У Вінниці презентували проєкт «Підтримка мікропідприємств ветеранів війни та їх родин, від ідеї до реалізації на Вінниччини». Громадська організація «Соціальний центр Вінниччини», Благодійний Фонд «МХП-Громаді» та Українській ветеранський фонд започаткували проєкт направлений на створення нових ветеранських бізнесів та підтримку вже існуючих.

«Як виникла ця ідея? З 25 лютого 2022 року об’єднались з фондом «МХП-Громаді» і почали просто працювати. Працювати, щоб Перемогти. Ніхто не знав, як будуть складатись обставини. Нам казали, що буде два-три тижні, але ми бачимо що це не так. Але ми не плануємо здаватись.

Понад півтора року ми разом з фондом допомагаємо військовим. Не вистачить часу, щоб перелічити усі бригади і прізвища кому ми допомагали. Але йде час і змінюються обставини, хлопці починають повертатись. Вони повертаються з різними обставинами, хтось зі здобутою інвалідністю, дехто для догляду за батьками, причини різні.

У кожного з них є намагання повернутись в це життя і у багатьох опускаються руки, тому що це важко. Ми всі розуміємо, що вони бачили і що пережили. Нещодавно слова такі гарні почула, що «Не ветерани повинні підлаштовуватись під суспільство, а суспільство повинне підлаштовуватись під них». Тому ми взяли участь в цьому проєкті.

Ми дуже хочемо допомогти їм повернутись до нормального життя та відкрити власні справи», – каже керівниця проєкту, депутатка обласної ради, Мар’яна Нарожна, яка представляє громадську організацію «Соціальний центр Вінниччини».

За словами Володимира Панченко, керівника відділу національних проєктів Благодійного Фонду «МХП-Громаді», проєкт триватиме два з половиною місяці. За цей час учасники пройдуть навчання з основ ведення бізнесу, відвідають успішне підприємство, під керівництвом розроблять власний бізнес-план та зможуть отримати фінансування на його втілення.
Проєкт передбачає шість важливих етапів:
  • Реєстрація
  • Онлайн навчання
  • Відвідування успішного підприємства
  • Розробка бізнес-плану
  • Конкурс бізнес-ідей
  • Реалізація ініціативи
На реалізацію бізнес-ідей учасники отримають до 100 000 гривень. Загальний бюджет грантів один мільйон гривень.

Під час проєкту буде створено  електронний методичний посібник з основ ведення бізнесу та організації власної справи в умовах воєнного часу. А також запрацює електронна платформа, своєрідна екосистема для ветеранів підприємців, яка буде працювати як допоміжний ресурс для ведення бізнесу.

«Нам дуже важливо розповісти про конкурс, розповісти про проблематику з якою ми працюємо і підсилити ветеранів, які будуть з нами в цьому проєкті», – підкреслює Володимир Панченко.

Проєкт реалізує «Соціальний центр Вінниччини» та БФ «МХП-Громаді». Як пояснює пан Володимир саме «Соціальний центр Вінниччини» написали цей проєкт, подали і перемогли з ним на конкурсі від Українського ветеранського фонду.

«Український ветеранський фонд має таку ціль підтримувати ветеранів, підтримувати родини ветеранів для того, щоб вони розвивали свою підприємницьку діяльність. У нас уже був з ними попередній дуже позитивний досвід, коли ми запускали проєкт «Варто робити своє»», – розповів Володимира Панченко.

На презентації проєкту був один з переможців конкурсу «Варто робити своє» Микола Бондаренко він поділився досвідом участі у конкурсі та успіхами свого бізнесу.

«Коли подавав заявку на конкурс надії було мало. Але ризикнув. В мене давно народилась ідея відкрити ветеринарну аптеку, я сам лікар ветеринарної медицини і 25 років відпрацював в професії. Було приміщення в занедбаному стані, воно потребувало багато капіталовкладень. І ми написали проєкт, пройшли реєстрацію, пройшли перший етап. Були зауваження, ми виправили і подали на другий етап. Відбувся захист в Українському ветеранському фонді і ми почали працювати. На сьогодні ветеринарна аптека вже готова до роботи», – каже Микола Бондаренко.

У Вінниці надати юридичну та інформаційну допомогу ветеранам та членам їх родин зголосилась в ГО «Простір Турботи». Про це розповів керівник проєкту «Турбота» Сергій Кудлаєнко.

«Ми опікуємось всіма військовими і тими хто повертається, і тими хто знаходиться на лікуванні сьогодні в наших закладах медичних. В них дуже серйозні є травми, вони прийшли з війни. Кажучи відверто ніхто не був готовий до війни. Досвіду ведення бойових дій ні фізичного, ні психологічного не було майже, ні в кого. І їм сьогодні необхідна турбота, їм потрібно чимось зайнятись. І ви сьогодні даєте їм шанс, вудку, щоб вони могли зловити ту рибу, щоб забезпечите себе, щоб бути зайнятими, щоб розвантажити психологічно емоційний стан, щоб дати можливо комусь роботу, щоб в суспільстві. Це дуже, дуже важливо», – каже Сергій Кудлаєнко.

Детально ознайомитись з проєктом «Підтримка мікропідприємств ветеранів війни та їх родин, від ідеї до реалізації на Вінниччини» можна за цією презентацією.

«Підтримка мікропідприємств ветеранів війни та їх родин, від ідеї до реалізації на Вінниччини»

Зареєструватись в проекті можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSffvxd6HnBgvn2U_xtH0oS4X_Ja_6P2N7a6ZBCWTkgiHorSAw/viewform

 

 

Попередня публікаціяКомандувач Обʼєднаних сил ЗСУ показав роботу розрахунку ППО на Північному напрямку
Наступна публікаціяУ Вінниці в суботу хмарна погода