Вінницька область стане першим регіоном, де створять меморіальну книгу пам’яті про захисників та захисниць. Онлайн-проєкт розповідатиме про всіх хто загинув, або пропав безвісти з 2014 року у війні проти російських загарбників.

Волонтери будуть збирати інформацію у всіх громадах області.

Ініціювали зібрання інформації про героїв, які загинули в російсько-українській війні, Благодійний Фонд «МХП-Громаді», громадське об’єднання “Ми-Вінничани” ГО Центр соціально-політичного моніторингу «Вектор» та Медіахолдинг «Новини Вінниці». Про початок проєкту «Книга героїв Вінниччини», оголосили на медіафорум «Інформаційний щит України», що відбувся 8 червня в театрі ім. Садовського. 

“Проєкт “Книга героїв Вінниччини” – це ціна про яку ми маємо пам’ятати, героїв та їх обличчя має знати кожен. Ми не маємо права зупинятись, разом ми сила”, – Керівниця Групи соціального розвитку Вінниччини Благодійного Фонду «МХП-Громаді», депутат обласної ради, Марʼяна Нарожна.

Створення меморіальної книги пам’яті підтримав і голова парламентського Комітету з питань свободи слова, Ярослав Юрчишин. Народний депутат України під час форуму зазначив: 

“Ми маємо величезний борг перед тими, хто загинув. І ми маємо сплатити цей борг, люди є, поки живе пам’ять про них. На місцевому рівні це потрібно робити точно!”. 

Проєкт має на меті закарбувати спогади про військових, які віддали своє життя за незалежність та свободу України. 

“Ми мало пишемо про наших воїнів, які роблять героїчні вчинки, подвиги кожного дня. Є унікальні люди яких потрібно показувати. Мало інформації, мало нагород, мало уваги. Сьогодні потрібно максимально приділити увагу військовим”, – висловився народний депутат України, Микола Кучер.

Журналісти зберуть до єдиного, онлайн порталу – світлини героїв, спогади рідних, друзів, інформацію від органів місцевого самоврядування, про кожного захисника та захисницю України. 

“Ми започатковуємо окремий проєкт, який стосується книги пам’яті в електронному форматі. В якому ми будемо займатись питанням відновлення даних полеглих військових з 2014 року, і нині 2024 року. Ми цивільне населення, прагнемо розпочати цей процес. Користуючись нагодую, запрошую журналістів з Вінницької області до співпраці”, – оголосив зі сцени голова  ГО “Ми – Вінничани”, Валерій Коровій.

Часопис стане місцем пам’яті про видатні вчинки наших земляків. До співпраці запрошуються регіональні журналісти, родини загиблих, волонтери. 

Своєю чергою, керівник ГО “Ми – Вінничани” у місті Вінниця Сергій Кудлаєнко, подякував військовим журналістам та медійникам за щоденне протистояння російським ІПСО на інформаційному полі та закликав активно долучатись до нового проєкту.

Попередня публікаціяЗбереження зв’язку: як підтримувати стосунки під час війни
Наступна публікація«Інформація – це зброя»: Єгор Чечеринда у Вінниці на Форумі “Інформаційний щит України”. Відео