Холодець є однією з найулюбленіших страв для святкового столу в Україні. На кожному святі не обходиться без цього м’ясного делікатесу, але й у буденний день його також можна подати до столу. Серед народу є як прихильники, так і не шанувальники холодцю. Багато людей уникають цю страву через високий вміст жиру. Однак можна приготувати заливне із дієтичного курячого м’яса. Калорійність курячого холодцю становить приблизно 120 калорій на 100 г, при цьому смак не поступається традиційному рецепту.
Курячий холодець з желатином
- Курка – 1 кг.
- Часник – 5 зубчики.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Спеції для курки – за смаком
- Сіль – за смаком
- Желатин швидкорозчинний – 1 ч. л.
- Петрушка – 1 пучок.
Курку (філе, стегна, грудинку) викласти у велику каструлю і залити водою, довести до кипіння. Перший бульйон злити, потім налити нову воду і ще раз довести до кипіння. Крупно нарізати цибулю, часник і моркву і додати до бульйону. Накрити кришкою і варити на маленькому вогні 3 години. За годину до готовності додати сіль і спеції.
Готовий бульйон процідити, витягнути м’ясо і овочі. Желатин розчинити в склянці теплої води на 5 хвилин і влити в бульйон. Коли куряче м’ясо повністю охолоне, відокремити його від кісточки і нарізати на шматочки. Моркву нарізати кружечками. Цибуля і часник вам не знадобляться. На дно форми для застигання викласти м’ясо, залити бульйоном і зверху викласти моркву і листя петрушки. Залишити холодець на ніч в холодильнику.
Холодець з курки без желатину з овочами
- Куряче м’ясо (ніжки, крильця, гомілки, грудинка, хрящі) – 1,5 кг.
- Часник – 5-6 зубчиків.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Зелений консервований горошок – 150 г.
- Петрушка.
- Куряче яйце – 3 шт.
- Лавровий лист, перець горошком.
Куряче м’ясо залити водою і довести до кипіння, злити першу воду і довести до кипіння ще раз. Додати в бульйон спеції, лавровий лист, перець горошком. Залишити бульйон варитися 3 години, періодично знімаючи піну. За півгодини до готовності покласти в бульйон цибулю і часник, а за 10 хвилин покласти яйця і посолити.
М’ясо і овочі дістати з каструлі. Процідити бульйон через марлю. М’ясо відокремити від кісток і нарізати. Часник дуже дрібно нарізати і додати в бульйон. Моркву і яйця нарізати кружечками. У форму для холодцю викласти м’ясо, моркву, петрушку і зелений горошок. Залити бульйоном і викласти зверху варене яйце. Залишити в холодильнику мінімум на 5 годин.