Створення та підтримання здорових, міцних стосунків — завдання не з легких. Часто люди відчувають відсутність контакту зі своїм партнером, що призводить до самотності, невисловлених емоцій і конфліктів. Сью Джонсон, клінічна психологиня, авторка методу емоційно фокусованої терапії пар і сімей, поділилася своїми знаннями у подкасті «Простими словами» від The Village Україна, який виходить в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Основи здорових стосунків

Здорові стосунки передбачають, що ви почуваєтеся в безпеці, ваш партнер вас чує та підтримує, і ви завжди можете звернутися до нього по допомогу. У таких стосунках важливо, щоб партнер був зацікавлений у вашому внутрішньому світі, розумів ваші потреби та болі. Партнери повинні рости та розвиватися разом, допомагаючи один одному.

Проблеми у стосунках та їх вирішення

Коли люди почуваються в безпеці одне з одним, вони можуть відкрито ділитися своїми потребами та вразливостями, що сприяє ефективному вирішенню проблем. Важливо не ізолюватися емоційно, адже самотність і страх роблять нас вразливими та неефективними.

Партнерство під час війни

Під час війни особливо важливо підтримувати одне одного. У важких ситуаціях військові можуть вимикати емоції для зосередження на завданнях, але в повсякденному житті це не працює. Потрібно вчитися відпускати емоції, звертатися по допомогу та підтримку.

Важливість зв’язку та підтримки

Емоційна ізоляція є надзвичайно токсичною, особливо під час війни. Важливо усвідомлювати, що ми не самотні з цими викликами. Сью Джонсон розповідає, як її рідне місто в Англії пережило наслідки Другої світової війни завдяки почуттю спільності та підтримки одне одного. Вона підкреслює, що зв’язок із іншими людьми робить нас сильнішими і допомагає долати труднощі.

Збереження здорових стосунків

Здорові стосунки базуються на довірі, підтримці та взаємній повазі. Важливо відкрито спілкуватися з партнером, ділитися своїми емоціями та потребами, а також бути готовими прийти на допомогу один одному. Це допомагає зберегти відчуття зв’язку та близькості навіть у найскладніші часи.

Попередня публікаціяСьогодні ввечері на Вінниччині вимикатимуть світло
Наступна публікаціяУ Вінниці оголосили про створення меморіального проєкту “Книга Героїв”