Прогрес у серцевій хірургії: Вінницькі лікарі вперше виконали операцію Феррацці

У Вінницькій обласній лікарні ім. М. І. Пирогова рятуватимуть пацієнтів від загрози раптової серцевої смерті

Згідно з повідомленням на сайті парламенту, команда фахівців з Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, очолювана доктором медичних наук, професором, членом-кореспондентом НАМН України — Костянтином Руденко, разом з медичними спеціалістами обласної лікарні імені М.І. Пирогова успішно провели на базі ВОКЛ імені М.І. Пирогова першу на Вінниччині і одну з найскладніших кардіохірургічних операцій у світі — операцію Феррацці з приводу гіпертрофічної кардіоміопатії.

За словами фахівців, гіпертрофічна кардіоміопатія є серцевим захворюванням, що має генетичні причини, і характеризується потовщенням стінки лівого шлуночка, що може призвести до непередбачуваної серцевої смерті. Операція Феррацці вважається однією з найважчих у кардіохірургії, але водночас найбільш безпечною для пацієнтів.

«Операція була направлена на сповільнення розвитку хвороби, зниження ризику раптової серцевої смерті і повернення пацієнтки до повноцінного життя. Оперативне втручання було проведено в умовах штучного кровообігу, за 50 хвилин ми виконали комплексну корекцію – зробили реконструкцію мітрального клапана і, так звану, міоектомію – забрали частину серцевого м’яза, яка заважала виходу крові з лівого шлуночка серця в аорту. Операція пройшла вдало», — зазначає Костянтин Володимирович Руденко.

Введення хірургічного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії в практику є важливим кроком у розвитку кардіохірургічної служби на базі ВОКЛ імені М.І. Пирогова, що дозволить надавати якісну медичну допомогу більшій кількості пацієнтів, зменшити ризик раптової серцевої смерті та повернути їх до повноцінного життя.

Лікарі з Вінниці висловлюють вдячність колегам з Інституту серцево-судинної хірургії ім. М.І. Амосова, зокрема директору Василю Лазоришинцю, за підтримку та допомогу у впровадженні нових кардіохірургічних методик в Вінницькій обласній клінічній лікарні імені М.І. Пирогова.

Попередня публікаціяЗакон про мобілізацію передали на підпис Зеленському
Наступна публікаціяЛариса Білозір в ПАРЄ: «Можливості для опозиційної діяльності повинні бути ретельно визначені, аби вона не була спрямована на ліквідацію незалежності держави»