Шанс на зиму зі світлом: експерти розповіли про додаткові мегавати і перспективи

Україна має обмежений час, щоб залучити всі доступні ресурси для стабілізації енергосистеми. Альтернативні джерела енергії вже допомагають зменшити пікові навантаження, але є ще невикористані потужності.

На пресконференції “Розподілена генерація. Як Україні пережити зиму 2024/2025”, що відбулася в “Інтерфакс-Україна”, повідомляє ТСН, учасники підкреслили необхідність впровадження систем збереження енергії. Ці технології вже активно використовуються у США, ЄС, Китаї, Японії та Південній Кореї, але в Україні вони поки що не поширені.

Олександр Домбровський, президент "МХП Еко Енерджи"
Олександр Домбровський, президент “МХП Еко Енерджи”

“Системи збереження енергії важливі не тільки для квартир та будинків, а й для великих об’єктів з мегаватними і гігаватними потужностями. На жаль, в Україні поки що такі проєкти реалізовані лише кількома компаніями, включаючи нашу”, – зазначив Олександр Домбровський, президент “МХП Еко Енерджи”.

Сонячні електростанції роблять вагомий внесок у стабілізацію української енергосистеми, пошкодженої російськими обстрілами. Вони є частиною розподіленої генерації, що ускладнює ворогу нищення енергетичної інфраструктури.

Владислав Соколовський, голова правління Асоціації сонячної енергетики України, розповів, що в Україні пошкоджено щонайменше 15% промислових сонячних електростанцій. Нещодавно відбулася цілеспрямована атака на Покровську СЕС, яка мала понад 200 МВт потужності. На окупованих територіях залишилося 950 МВт промислових потужностей, але на підконтрольних Україні землях є понад 5,9 ГВт промислових та близько 1,5 ГВт домашніх сонячних станцій, що можуть віддавати надлишок енергії в мережу.

Україна має значний потенціал для розвитку альтернативної енергетики, але для цього необхідно активніше впроваджувати системи збереження енергії та використовувати існуючі потужності більш ефективно.

В Україні додано 390 МВт нових сонячних потужностей, попри війну

За останні два роки, попри війну, в Україні було встановлено 390 МВт нових сонячних потужностей, переважно малих СЕС. За словами Владислава Соколовського, голови правління Асоціації сонячної енергетики України, до кінця року можна очікувати додаткове встановлення 400-500 МВт сонячних панелей.

Петро Багрій, голова наглядової ради групи компаній "Кліар Енерджі"
Петро Багрій, голова наглядової ради групи компаній “Кліар Енерджі”

Проте, значні потужності альтернативної енергетики наразі не використовуються. Петро Багрій, голова наглядової ради групи компаній “Кліар Енерджі”, розповів, що всі встановлені біоТЕЦ в Україні (потужністю 54 МВт) не працюють через проблеми з постачанням сировини. Національне агентство лісових ресурсів виставляє неприйнятні ціни на сировину, що унеможливлює рентабельне виробництво електроенергії.

Ще однією причиною простою біоТЕЦ є те, що порубкові рештки в лісовому господарстві досі не вважаються ресурсом. Ринок біомаси в Україні практично не розвивається, хоча вже наявні 54 МВт потужностей могли б запрацювати в опалювальний сезон.

Також залишається невирішеним питання монтажу когенераційних установок, які виробляють і електроенергію, і тепло, на об’єктах комунальної та державної власності. Олександр Домбровський, президент “МХП Еко Енерджи”, зазначає, що приватний бізнес активно використовує когенераційні установки, тоді як державні структури відстають.

“Не є великою проблемою розрахувати необхідні когенераційні потужності для Києва, Вінниці чи Львова. Вся необхідна енергетична інфраструктура є в кожному великому місті. Потрібно лише бажання, елементи державної підтримки, і ми можемо встигнути підготувати частину міст до зими”, – додав Олександр Домбровський.

Попередня публікаціяЗабіг RUN 4 VICTORY у Вінниці: Приєднуйтесь до благодійної ініціативи!
Наступна публікаціяЯк отримати субсидію на житлово-комунальні послуги: спрощена процедура