Жмеринські волонтери передали 400 буржуйок для потреб української армії

Протягом останніх двох років волонтери з Жмеринки, що на Вінниччині, виготовили 400 буржуйок для українських військових. Про це повідомляє Суспільне.

Олег Перепечай, волонтер, розповів, що значну частину цих буржуйок передали безкоштовно. За його словами, дерев’яна буржуйка може працювати на окопних свічках, має невелику вагу від чотирьох до п’яти кілограмів і оснащена ручкою для зручного транспортування. Дизельна версія працює на дизпаливі або переробленому мастилі, що робить її популярною через компактний розмір. Це особливо важливо у зоні активних бойових дій, де складно знайти сухі дрова, а сирі горять погано і виділяють багато диму.

Буржуйка має приблизно п’ять кілограмів ваги й може працювати без диму впродовж 2,5 годин, забезпечуючи площу обігріву за допомогою труби для димоходу. Олег Перепечай наголошує, що конструкція є простою, з регульованим краном для контролю інтенсивності горіння.

Волонтер збирається з військовими через соцмережі, розміщуючи оголошення про наявність буржуйок. Собівартість дерев’яної складає 700 гривень, а дизельної — 1 000 гривень. Перепечай також пропонує передати певну кількість буржуйок безкоштовно для тих, хто перший зателефонує, та решту — по собівартості або за доступною ціною.

Попередня публікаціяЗа самовільну вирізку дерев вінничан притягатимуть до відповідальності
Наступна публікаціяВінницька громада вшанувала 10-ту річницю опору кримських татар окупації