Епілепсія – це неврологічне захворювання, яке неможливо вилікувати, але за умови регулярного вживання ліків епілептичні напади можна стримувати.

Препарати для лікування епілепсії входять у програму реімбурсації “Доступні ліки”, повідомляють в НСЗУ.  Пацієнти можуть отримати їх в аптеках безоплатно або з частковою доплатою. Наразі у програму входить 65 торгових назв препаратів при епілепсії, розладах психіки та поведінки, 25 із них – безоплатні, решта – з частковою доплатою (перелік препаратів можна знайти за посиланням: https://cutt.ly/r3g00am).

“У Вінницькій області за програмою реімбурсації в 2023 році 1 754 пацієнти отримали ліки за напрямом «Розлади психіки і поведінки, епілепсія». За рік вінничани погасили 5 523 рецепти. Загалом лікарі області виписали 6 022 електронних рецепти для людей з епілепсією, розладами психіки та поведінки”, – розповідають в НСЗУ.

У Вінницькій області пацієнти можуть отримати ліки при епілепсії в 505 аптеках і аптечних пунктах
Як пацієнтам з епілепсією отримати безоплатну медичну допомогу та “Доступні ліки”:
  • Призначити лікування при епілепсії може лікар-невролог, лікар-невролог дитячий або лікар-психіатр, лікар-психіатр дитячий.
  • Для візиту до психіатра направлення не потрібне. Оберіть медзаклад, який має договір із НСЗУ, та запишіться на прийом до лікаря-спеціаліста.
  • До невролога потрібне електронне направлення, яке може виписати сімейний лікар, терапевт або педіатр, з яким укладена декларація.
  • Вимушеним переселенцям мати делакрацію не обов’язково – звернутися можна до будь-якого лікаря первинної медичної допомоги.
Як знайти лікаря? 

На дашборді “Укладені договори…” (https://bit.ly/3ESADsd) оберіть Вінницьку область або населений пункт, де бажаєте отримати медичну допомогу.

В полі “Група послуг” введіть “медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах”.

Дашборд покаже всі доступні медзаклади, де можна отримати допомогу, а також контакти. Зателефонуйте та уточніть, чи є в закладі потрібний вам лікар та запишіться на прийом.

Або зателефонуйте на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 – оператор підкаже найближчий медзаклад та його контакти.

Лікар-спеціаліст безоплатно проведе усі необхідні обстеження для встановлення діагнозу “Епілепсія”. Після цього складе план лікування і внесе його в електронну систему охорони здоров’я. І на підставі плану випише рецепт на “Доступні ліки”.

Другий рецепт на “Доступні ліки” може виписати як невролог або психіатр, так і сімейний лікар.

“Доступні ліки” за рецептом можна отримати в найближчій аптеці, яка бере участь у програмі. Перелік аптек можна знайти на дашборді (програма “Розлади психіки і поведінки, епілепсія”:  https://bit.ly/3q0BAbE).

 

Попередня публікаціяНа Вінниччині роботодавцям компенсують витрати на облаштування робочого місця працівника з інвалідністю
Наступна публікаціяУвага рибалкам! 15 лютого на Вінниччині розпочнеться нерестова заборона вилову щуки звичайної