Природа нас цьогоріч балує неймовірним урожаєм слив. Компот, варення, джем, конфітюр, желе, пастилу, цукати…Все це можна зробити із цього солодко-кислуватого фрукту. А ще сливи можна маринувати, сушити, в’ялити і навіть смажити
Тож, аби взимку смачна начинка для пирогів, ароматний компот та гостренький сливовий кетчуп були на столі, полички у комірчині необхідно заповнювати баночками із апетитними заготовками прямо зараз.
А цей смаколик для усіх любителів шоколаду. Він подобається навіть тим, хто варення взагалі не їсть. Скуштувавши його, ви одразу навіть не зрозумієте, з чого ж воно приготовлене. Шоколадні нотки підкорять з першої ложки так, що сімейство позмітає все з такою швидкістю, що доведеться варити ще одну порцію.
Отже, у великій мисці 2 кілограми стиглих слив розділяємо на дві половинки, видаляємо кісточки, засипаємо 1 кілограм цукру і обережно перемішуємо. Залишаємо все на добу, щоб слива пустила сік.
Потім додаємо 40 грам какао, ванільний цукор і знову перемішуємо. Варимо на невеликому вогні приблизно пів години, для більше насиченого кольору й смаку додаємо ще трішки какао, якщо потрібно підсолодити – досипаємо цукор і варимо ще 30 хвилин.
Варево має набути коричневого кольору, схожого на шоколадну помадку, що ми готуємо для тортів. У готове варення кладемо 150 – 200 грам вершкового масла і у гарячому вигляді розливаємо в стерилізовані банки й закручуємо.
Заради експерименту в одну порцію цього смаколику замість какао вкинула чорний шоколад. Скажу відверто – смак неймовірний!