У Вінниці містяни обурились, як обрізані верби біля Вишенського озера

Пост та світлини, у Фейсбуці, про обрізані верби біля Вишенського озера розмістила вінничанка Катерина Сторожук. У ньому вона називає таку обрізку варварською і закликає міську раду звернути увагу на методи розчистки дерев. У соціальній мережі на її пост відреагували багато вінничан, але і тут думки розділились. Одні кажуть що дерева могли нести небезпеку відвідувачам парку Дружби народів що біля Вишенського озера.

«Бо пару тижнів тому після урагану, був крик по всім вінницьким групам, куди дивляться комунальники, дерева аварійні, пару дерев розчахнулися, десь зламалось старе гілля, от вони і зрізали», – коментує під постом вінничанка Лілія Задояна.

З нею погоджуються і інші відвідувачі парку.

«Дівчатка, обрізали тому що порозколювались після негоди, я гуляю там постійно теж, але добре що ніхто не постраждав. Іноді потрібно проводити санітарну обрізку. Я відверто зраділа, а уявіть щоб не дай Боже хтось загинув чи постраждав», – пише Ірина Баранович.

Інші вінничани зауважують, що для санітарної розчистки дерева обрізали занадто.

«Тут розказують, про те, що зелені “кулі”, і “вербу вивести не можна”. Але це все одно варварство. Ніде в світі не практикують такої кардинальної обрізки дерев. Я зараз тут промовчу, про тінь і естетику. Але спитайте будь-якого нормального еколога, наскільки сильно така обрізка порушує екосистему, і скільки потрібно часу для того, щоб більш-менш все стабілізувалось? Хоча первинного стану вже не буде ніколи. А це картинка для політиків, які “втюхують” нам підвищення цін, виправдовуючи їх “Євроінтеграцією”. Якщо вже робити все як “там”, то дерева “там” обрізають кардинально не так», – коментує вінничанка Лілія Капіца.

За досвідом інших міст України, Львова, Кропивницького, Франківська та інших, де міська влада на місцевому рівні контролює питання санітарної розчистки дерев у Вінниці також існує система за якою це працює.

Так ще у березні 2011 року, тоді іще заступник директора з агротехнічних питань «Зеленбуду», а за інформацією з сайту підприємства, на сьогодні спеціаліст з агротехнічних питань, Микола Залєцький розповідав журналістам 20 хвилин, що для того, щоб обрізати чи знести якесь дерево в місті існує процедура.

Пишеться звернення на ім’я начальника головного управління комунального господарства міста. У зверненні «Зеленбуд» просить обстежити аварійне дерево та надати дозвіл стосовно його подальшої долі. Виходить комісія з числа фахівців у складі п’яти-семи чоловік і повторно обстежує ці дерева. Складається акт. Затверджується заступником начальника житлово-комунального господарства міста, кожен член комісії розписується, потім все погоджується в службі екології.

Щоб дізнатись, як має бути і чому саме так обрізали, журналісти Vinnytsia Press Point попросили прокоментувати саме цю ситуацію у КП «Вінницязеленбуд». Тож чекаємо на коментар.

Світлина від Катерини Сторожук.

Світлина від Катерини Сторожук.

Світлина від Катерини Сторожук.

Світлина від Катерини Сторожук.

Попередня публікаціяВінниця посіла друге місце у рейтингу кращих міст України для ведення бізнесу
Наступна публікаціяУ Вінниці триває капітальний ремонт бібліотеки на вулиці Бучми