Бізнес-форум національної ідентичності «ЧАС ДІЯТИ.UA» в Києві об’єднав представників бізнесу та громад.

Понад 300 малих підприємців, представників великого бізнесу та громад зібралися на одному майданчику для обміну досвідом і напрацювання нових проєктів.
Головна мета цього форуму це — єднання. Об’єднати різних людей з різних галузей в одному місці для обміну досвідом, для того щоб напрацювати дієві механізми розвитку громад. Для того щоб, надихнутись і зрозуміти, отримати якісь інсайти, як розвивати свій бізнес в Україні під час війни», - розповіла Тетяна Волочай, керівниця Благодійного Фонду «МХП-Громаді».
Тетяна Волочай – керівниця Благодійного Фонду «МХП-Громаді»

 «Сьогодні у нас відбувається Бізнес форум української ідентичності. Наш Благодійний фонд «МХП-Громаді» та компанія МХП організовують таку велику платформу — майданчик для обміну досвідом різних цільових аудиторій. Сюди приїхали грантери, маленькі бізнеси з громад і з конкурсу «Роби своє».

Головна мета цього форуму це — єднання. Об’єднати різних людей з різних галузей в одному місці для обміну досвідом, для того щоб напрацювати дієві механізми розвитку громад. Для того щоб, надихнутись і зрозуміти, отримати якісь інсайти, як розвивати свій бізнес в Україні під час війни», – розповіла Тетяна Волочай, керівниця Благодійного Фонду «МХП-Громаді».

Потреба у заході виникла через появу майже 2 мільйонів нових ФОПів і понад мільйон компаній за 2 роки війни. Кількість новостворених компаній у 5 разів перевищує кількість тих, хто припинив діяльність.
Однак 22% бізнесів не мають доступу до кредитів і не знають, як шукати фінансування або співпрацювати з місцевою владою. Тому міжнародна компанія МХП та Благодійний фонд «МХП-Громаді» організували бізнес-форум для напрацювання механізмів взаємодії: отримання грантів, співфінансування та партнерства з великим бізнесом.

Перед присутніми виступив засновник та СЕО компанії МХП Юрій Косюк:

 Перед присутніми виступив засновник та СЕО компанії МХП Юрій Косюк
засновник та СЕО компанії МХП Юрій Косюк
Моя головна порада всім підприємцям – зробіть вашу команду вашим персональним пріоритетом. Будьте поряд з командою і в найважчі часи, і коли ви на підйомі, знайте настрої команди, думки людей, підтримуйте, нагороджуйте кращих, навчайте. Не буває маленьких команд. Якщо з вами працює хоча б одна людина – це вже команда, а отже – велика сила. Окремо звертаюся до голів громад. Сьогодні ваша роль як ніколи важлива! Від ваших рішень і відповідальності залежить вся ваша громада. Саме ви маєте заряджати людей стійкістю, вірою в незламність України і в Перемогу, – переконаний Юрій Косюк.

За словами керівника Обласної військової адміністрації Київщини Руслана Кравченко, взаємодія влади, бізнесу та громадської ініціативи у розвитку, відбудові, розбудові та відновленні територій має визначальне значення. Адже саме об’єднання зусиль робить можливими реалізацію більшості проектів.

За словами керівника Обласної військової адміністрації Київщини Руслана Кравченко, взаємодія влади, бізнесу та громадської ініціативи у розвитку, відбудові, розбудові та відновленні територій має визначальне значення.
Начальник Обласної військової адміністрації Київщини Руслан Кравченко

«Якщо не буде бізнес розвиватись, то нічого не буде – все зупиниться і життя не буде. Тому що бізнес це рушійна сила змін, перемін, відродження, опору агресору, розуміння майбутнього життя й нашого майбутнього, майбутнього нашої нації. Якщо я на своєму місці не буду займатись допомогою бізнесу, я не зможу оплатити соціальні видатки людям, які потребують, не зможу робити місця проживання для внутрішньо переселених людей, я не зможу велику кількість житла зруйнованого після росіян відбудовувати, я не зможу допомагати військовим, як потребують нашої допомоги.

Ми за рік передали військовим 571 мільйон гривень різними видатками чи субвенціями чи купівлями військового спорядження. Ми зараз відбудовуємо приватний сектор, відбудовуємо багатоквартирні будинки завдяки саме бізнесу. І така статистика маленька у нас за 2023 рік найбільша кількість відкритих нових підприємств саме жінками. І вважаю, що це приклад для всього світу, коли основна частина чоловіків пішла захищати нас від російського агресора — жінки взяли все в свої руки і почали показувати приклад, що ми незламні», – каже очільник ОВА Київщини.  

Народний депутат України Микола Кучер підкреслив ключову роль бізнесу у відбудові України та підтримці суспільства в умовах війни.
Народний депутат України Микола Кучер підкреслив ключову роль бізнесу у відбудові України та підтримці суспільства в умовах війни.
Народний депутат України Микола Кучер

«Добре, що цей форум проводить МХП, тому що це дійсно соціально орієнтована компанія, яка сама знає як цю тему розвивати, як працювати. Те що сьогодні на форумі присутні голови ОТГ це прекрасно, те що працівники Миронівського хлібопродукту, тому що ця компанія дуже багато робить практично в тих всіх ОТГ де працює.

На мою думку, форум надзвичайно важливий, тому що надзвичайно важлива та співпраця яка йде між Громадами та бізнесом. Тому що бізнес повинен знати, що першочергове, що другорядне, де допомагати, де потрібно підштовхнути, де потрібно вкласти якісь кошти, а де потрібно розвивати паралельний бізнес.

Начебто вони і конкуренти, але це не конкуренція, тому що, чим більше будемо відкривати підприємств, чим більше буде малих підприємств, чим більше буде ФОПів, чим більше буде невеличких підприємств тим краще для великого бізнесу. Тому форум потрібний сьогодні всім і ОТГ, і малому бізнесу, і великому бізнесу, всім хто працює сьогодні на Україну, в цей не простий час», – підкреслив Микола Кучер.

Розбудова локального бізнесу
заступник голови правління МХП з маркетингу Олег Шмуляєв

За словами заступника голови правління МХП з маркетингу Олега Шмуляєва, компанія МХП націлена на розбудову та розвиток взаємодій між підприємцями та підприємствами різних ланок.

Адже від успішності кожного бізнесу залежить успішність та спроможність громад. Він вбачає великий потенціал розвитку взаємодій та співпраці.

«З точки зору бізнесу, як це все у нас виглядає. Якщо подивитись на бізнес простими очима, то воно виглядає так, гроші — товар, гроші — штрих і все в рамках одного суб’єкта господарювання. Насправді, якщо дивитись глибше, то це навіть не 1D модель і не 2D модель це 3D і більше. Тому що за цим за всім лежать іще відносини. Насправді, не можна замикатись у якійсь своїй бульбашці і думати, ми продали свій товар і все буде добре. Так насправді могло б працювати досить не довго і це не та історія, яку ми несемо на цей ринок.

Якщо поглянути трохи глибше, то за цим за всім стоїть великий всесвіт відносин між бізнесами. Між великим бізнесом, маленьким бізнесом, середнім бізнесом — бізнесом послуг, бізнесом товарів, бізнесом доставки. І коли казати про допомогу один-одному, це має великий сенс», – каже Олег Шмуляєв.

Саме про співпрацю уряду та МСБ, побудові екосистеми між великим і малим бізнесом у громадах та успішним кейсам локального бізнесу йшлось в першій панелі форуму. Своїми історіями відновлення поділилися Вікторія Кривещенко, власниця перепелиної ферми “Чарівний птах”, яку під час окупації розграбували та яку знищила ракета, і Ольга Олефіренко, яка створила ферму в пам’ять про загиблого батька та довго шукала можливості для її розвитку, але при цьому не здавалася.

Історією започаткування локально бізнесу під час війни розповів підприємець з Могилів-Подільського, що на Вінниччини. За словами Олега Антонюка, саме грант який він отримав у 2022 не дав опустити руки.

«Сама ідея виникла доволі давно, ми маємо власний сад це яблуневий сад. Також займаємось іншими культурами це малина, горіхи, мигдаль, абрикоси, слива, виноград. В зв’язку з тим що багато садів почали викорчовувати через нерентабельності самої яблуні, як культури, ми акцент зробили на тому, щоб створити переробку – додану вартість.

Ідея виникла, коли прочитали що оголошений конкурс «Роби своє». Ми взяли участь у написанні цього гранту і за підтримки БФ «МХП-Громаді», а ми виграли цей грант, ми зрушили з місця. Це було суттєве підсилення фінансового ресурсу нашого і ми створили крафтове виробництво натуральних соків пастеризованих», – каже підприємець.

Наразі він планує знову звертатись по допомогу до великого бізнесу та благодійників для подальшого розвитку та механізації своїх потужнотей.

Свідомі очільники громад, які були присутні на форумі, також розуміють, що від розвитку бізнесу напряму залежить економічний та соціальний стан громади.

т.в.о. міського очільника Ладижина Олександр Коломієць

«В нинішній час, який в нас є в країні, під час війни це дуже важливо. Ми всі знаємо, що коли війна розпочалась всі підприємства почали закриватись ніхто не знав, що їм робити, куди рухатись, як діяти. Так що ці проекти, такі як «Час діяти» дуже важливі.

І з кожним проектом який у нас впроваджується в громаді завдячуючи відповідальному бізнесу благодійному фонду «МХП-Громаді», компанії МХП ми також підтримуємо схожий проект, який впроваджується в місті.

Ми підтримуємо виділяємо з бюджету один мільйон гривень і також благодійний фонд виділяє один мільйон гривень і ми підтримуємо тих підприємців, які хочуть працювати, які влаштовують новий бізнес, як працюють  і намагаються підтримати і нашу економіку країни, і економіку міста сплачуючи податки в бюджет», – каже т.в.о. міського очільника Ладижина Олександр Коломієць.

Очільник Липовецької громади Віктор Бичков, розповів про досвід співпраці з великим бізнесом та підтримку й відкриття нових малих бізнесів у своїй громаді.

Очільник Липовецької громади Віктор Бичков

«Цінність цього форуму в тому, що він дає можливість почути варіанти напрямків співпраці. Липовецька громада дуже активно цим користується і тут потрібно віддати належне БФ «МХП-Громаді», який зорієнтований на людей, які проявляють якусь ініціативу. Липовеччина є яскравим прикладом, як це може бути реалізовано.

Жителі нашої громади брали і проектах фонду з підтримки ветеранського бізнесу в минулому році, в конкурсах «Роби своє», «Час діяти Україно», – розповів Віктор Бичков.

Повномасштабне вторгнення впливає на всіх українців та на країну як в ментальному так і в економічному плані. Розвиток та підтримка проектів, як допомагають ідентифікувати себе українцями, підтримка культурних ініціатив, музеїв, збереження історичних пам’яток та підтримка митців важливі для БФ «МХП- Громаді».

Саме під час війни необхідно найбільше зосереджуватись на визначенні себе нацією і зберігати свою культурну ідентичність, переконані БФ «МХП- Громаді».

За даними Міністерства у справах ветеранів в Україні понад 850 тисяч ветеранів. Кількість тих, що повертаються до цивільного життя, щодня збільшується. Розуміючи важливість підтримки людей, які захищають країну, компанія МХП одна з перших почала розвивати комплексну програму реінтеграції військових та ветеранів «МХП Поруч».

Створення робочих місць, навчання та підтримка ветеранів, які створюють власний бізнес, психологічний та юридичний супровід ось не повний перелік того чим наразі займається Центр взаємодії з військовими ветеранами, розповідає Юрій Мельник, голова Наглядової ради фонду «МХП — Громаді».

Юрій Мельник – голова Наглядової ради фонду «МХП — Громаді»

«Ця взаємодія передбачає багато аспектів. Перший аспект ми допомагаємо тим хто воює на сьогодні. Допомога це транспорт, це спеціальне обладнання, це амуніція, це харчі, це просто кошти для того щоб було чим воювати тим хто воює.

З іншого боку люди повертаються постає питання, хто на сьогоднішній день має можливість після повернення вийти на своє робоче місце в МХП – це добре. Але ми побачили й інше, що багато навіть наших працівників вони не можуть повернутись на попереднє місце роботи, тому що в нього є поранення, є контузії і він не в змозі виконувати ту роботу, яку він виконував до цього. Стало питання перекваліфікації на ті професії чи на створення нових професій, на створення нових робочих місць і допомагаємо іншим для того щоб людина могла бути інтегрована в колектив з якого вона пішла воювати захищати батьківщину.

Тема медичного обстеження, тема юридичного супроводу, тема консультації по взаємодії з психологами, психологічний супровід, це все на сьогоднішній день координують люди які працюють в центрі взаємодії з військовими та з ветеранами», – каже Юрій Мельник, голова Наглядової ради фонду «МХП — Громаді».

Повномасштабне вторгнення впливає на всіх українців та на країну як в ментальному так і в економічному плані. Розвиток та підтримка проектів, як допомагають ідентифікувати себе українцями, підтримка культурних ініціатив, музеїв, збереження історичних пам’яток та підтримка митців важливі для БФ «МХП – Громаді».

Саме під час війни необхідно найбільше зосереджуватись на визначенні себе нацією і зберігати свою культурну ідентичність, переконані БФ «МХП- Громаді».

Також компанія впроваджує освітні проекти. Розвиток освітніх можливостей в співпраці з бізнесом корисний для перекваліфікації військових та для збереження молоді. Молоді фахівці, можуть розраховувати на достойне працевлаштування в Україні, а роботодавці зацікавлені у фахових кадрах.

директор МХП Зернопродукт Володимир Прокопчук

Про програми які впроваджують в компанії МХП для інтеграції молоді в майбутнє економічне зростання України, розповів директор МХП Зернопродукт Володимир Прокопчук.

«Враховуючи складну ситуацію на сьогоднішній день з розвитком освіти. На це все також впливає війна і всі ці соціальні фактори які є. В нашій компанії дуже серйозно ставляться до підготовки молоді до їх майбутніх професій. Зокрема, така річ як дуальна освіта в нас вона поширена майже на всіх рівнях, на всіх посадах. Тобто це і агрономи, це і інженери, навіть механізатори, які також приходять під час навчання до нас щоб здобути основи своєї професії, щоб можна було нормально і швидко працювати в подальшому. Так у нас з багатьма навчальними закладами підписані угоди це і Ладижинській технікум і вінницькі університети і університети з інших міст.

Це треба і дітям і підприємствам, тому що нестача кваліфікованих кадрів вона відчувається вже сьогодні. Увагу освіті треба приділяти вже, тому що завтра вже може бути пізно», – каже Володимир Прокопчук.

На форумі обговорили та презентували багато важливих проектів які стосуються розвитку та розбудови України. Учасники мали можливість обговорити свої ідеї, знайти підтримку, пораду чи налагодити співпрацю.
Мороз Павло – директор департаменту корпоративної соціальної відповідальності МХП

 «По перше дуже приємно, що цей Форум національної ідентичності «ЧАС ДІЯТИ.UA» зібрав таку кількість відвідувачів. І насправді, це для нас також є маркером того що він важливий, він потрібен сьогодні.

Тому що серед тих хто сьогодні до нас завітав, це керівники територіальних громад, це отримувачі різноманітних грантів, не тільки тих які ініціює компанія МХП разом із стратегічними партнерами в секторі корпоративної соціальної відповідальності, це волонтери, це інші бізнеси. Вони вирішили завітати і поділитись своїми думками, як далі жити, розвиватись, якої підтримки потребують вони і яку підтримку їм може надати держава, великий бізнес в особі компанії МХП в тому числі», – каже Мороз Павло, директор департаменту корпоративної соціальної відповідальності МХП.

Компанія MHP – це не лише про бізнес і про корпоративну соціальну відповідальність. Вся історія та діяльність цієї компанії – це яскравий приклад відповідальності за країну, – переконаний Філонов Микола, засновник Благодійного Фонду “Український Альянс”.

Компанія MHP - це не лише про бізнес і про корпоративну соціальну відповідальність. Вся історія та діяльність цієї компанії - це яскравий приклад відповідальності за країну, - переконаний Філонов Микола, засновник Благодійного Фонду "Український Альянс".
Філонов Микола – засновник Благодійного Фонду “Український Альянс”

“Особливо це стало помітно під час війни. Окрім багаторічного лідерства зі сплати податків серед аграрних компаній України (понад 6 мільярдів грн в минулому році), MHP демонструє беззаперечне лідерство з соціальних ініціатив”, – зазначив Микола Філонов.

  • Серед соціальних проєктів компанії – спільна з Мінветеранів програма «Варто «РобиТИ своє», у рамках якої ветерани, ветеранки, а також родичі полеглих захисників та захисниць зможуть отримати від 500 тисяч до 1,5 мільйона гривень на відкриття й розвиток власної справи. Загальний бюджет конкурсу становить 15 мільйонів гривень.
  • А ще – національний тур «Кіно просто неба»
  • Всеукраїнський конкурс мікрогрантів «Час діяти, Україно!», будівництво укриттів: у дитячих садочках, школах та лікарнях, постійна підтримка територіальних громад і креативних проєктів у різних регіонах України.
  • Зрештою, Національний музей народної архітектури та побуту України у селі Пирогові отримав системну фінансову допомогу від компанії для відбудови і покращення власної інфраструктури.

Для того щоб розповісти про сприяння з боку MHP соціальним проєктам на Вінниччині – потрібно присвятити цьому декілька окремих і лонгрідних дописи.

Лише наш Благодійний Фонд “Український Альянс”, говорить Микола Філонов, зараз реалізовує у Вінницькій області разом з Фондом «МХП-Громаді» соціальні проєкти:

“Спорт заради Перемоги» – другий рік закуповуємо те безкоштовно передаємо спортивний інвентар школам на Вінниччині.

✔ Конкурс міні-грантів «Професійне зростання» для соціальних працівників та працівників гуманітарної сфери Вінниччини, в якому цьогоріч взяло участь майже 900 учасників (в понеділок оголосимо результати ІІ-го конкурсу)

✔ Нещодавно закінчився мистецький проєкт «Україна місця сили – Вінниччина», восьмий пленер «Кращий художник України»

✔ Триває новий масштабний конкурс благоустрою для Громад Вінниччини «Твори добро», із загальним бюджетом на розвиток громад – 3 мільйони грн.

✔ А ще допомога з організацією харчування для шкіл та багато іншого.

✔ І, безперечно та пріоритетно, – системно і максимальне сприяння ЗСУ та Силам Оборони.

Попередня публікаціяДень спільнодії у Вінниці: Відзначення Всесвітнього дня вишиванки
Наступна публікаціяПрогноз погоди у Вінниці 19 травня