Впродовж 24-25 лютого у Вінницькому молодіжному центрі “Квадрат” відбувся форум розвитку політичної свідомості молоді «YOUthПОЛІТОЛОГ». Про те як він проходив, чому навчались його учасники,  та чи планують організатори робити подібні заходи, читайте в нашому репортажі.

Форум проходив в лекторно – тренінговому форматі. Учасниками форуму були здебільшого учні навчальних закладів – шкіл, коледжів та ВНЗ Вінниці. Вони мали змогу поспілкуватись з громадськими активістами, міжнародниками, політтехнологами. Почути їх лекції, поставити питання спікерам та опрацювати теорію в практичних вправах.

“Цей форум ми організовували заради розвитку політичної свідомості нашої молоді від 14 до 35 років. Щоб молодь зрозуміла, що політика це просто. Політика — це не про корупцію. Політика починається з кожного з нас і вона стосується саме розвитку в кожному соціальному прошарку населення. І що за допомогою таких заходів, молодь здатна зрозуміти що ж таке політична культура. Що таке громадський активізм. Як саме вона (молодь) здатна впливати на політику, яка її оточує з усіх боків”, – каже одна з організаторок форуму,  голова Вінницької молодіжної ради,  Марія Маєвська.

Спікерами були зокрема громадські активісти (засновники громадських організацій) Віталій Гандзюк та Віталій Крижанівський, представники  Донецького національного університету імені Василя Стуса – Артур Анісов (факультет історії та міжнародних відносин),  Катерина Швець та Олена Чальцева (кафедра політології та держуправління) та багато інших.

Наприклад  Віталій Гандзюк, голова правління  ГО “ЦМІ “ТОП МОЛОДЬ” розповідав про те, як створити громадську організацію, які проєкти та як вони їх реалізовували, та як співпрацювати з місцевою владою та іншими організаціями.

“Багато в кого виникають проблеми із бюрократією, і саме з документами. Тому що багато хто не знає, які вони потрібні, що потрібно, як потрібно. І витрачають на це свій час, замість того, щоб реалізовувати свої проєкти, свої ідеї, вони втрачають час на бюрократію.”, – розповідає Віталій – “Друга частина виступу була про приклади того, як можна співпрацювати з місцевою владою, як можна співпрацювати з різними організаціями. як це ми робили на нашому прикладі.”

Учасник заходу Богдан Нагорняк — студент ДонНУ. Каже, що для нього самим цікавим на форумі була практична частина –  створення політичних партій та симуляція виборів.

З нового — дізнався про сучасні течії ідеологічні в суспільстві. Мені сподобалось”, – діліться враженнями після форуму Богдан.

“Більшості напевно здалось би — політичний форум. Боже, навіщо туди йти?”,  — каже  Руслан Поліщук, студент Вінницького коледжу культури і мистецтв ім. М.Д. Леонтовича. Але переконаний, що треба розвиватись та поповнювати свої знання – це краще ніж просто сидіти вдома. Розповідає що найбільш йому сподобалися практичні зайняття, хоча і на лекціях була корисна інформація. “Для мене була найцікавіше саме практична робота, яка тут була (і піца) Дуже багато нового для себе дізнався, дуже багато корисно. Навіть з тих самих розмов щодо війни”, — каже що і із лекцій, яки були в перший день, почув нове про історію того, що раніше було в політиці. “Свої знання треба поповнювати” – підсумовує Руслан.

Марія Маєвська каже, що у Вінниці постійно проходять заходи такого типу, особливо практичні політичні симулятори, виборчі симуляції, тренінги та лекції стосовно політичної освіти та культури тощо. Але саме форум організували вперше і сподівається, що зможуть проводити заходи такого формату частіше.

Попередня публікаціяУ Вінниці відзняли частину музичного проекту до Дня Спротиву Криму
Наступна публікаціяВінницьку міську раду закликали запровадити виплати для мобілізованих вінничан