Щоб родину за столом зібрати, господині слід про випічку подбати. Ніжні, повітряні і рум’яні вироби з тіста – ось що дійсно порадує близьких у буденний день.Легкі булочки і ароматні пиріжки зроблять ситним звичайний бульйон, а домашні тістечка з гарячим чаєм внесуть затишок у вашу оселю.
Це надзвичайно смачний пляцок, що називається «Скубанець». А чому така назва? Та, тому що він надзвичайно ніжний, м‘якенький та пухкий, що тісто відстібується руками, а головне випікається дуже просто.
Для випічки вам знадобиться форма 23*33.
Для тіста підготуйте:
- 6 жовтків;
- 250 грамів м’якого масла;
- 520-530 грам борошна;
- 180 грамів цукру+ванільний цукор;
- 1 столова ложка какао;
- 2 чайні ложки розпушувача;
Для білкової маси:
- 6 – яєчних білків
- 60 грамів цукру
- 1 столова ложка крохмалю;
Також для начинки знадобляться::
- 4 столові ложки густого варення(сливове або з чорної смородини);
- 3-4 яблука;
Інгредієнти усі зібрані, тож беремося до роботи з тістом:
Спочатку відокремлюємо жовтки від білків. До жовтків висипаємо цукор, потім ванільний цукор і збиваємо міксером, допоки маса не побіліє та збільшиться в об’ємі. Далі додаємо м’яке вершкове масло і знову збиваємо до однорідності. Має бути густа, світла та пишна маса. У два прийоми додаємо борошно й замішуємо м’яке еластичне тісто. Ділимо його на 3 частини: 2 більші та 1 меншу.
До однієї з більшої частини світлого тіста додаємо какао і добре вимішуємо.
Всі три частини тіста необхідно загорнути в харчову плівку та поставити в холодильник на 30 хвилин.
Допоки тісто відпочиває, ми наріжемо на пластинки очищені яблука.
Тепер візьмемося за білкову масу: білки збиваємо у піну до твердих піків, поступово всипаємо цукор, а вкінці — крохмаль. Акуратно, легенько вимішуємо лопаткою знизу до верху.
Починаємо формування пляцка: виймаємо з холодильника більшу частину світлого тіста, розкачуємо на пергаментному папері, переносимо його у форму та робимо бортики. Потім на світле тісто, викладаємо кисле варення й акуратно рівномірно розподіляємо по всій поверхні.
Далі — найцікавіше: беремо коричневе тісто, і не розкочуємо його, а відщипуємо шматочками та рівномірно, розподіляємо по всій поверхні. Коли варення за «щипиками» перестало виднітися, викладаємо яблучні пластинки, а зверху — білкову масу і акуратно розрівнюємо. Потім дістаємо меншу частину білого тіста і так само відщипуємо та рівномірно розподіляємо по всій поверхні пляцка.
Випікаємо в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 градусів 45-50 хвилин.
Отже, зберігайте рецепт та готуйте з любов’ю. Нехай Вам вдається