Квітневі морози, що пройшли через Вінниччину, можуть призвести до втрат до 20% майбутнього врожаю, повідомила корпорація “Вінницясадвинпром”.

Найбільше постраждали сади в Хмільницькому, Вінницькому та Жмеринському районах.

“Із 19 на 20 квітня у Вінницькій області були заморозки, в окремих районах до мінус чотирьох і вище. Особливо постраждали західні райони Вінницької області, менше — південні. Там були приморозки в межах мінус одного градусу і короткочасно, але основні висновки зробимо не раніше ніж через два тижні. За нашими спостереженнями бачимо, що морози забрали в нас частину врожаю: не менше 20% продукції. Ситуація досить складна”, — розповів генеральний директор установи Сергій Бойчук.

Ігор Грицак, директор садівничого господарства в селі Міжлісся Барської громади, продемонстрував вплив квітневих морозів на яблуневий сад, де пошкоджено 40% дерев.

Фото Суспільне Вінниця
“Ми бачимо, що деякі ділянки саду втратили до п’ятдесяти відсотків врожаю. Там, де сад розташований на висотах, втрати менші — близько 10%. Ми не можемо передбачити точно, але очевидно, що урожай буде набагато скромнішим”, — пояснив Грицак.

В саду “Міжлісся” обробляють 500 гектарів, тому використовувати захисні заходи від морозів було неможливо. Там, де сади менші, господарі використовують димові шашки.

“Є багато хімічних методів: і димові шашки ставлять, і роблять дощування за допомогою оприскувачів. Але ми такого не робимо, бо в нас дуже великий об’єм саду, ми не в змозі за кілька годин це зробити”, — каже Ігор Грицак.

Негативно на урожай також впливають раптові зміни температури в початку квітня та тривалі дощі в цей період, зауважує він.

Цього року не зрозуміло, коли відцвіте сад, бо за багато років не було, щоб він так рано цвів. Десь два — три тижні наперед зацвів сад. Сади дуже рясно цвітуть, але температура дуже погана, не проходить запилення, не літають комахи. Не проходить запилення саду”, — додав чоловік.

У садівництві “Перлина Поділля” в Жмеринському районі постраждали абрикоси, черешні, горіхи та малина. Директор агропідприємства Володимир Пастух стверджує, що захистити сад від морозів було неможливо.

“Ми перед морозами вносили і амінокислоти, і різні препарати, які б могли протягнути, зняти стрес. Тиждень назад був мороз до трьох — чотирьох градусів. От і наслідки – абрикоса практично змерзла, черешня по верхах є залишки, ще може вижити. Але що ближче до низин — то попримерзало все”, — сказав Володимир Пастух.

Він також зазначив, що навіть після торішнього урожаю, їх продукцію все ще реалізовують, і попит на неї є. Однак, наслідки поточних морозів можна буде оцінити лише восени. Проте, очікується здорожчання фруктової продукції цього року.

Попередня публікаціяВінницькі спортсмени здобули 24 медалі на Кубку України з веслування
Наступна публікаціяВінницький важкоатлет встановив рекорд України та виборов звання чемпіона