Борщ на вишні включили до альманаху з рецептами з прогресивних міст і регіонів Європи, який видав PES Group у Брюсселі (Бельгія) цього року. Цей альманах, з назвою “Cook, Eat, RepEat”, містить 100 сторінок із рецептами від представників PES Group у Європейському комітеті регіонів, які поділилися особливими для них стравами.
У збірці представлено понад 50 страв з 20 країн Європи, включаючи Австрію, Бельгію, Хорватію, Кіпр, Чехію, Данію, Францію, Німеччину, Грецію, Угорщину, Ірландію, Італію, Люксембург, Мальту, Польщу, Португалію, Румунію, Словенію, Іспанію і Швецію. Серед них також є рецепт страви від федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца (страва Senfeier — яйця в гірчичному соусі).
У цій збірці рецептів також представлена Україна, хоча вона наразі не є членом PES Group. Рецепт українського борщу з вишнею включила Світлана Ярова — депутатка Вінницької міської ради і заступниця директора КП «Інститут розвитку міст», яка здійснює стажування в рамках програми Young Elected Politicians в Європейському комітеті регіонів.
“Минулого року я подала заявку на програму Young Elected Politicians («Молоді обрані політики») від Європейського комітету регіонів, і з травня 2023 по травень 2024 року я є стажеркою цієї програми у політичній групі PES. Коли вони випускали цей альманах, я запитала, чи можна включити українську страву. Я обрала цей рецепт, оскільки борщ є українською стравою і світовою спадщиною ЮНЕСКО, а особливість подільського борщу полягає в тому, що він з вишнею. Я його куштувала від авторки рецепту — Олени Павлової, а також у кількох ресторанах Вінниці. Я думаю, що коли будуть свіжі вишні, також буду його готувати”, — розповіла Світлана Ярова.
Рецепт борщу з вишнею був взятий з каталогу гастрономічної спадщини культурного маршруту Camino Podolico «Шлях має тривати», створеного минулого року за підтримки Ради Європи та Європейської Комісії.


