Представникам громад розповіли як залучати гранти на економічному форумі у Вінниці

  • Як залучати гранти в громади?
  • Про діючі грантові конкурси і проєкти
  • Що робити коли вам відмовили у гранті?
  • Практичні поради від великих фондів і успішних громад

Про грантові можливості у розвитку потенціалу громад, під час третьої панелі «Форуму громад Вінниччини: Економічний план Перемоги», розповіла директорка Благодійного Фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай.

Про грантові можливості у розвитку потенціалу громад, під час третьої панелі «Форуму громад Вінниччини: Економічний план Перемоги», розповіла директорка Благодійного Фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай.

За її словами раніше допомога громадам реалізовувалась за зверненнями. Але в якийсь момент почали вимагати написання проєктів, допомагали і вчили їх писати. А зрештою на сьогодні вже є громади, в яких пишуть багато грантів у різні організації та завдячуючи цьому мають багато реалізованих проєктів. Саме такі успішні приклади були розглянуті на форумі.

Більше читати: Економічний форум у Вінниці відвідав третій Президент України Віктор Ющенко

Журналістам Vinnytsia Press Point, вдалось поспілкуватись з пані Тетяною Волочай після завершення панельної дискусії. Ми запитали, якою вона бачить економічну перемогу України?
Тетяна Волочай, директорка БФ "МХП-Громаді"
Тетяна Волочай, директорка БФ “МХП-Громаді”

«Я бачу не тільки економічну Перемогу України, спочатку її треба здобути на фронті. Тому максимум зусиль має прикладатись на фронті. А ми маємо забезпечувати цей фронт ресурсами. Разом з міжнародною підтримкою, разом з владою, разом з Президентом, разом з різними силами, благодійними фондами. Це найперше.

Звісно, для цього потрібен економічний ресурс. Добре що є такі класні холдинги, як МХП, які допомагають на фронт. Вони є таким економічним стрижнем, який дає можливість давати робочі місця людям, зарплату, платить податки в громадах.

Є третій сектор, є громадськість, яка може підтримувати маленькі бізнеси через конкурси грантування, може підтримувати фронт через волонтерські зусилля.

Власне всі ми дуже різні, кожна людина дуже різна. І кожна людина має для себе визначити, як вона буде наближати Перемогу, з одного боку, і як вона буде відбудовувати Україну.

Відбудовувати Україну не означає, що треба відбудувати те що влучила ракета, хоча це теж передбачає. А відбудовувати починаючи від своїх думок, від мови, якою розмовляє ця людина, від відношення чи толерування корупції. Доки кожна людина не переродиться і не зміниться ми не здобудемо справжньої Перемоги.

Тому кожен має визначити свій фронт свою участь в тому і діяти», – каже директорка Благодійного фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай.

Серед спікерів третьої панелі, які розповідали про успішний досвід розвитку у своїх громадах, були представники з Вінниччини та з Черкащини.

Голова Бобрицької територіальної громади Олена Штефан
Голова Бобрицької територіальної громади Олена Штефан

Так, Олена Штефан розповіла, про успішний досвід реалізації грантових проєктів у своїй громаді. Очільниця громади каже, «Я не думаю, що коли прийде Перемога, ми отак клацнемо і нам дали гроші й ми зробили все що ми хотіли.  До цього все одно потрібно йти, а щоб прийти потрібно навчатись».

Вона розповіла, як у Бобрицькій громаді прийшли до написання грантів та залучення інвестицій, як розвивався цей економічний напрямок.

«Ми звикли справлятись з бюджетом своїм самі. Як і у всіх громадах, я думаю, не вистачає коштів на усе, що хотілось. Тому з початку створення нашої громади ми навчились залучати кошти самостійно, при написанні проєктів.

Зрозуміло, що ми не самі до цього прийшли, нас привели. Це завдячуючи Благодійному Фонду «МХП – Громаді». Вони проводили тренінги, навчання, вони допомагали нам писати перші проєкти.

Були в нас і скриньки з якими проводили голосування серед жителів села, були в нас і аукціони ідей. Для того, щоб залучати кошти в громаду, ми навіть, створили дві громадські організації, в які могли б заходити кошти від міжнародних партнерів.

Наука ця не пройшла даремно. В нас на сьогодні вже створений локальний конкурс громадських ініціатив. В якому кожний житель може прийти з ідеєю яку він хоче втілити. Ми в цьому році провели такий конкурс і підтримали 14 проєктів», – розповідає голова громади.

Повний коментар дивіться у відео:

Так само, успішним досвідом і своїм баченням економічного внеску в перемогу від громад та громадян поділився голова Водяницької громади Руслан Каюк.

Голова Водяницької громади Руслан Каюк
Голова Водяницької громади Руслан Каюк

«Коли почалась повномасштабна війна, спочатку всі кинулись для захисту країни і на підтримку ЗСУ. Але всі розуміємо, що без сильної економіки не буде сильної армії. І тому, на мою думку треба вносити корективи в розвиток економіки і працювати розвивати приватний невеличкий бізнес. Бо як ми побачили, спочатку наша країна ставила ставку на промисловість, на металургію, на сировину. А потім, то економічна криза вдарила, то блокування портів, аграрну сферу дуже зачепило. Тому ми сьогодні маємо працювати на переробку і з малим приватним бізнесом.

Якщо брати цей форум, він є дуже дієвим саме для залучення різних коштів для приватного бізнесу, грантів від різних благодійних, міжнародних фондів, громадських організацій.

Як показує досвід нашої громади, кілька приватних підприємців, які вчасно сплачують податки, які легалізувались. Відповідно вони можуть залучити ці кошти», – каже Руслан Каюк.

Він наводить за приклад підприємців зі своєї громади, які розпочали справу завдячуючи грантовій допомозі.

Повний коментар дивіться у відео:

Попередня публікаціяСмачна та корисна сирна запіканка
Наступна публікаціяКомунальні підприємства Вінниці підготувались до холодної пори року та блекаутів