30 травня – 2 червня 2024 р. в місті Вінниця відбудеться Міжнародний Фестиваль мистецтва довкілля “МІTHOGENESIS”.

Офіційне відкриття відбудеться 30.05.2024 о 18.00 в просторі «Галерея ХХІ» в місті Вінниця.

Цього року в проєкті беруть участь 10 митців з різних міст України та США, 10 проектів створять художники з міста Вінниця.

Головна концепція проєкту залишається незмінною з 2009 року – “Міфогенез”, як визначення створення, продукування новітнього міфу є назвою проекту, який визначає його тематику. Створені учасниками, в контексті загальної назви об’єкти мистецтва довкілля, виконують завдання “Міфогенезу” і візуалізують відчуття сучасності через художній образ. Результатом є виникнення дискурсивного поля між глядачем і створеним художниками новітнім міфологічним простором.

В 2024 році екстримальний зимовий формат «міфогенезу» змінено на теплий формат покордоння весни та літа з допоміжною назвою «ПРОквитіння».

Особливість мистецтва довкілля, як напрямку і форми сучасного мистецтва в інтимності самого творчого процесу. Художники взаємодіють з середовищем не публічно, до глядача проекти потрапляють практично лише у вигляді виставок, складених з фото і відео документації, як результату. Цього року таким результатом буде виставка сформована з світлин та відео дукументацій художніх інтервенцій митців в територію що має давню історію. Також буде створено друкований каталог.

Проект надасть можливість митцям що працюють в напрямку ленд арту та енвайронмент арту в Україні продовжити творчу практику в кризові часи, творчо самореалізуватись, створити та донести до глядача особисте послання мистецьким засобом.

Фестиваль мистецтва довкілля “МІTHOGENESIS” відбувається в рамках проєкту #EU4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine. Захід проходить в рамках реалізації Стратегії розвитку культури ВМТГ до 2025 року.

Організатори: ГО «Лабораторія актуальної творчості» спільно з департаментом культури міської ради.

Попередня публікація«Багі фест» знову на Вінниччині: Ремонт та створення авто для військових
Наступна публікаціяСьогодні Вінниця проводжає у вічність сапера Валерія Гулика