У сучасному світі є безліч дієт, які обіцяють швидкий результат у схудненні. Та важливо пам’ятати, що багато з них не тільки не приносять користі, а й можуть шкодити вашому здоров’ю, не допомагаючи при цьому скинути зайві кілограми.
Про це повідомляє дієтолог Юлія Коваль в Instagram.
Організм потребує енергії, щоб функціонувати і задовольняти всі потреби. Дієтолог каже, що швидкість метаболізму в спокої (витрати енергії, коли тіло перебуває в спокої) становить найбільшу частину загальних затрат енергії.
До того ж існує думка, що для того, щоб схуднути потрібно урізати раціон і дотримуватися низькокалорійного харчування.
“Низькокалорійними дієтами можна вважати дієти з раціоном 800 – 1200 ккал. За таким принципом і існує більшість марафонів схуднення в соціальних мережах”, – йдеться у повідомленні.
Юлія Коваль додала, що результат буде, але при такому типу харчуванні цифра порадує лише в кінці.
Однак, людина повинна бути готовою до того, що:
- вага повернеться, як тільки ви повернетеся до звичного харчування. Великі шанси, що повернеться більше, ніж було
- сповільниться метаболізм – організм перейде в режим “економії” та почне синтезувати енергію з розпаду власної м’язової тканини та жирів
- закрепи
- дефіцит поживних речовин, клітковини
- нестача енергії, відчуття втоми, знесилення та головний біль
- неприємний присмак та запах із ротової порожнини
- втрата мотивації та наближення до розладів харчової поведінки
«Можливо вже потрібно зрозуміти, що за обіцяними швидкими результатами вас очікує інше, що процес схуднення потрібно розглядати в довгостроковій перспективі», – каже дієтолог.
“Успіх” на швидкій дієті – це лише ілюзія, оскільки будь-яка втрата кілограмів, швидше за все, походить від води, а не від жиру.
Найкраща дієта – це та, яку можна дотримуватися все життя. Зокрема, вона повинна бути:
- смачною
- корисною
- безпечною
- не викликати відчуття голоду
- збалансованою
- різноманітною
Тарілка здорового харчування
Давно вже не потрібно купувати кухонні ваги, як тільки вирішили схуднути, рахувати калорії та КБЖУ. Це все застаріло і до того ж нудно і затратно по часу. Не ускладнюйте собі життя☺️
Хочу запропонувати вам найкращий метод самоконтролю порції та балансу, які рекомендують міжнародні рекомендації з харчування – метод Здорової тарілки
Її компоненти : клітковина з овочами, зеленю, ягодами і фруктами, цільнозернові вуглеводи, білково-жирові продукти.
При цьому складаємо їх в тарілочку так, щоб:
- 1/2 – займали овочі, фрукти/ягоди. При цьому овочів вдвічі більше і обов’язково не забуваємо про зелень.
- 1/4 – білкова їжа , як рослинного походження (нут, сочевиця, горох), так і тваринного походження (риба, м‘ясо, яйця). В ідеалі це співвідношення 50:50
- 1/4 – залишається для вуглеводів. Віддавати перевагу цільнозерновим крупам, хліб, хлібці, макарони із твердих сортів
- Все це повинно супроводжуватися додаванням корисних жирів – оливкове чи льняне масло, кунжут, гарбузове насіння.
Чим різноманітніша і різнобарвніша їжа буде у вашій тарілці – тим краще і тим більше ви отримаєте цінних та важливих речовин для організму. Створюйте радугу на своїй тарілці.
Ілюстрації Юлія Коваль в Instagram