами виставки “Цегляна інтонація Вінниці” є доктор історичних наук, професорка Тетяна Кароєва та кандидат історичних наук Ольга Грабовська. Вони підкреслюють унікальність архітектурної спадщини Вінниці, де до 1917 року використовувалася силікатна цегла різних кольорів. Експозиція виявила 71 будинок, де була використана силікатна цегла, та має на меті збереження та популяризацію унікальної матеріальної та історико-культурної спадщини міста.

Виставка “Цегляна інтонація Вінниці” триватиме до 24 листопада.
Попередня публікаціяЛіниві голубці — соковито, смачно і легко приготувати
Наступна публікаціяКонцерт «Класика при свічках» у неділю відбудеться у Вінниці