У 2024 році на території Вінницької області було виявлено 31 випадок зараження сказом у тварин у 28 пунктах. Після проведення ветеринарно-санітарних заходів ситуація покращилася у 38 пунктах, порівняно з попереднім роком. Наразі активно впроваджуються заходи з оздоровлення в 17 населених пунктах.

Цю інформацію довели на нараді з областями за участю першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького. Під час обговорення також розглядалися питання щодо районів, де є неблагополучні умови для поширення сказу серед диких тварин.

«Відповідно Інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» вживаються відповідні дії для недопущення поширення сказу який загрожує життю та здоров’ю людей і свійських тварин. Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя», – повідомили в департаменті АПП Вінницької ОВА.
Людина може заразитися сказом через укус, подряпини або мікроушкодження шкіри, а також через потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. Найчастіше зараження відбувається через контакт зі свійськими тваринами, такими як коти й собаки, а в дикій природі — через лисиць та вовків.
Попередня публікаціяРосійська православна церква — інструмент режиму тоталітарного кремля: Лариса Білозір про резолюцію ПАРЄ
Наступна публікаціяFPV-дрони, DJI Mavic 3 Pro та гостинці з дому доправили з Вінниччини на Донеччину