Чи була застрахована риба напередодні загибелі в Ладижині? Версія власника акваферми

Вінницька обласна рада раптово вирішила провести перевірку кількох виробничих об’єктів відомої компанії у Вінницькій області. Голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий створив робочу групу для вивчення питання загибелі осетрових у Ладижинському водосховищі та дотримання вимог природоохоронного законодавства у Тростянецькій громаді.

Про це повідомляють Новини Вінниці.

Робоча група обласної ради, яку очолив депутат Сергій Кривешко (Радикальна партія Ляшка 2015 рік, партія Смешка 2019 рік, “Українська стратегія Гройсмана 2020 рік ред.) відвідала фірму ТОВ «Перша Аквапромислова компанія» у Ладижині, де сталася трагедія з осетровими. Представники групи поспілкувалися з власником риби та вислухали його версію подій.

Власник загиблих осетрів Олександр Корх звинуватив відому агроіндустріальну компанію у загибелі 9 тонн риби через проникнення каустичної соди до води. Однак визнав, що в момент інциденту перебував у Києві та керував ситуацією дистанційно.

Більше читати: МХП вдруге вимагає у власника осетрової ферми Корха спростувати недостовірну інформацію – пресслужба компанії 

В тому ж режимі він надавав директиви щодо підготовки матеріалу для експертизи. У зв’язку з цим, представників Держекоінспекції не викликали на місце події. Замість цього, була залучена поліція, яка зафіксувала збитки.

Щоправда правоохоронців викликали не одразу, а наступного дня, і вже тоді вони спілкувалися з екоінспекторами та представниками інших служб, які зібрали проби води на місці події. Через один день, Держекоінспекція Вінницької області оприлюднила результати досліджень. Виявилося, що основні показники води не перевищували санітарних норм.

Журналісти нашого видання звертались за коментарем до керівника Держекоінспекція Вінницької області, але він повідомив, що на сьогодні інших результатів і висновків немає.

Однак у власника риби є декілька нюансів та невідповідностей у його версії подій.

Він стверджує, що водозабір місцевого підприємства розташований вище та на тому боці, що й підприємство, де загинула риба. Проте, це не враховує той факт, що йдеться саме про водозабір для підприємства, а не місце викиду використаної води.

Додатковий нюанс в тому, що поруч з фірмою пана Корха існують інші рибгоспи, де жодних випадків масової загибелі риби не відбулося. Навіть коропи та товстолоби, яких теж вирощували поруч з осетрами, залишилися живими, незважаючи на доступ до відкритої води.

Читати: Виїзне засідання робочої групи Вінницької облради закінчилось скандалом. ВІДЕО 

Корх також пояснив, що до війни осетрових годували креветкою, а потім перейшли на годування оселедцями.

Крім того, нині перевіряється інформація про те, що незадовго до загибелі риби Олександр Корх її застрахував. Щоправда, він сам заперечує цю інформацію.

Олександр Корх не назвав конкретну суму збитків, які він зазнав. Він сказав, що це складно визначити, дивлячись, як рахувати.

Крім того, він заявив, що передасть частину мертвих осетрів, які зберігаються у рефрижераторі, в європейські експертні органи для проведення експертизи.

На питання, чому, якщо Корх підозрює, що рибу отруїли каустичною содою, не зробили експрес-аналіз лакмусовим папером, який реагує на гідроксид NaOH, він лише знизав плечима.

У кінці візиту члени робочої групи вирішили, що не будуть робити висновків наразі та дочекаються результатів експертиз і розслідування.

Представник компанії, діяльностю якої раптово почали цікавитись обласні депутати, Павло Мороз відзначив, що вони не мають жодного стосунку до цього події.

Члени робочої групи також відвідали місце водозабору та побачили загиблу рибу, яка зберігається у рефрижераторі. Наразі обставини події залишаються невідомими, а конкретних висновків ще немає. Детальніше про думку власника ферми – у відео.

Попередня публікаціяУ Вінниці відкрили артпростір «Етно Чари» гончарського мистецтва
Наступна публікаціяОстанні жовтневі дні тішать сонцем та теплом: погода у Вінниці на сьогодні, 30 жовтня