У Вінниці розпочався сезон нетипових екскурсій по підземеллям міста. Все більше вінничан діляться у Фейсбуці світлинами з таємничих підземних локацій та враженнями від екскурсій під містом.

Що ж це за незвичний формат і чим цікаві підземелля вирішили дізнатись у нашій редакції. Отже, журналісти Вінниця PressPoint, цими вихідними відправились у мандри містом наземним і підземним у супроводі історика, члена групи ентузіастів дослідження міської історії «Тіні Вінниці», Владислава Сушинського.

Група на екскурсію підібралась чудова, перезнайомились дорогою до першої локації. Жінок виявилось більше, п’ятеро разом зі мною. А от чоловіків лише троє, наш журналіст-дослідник Денис, дуже ерудований хлопець зі Жмеринки й власне сам екскурсовод Владислав Сушинський.

Наземна екскурсія складалась з восьми локацій. На кожній нам розповідали цікаві факти та гіпотези про наземну та підземну частини в історичному зрізі, перемежаючи розповідь міськими легендами, частинами з серйозних історичних досліджень та записаними свідченнями очевидців.

«Деякі підземні ходи ми вже не побачимо, адже їх зруйнували і забудували ділянки. Але Вінниця уся просякнута підземними ходами різних часів, деякі будівлі зведені в центрі міста, на фундаментах будівель минулих століть, мають по два підземних поверхи», – розповідає Владислав.

На кожній наземній локації, історик демонстрував нам карту підземних ходів та іноді і вже сучасні їх відео та фото для загального розуміння, де працюють дослідники у підземеллях.

Виглядала наша група екскурсантів дослідників дуже цікаво, в центрі міста з жовтими касками та наколінниками в руках. Ще й спілкувались жваво і весело, чим трохи привертали увагу містян. Отож, під землю перший раз спустились у зовсім не містично таємничому гуморі. Всього підземних локацій було чотири.

Перший спуск під землю порадував не тільки заглибленням у таємниці вінницьких підземель, а і колоритною ґаздинею подвір’я, яка люб’язно погодилась пустити нас у власний погріб. Жінка самобутньо по вінницькі з посмішкою і примовляннями, показала нам одне з розгалужень підземних ходів, де в засипаних нині тунелях наче причаїлась якась таємниця.

Другий хід був більшим та іще містичнішим, обабіч стін розкопаного тунелю лежали знахідки, які ми могли помацати та зробити світлини. Здебільшого тунелі засипали землею при будівництві, отже серед знахідок пляшки царської та радянської епохи, рештки посуду, металеві цвяхи та костилі і навіть гнута кочерга.

На третій локації нас чекав великий підвал старого будинку, під ним під час ремонтних робіт і знайшли тунель підземного ходу що веде кудись у напрямку Південного Бугу. Спускаємось драбиною, зсередини хід красивий, аркова стеля наче викладена вчора, цеглини рівні і неушкоджені, через рівні проміжки його тримають арки з кам’яними підмурками з місцевого граніту.

Що до четвертої підземної локації то залишимо цю частину в таємниці, буде несподіванкою. Журналістам PressPoint сподобалась ця дивовижна й незвична екскурсія, як і іншим учасникам. Від себе додамо, що група екскурсантів отримала море емоцій та заряд позитиву. А деякі зрозуміли, що не знали про підземну історію Вінниці й десяти відсотків того що почули під час екскурсії.

Попередня публікаціяКоли на Вінниччині потеплішає і чому на червень варто придбати парасольку
Наступна публікаціяЛідера вінничан повинні обирати самі вінничани – заява вінницької партії