Приготування домашнього хліба — це одна з тих малих радощів, які часто недооцінюють. Робота з дріжджовим тістом — це справжнє задоволення, а який чудовий аромат наповнює будинок… Цей рецепт хліба не лише смачний, але й корисний, оскільки використовується лише цілозернове борошно. Приємно також, що для випікання не потрібна спеціальна форма, можна просто сформувати хліб руками. Рекомендується приготувати одразу дві хлібини, оскільки вони зникають зі столу дуже швидко.

Інгредієнти:
  • 10 г дріжджів,
  • 1 ч. ложку цукру,
  • 260 мл теплої води,
  • 400 г цілозернового борошна,
  • 1 ч. ложка солі,
  • 20 г насіння соняшника, льону або кунжуту
Приготування:

У велику суху миску покладіть 10 г дріжджів, 1 ч. ложку цукру, 260 мл теплої води та добре перемішайте.

Додайте до опари 400 г просіяного цілозернового борошна, 1 ч. ложку солі та замісіть тісто. Накрийте миску харчовою плівкою або чистим рушником і залиште на 30 хвилин в теплому місці.

Через 30 хвилин рукою знову перемішайте тісто, накрийте та залиште ще на 20 хвилин.

Змастіть руки рослинною олією. Витягніть тісто з миски, викладіть на робочу поверхню і розтягніть у прямокутник. Згорніть тісто у дві половинки та поверніть назад в миску, залиште на ще 20 хвилин. Це допоможе запустити другий процес бродіння та зміцнить глютенову сітку.

Знову вийміть тісто з миски, розтягніть у прямокутник, згорніть кілька разів та сформуйте з нього круглу або овальну хлібину. За допомогою кулінарного пензлика змочіть хліб водою та присипте зверху 20 г насіння.

Розмістіть хліб на застеленому пергаментом декові, накрийте рушником та залиште на 40 хвилин. Потім випікайте хліб 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Смачного!

Попередня публікаціяГороскоп для знаків зодіаку на неділю
Наступна публікаціяЩоденна кава: Вплив на здоров’я, про який ви не знали