Зараз світ оговтується від майже дворічного економічного спаду, а венчурні інвестори в усьому світі готуються до потенційного відновлення ринку. Їхні колеги в Україні поділяють такі сподівання, хоча й обережно. Їхня найбільша надія — забезпечити вчасне та додаткове фінансування власним стартапам. Чи мають такі сподівання підґрунтя?

Кажуть, що під час кризи можливості породжують прискорені інновації. Зміна звичних умов життя завжди призводить до того, що бізнесу доводиться переосмислювати свої моделі та способи роботи. Війна та воєнний стан в Україні докорінно змінили людські звички й, зрештою, структуру економіки країни. Постраждали майже всі основні сектори економіки, але люди вірять, що стрімке зростання кількості бізнес-стартапів допоможе її відновити.

Подивимося, яку роль відіграватимуть новостворені компанії (стартапи) у відновленні України.

Роль стартапів

Фахівці Мосту для стартапів між Польщею та Україною (Polish-Ukrainian Startup Bridge, скорочено «PUSB») нещодавно опублікували новий, третій, звіт про українську стартап-екосистему під назвою «Екосистема стартапів та бізнесу: спільні кроки до переосмислення України». У першій частині дослідження наводяться дані про стан та настрої стартапів. Зокрема, 81% працівників стартап індустрії вважають, що їхні продукти та рішення допоможуть відновити Україну в різних аспектах.

Такі відповіді свідчать про те, що стартапи готові до довгострокової участі в процесі відновлення та запровадження інноваційних рішень. Водночас така робота вже розпочалася, а її вплив уже відчувається завдяки критично важливим досягненням в оборонних та кліматичних технологіях, фінтесі, агробізнесі та іграх, причому багато уваги приділяється онлайн-казино та кіберспорту.

Згідно з нещодавнім звітом Dealroom, до весни 2024 року капіталізація української стартап-індустрії сягала 28 мільярдів євро. Це вже про щось говорить, адже представники майже 70% організацій переконані, що відродження України суттєво залежатиме від стартапів, які залучатимуть висококваліфікованих фахівців із місцевих громад.

Згідно зі звітом PUSB, підприємці визнають, що якісні освітні технології здатні суттєво пришвидшити відновлення України. Це одна зі сфер, у якій уже працює чимало стартапів, разом із Headway та Preply.

Водночас дослідження ринку та продуктові інновації також розглядаються як стратегічні прискорювачі зростання, і представники 57% стартапів в Україні переконані, що здатні виконувати цю роль. Ба більше, представники майже 62% стартапів країни вважають, що мають додаткову перевагу для трансформації економіки власною здатністю адаптуватися до змін в економіці.

Якщо українські стартапи збережуть нинішню траєкторію, то зможуть сприяти розвитку економіки власної країни. Оскільки багато з них уже здобули інвестиційний капітал, надія на економічний поворот звучить не надумано, а цілком реально.

Початковий інвестиційний поштовх у 42 млн дол. США

Стартапи вже доволі давно роблять усе можливе, аби здобути фінансування і від державних, і від приватних інвесторів. Однією з головних організацій, що бере активну участь в об’єднанні вітчизняних та міжнародних інвесторів для потенційних підприємців є Ангели для України (Angels for Ukraine), мета якої — запропонувати стартапам передпосівну (на початковій стадії) та посівну (після перевірки гіпотези бізнес-моделі) підтримку, аби дати їм змогу досягти успіху як на місцевому, так і на глобальному рівнях.

Завдяки зусиллям Angels for Ukraine та однодумців українські стартапи оголосили про те, що із січня до березня 2024 року вони залучили щонайменше 42 млн дол. США публічних венчурних інвестицій. Звісно, ця цифра можливо більша, адже ще не всі угоди оприлюднені. Варто зазначити, що понад 7 стартапів залучили від 0,5 до 5 млн дол. США. Водночас фахівці стверджують, що про найбільшу інвестицію в український стартап ще не оголосили, тому її не врахували в цих 42 мільйонах.

Ще одну таємну угоду уклали Viseven, розробник програмного забезпечення для фармацевтичних корпорацій, та Horizon Capital, який є чи не найбільшим інвестором в Україні. Такі інвестори, зазвичай, укладають угоди на 10—30 млн дол. США.

Конкуренцію Viseven становить Carmoola, стартап сервісу автокредитування, заснований у 2022 році. Ця компанія щойно завершила черговий раунд фінансування та здобула майже 19,6 млн дол. США від кількох західних інвесторів. Три величезні угоди уклав й інший стартап — OneNotary, що спеціалізується на оцифруванні робіт американських нотаріусів. Останньою з них стало фінансування на суму 5 млн дол. США для розширення масштабів застосування цього сервісу. Цей стартап також уклав партнерську угоду з DocuSign — платформою цифрового підпису вартістю 12,2 млрд дол. США зі штаб-квартирою в Каліфорнії.

Висновок

Економіка України сильно постраждала від російської агресії, але багато хто оптимістично заявляє, що місцеві стартапи відіграватимуть величезну роль у її відновленні. Стартапи на ранніх стадіях почали залучати більше коштів, ніж будь-коли раніше будь-де у світі. Це може пояснити впевненість, яку випромінюють українські компанії, у ролі стартапів у відновленні економіки країни.

Якщо гроші надходитимуть і надалі, ніщо не завадить перспективним підприємцям здійснити свою мрію — змінити долю України на краще.

Попередня публікаціяПерші площі технічних конопель засіяли на Вінниччині
Наступна публікаціяПрогноз погоди у Вінниці 28 червня