Стрічка смаку: український борщ з вишнею у кулінарному альманаху Європи

Борщ на вишні включили до альманаху з рецептами з прогресивних міст і регіонів Європи, який видав PES Group у Брюсселі (Бельгія) цього року. Цей альманах, з назвою “Cook, Eat, RepEat”, містить 100 сторінок із рецептами від представників PES Group у Європейському комітеті регіонів, які поділилися особливими для них стравами.

У збірці представлено понад 50 страв з 20 країн Європи, включаючи Австрію, Бельгію, Хорватію, Кіпр, Чехію, Данію, Францію, Німеччину, Грецію, Угорщину, Ірландію, Італію, Люксембург, Мальту, Польщу, Португалію, Румунію, Словенію, Іспанію і Швецію. Серед них також є рецепт страви від федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца (страва Senfeier — яйця в гірчичному соусі).

У цій збірці рецептів також представлена Україна, хоча вона наразі не є членом PES Group. Рецепт українського борщу з вишнею включила Світлана Ярова — депутатка Вінницької міської ради і заступниця директора КП «Інститут розвитку міст», яка здійснює стажування в рамках програми Young Elected Politicians в Європейському комітеті регіонів.

“Минулого року я подала заявку на програму Young Elected Politicians («Молоді обрані політики») від Європейського комітету регіонів, і з травня 2023 по травень 2024 року я є стажеркою цієї програми у політичній групі PES. Коли вони випускали цей альманах, я запитала, чи можна включити українську страву. Я обрала цей рецепт, оскільки борщ є українською стравою і світовою спадщиною ЮНЕСКО, а особливість подільського борщу полягає в тому, що він з вишнею. Я його куштувала від авторки рецепту — Олени Павлової, а також у кількох ресторанах Вінниці. Я думаю, що коли будуть свіжі вишні, також буду його готувати”, — розповіла Світлана Ярова.

Рецепт борщу з вишнею був взятий з каталогу гастрономічної спадщини культурного маршруту Camino Podolico «Шлях має тривати», створеного минулого року за підтримки Ради Європи та Європейської Комісії.

Попередня публікаціяNASA планує вперше вирощувати сільгоспкультури на Місяці
Наступна публікаціяЕкологічна криза в Криму: зростає кількість загиблих дельфінів