Як повідомляють на сайті Калинівської міськради, комісія розглянула три елементи для внесення в реєстр «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»:

  • «Культура приготування страви пиза у с.Котюжинцях»,
  • «Культура приготування традиційної страви джур у с.Бережани»,
  • «Пісню на основі легенди про Сальницьке чудо – пісня про Хрест».

Раніше до реєстру «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади» вже внесли три елементи:

  • «Технологія виплітання дідухів у селі Мирному»,
  • «Оберегову традицію на Зелені свята у Корделівці»,
  • «Павлівську квасолю».

Два із них потрапили і  до обласного реєстру.

«Культура приготування страви пиза у с.Котюжинцях» презентували представники Котюжинецького старостинського округу.

Як розповіла місцева жителька Катерина Пилявець, страву пиза у їх селі готують ще споконвіку. Раніше для приготування  пиз  використовували  житнє, гречане борошно, тепер – пшеничне. Це страва, яку часто готували у сільських родинах.

А Наталя Колесник та Ольга Бойко розповіли про традиційну страву Бережан – джур. Це страва без якої раніше не обходилося жодне весілля чи випровадини в армію. Готували її здебільшого у печі з м’яса, квасолі, квашених огірків, картоплі. Джур і нині – популярна страва у Бережанах. Про неї пам’ятають, її знають і часто готують, що показало опитування, яке провели у селі.

Третім елементом, з яким ознайомилися члени журі, була «Пісня на основі легенди про Сальницьке чудо – пісня про Хрест». Представили пісню аматорський вокальний ансамбль української пісні «Водограй» разом із вісімдесятип’ятирічною жителькою Сальника Тетяною Мамедовою, яка є носієм цієї спадщини.

Члени комісії ознайомилися із трьома елементами та одноголосно проголосували за внесення їх до місцевого реєстру «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади».

Робота над створенням Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини та просування виявлених елементів до Національного реєстру та міжнародних списків ЮНЕСКО триває на Вінниччині з 2015 року.

Попередня публікаціяНадзвичайний і Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Мартін Гарріс відвідав Вінницю
Наступна публікаціяУ Вінниці 2 червня буде обмежено рух транспорту через благодійний забіг