На панелях форуму обговорювали: як в економічному блоці на місцях потрібно трансформувати економіку, щоб наближати перемогу України. Говорили про розвиток інвестицій у воєнний час та позитивні кейси співпраці з бізнесом, дискутували про бюджетні виклики в громадах.

В роботі форуму взяли участь керівники та представники всіх громад Вінницької області, керівники громад з Черкаської та Київської області. А також представники Вінницької ОВА, експерти, представники найбільших інвесторів нашого регіону, народні депутати України, ЗМІ та міжнародні громадські організації.
В роботі форуму взяли участь керівники та представники всіх громад Вінницької області, керівники громад з Черкаської та Київської області, представники Вінницької ОВА, експерти, представники найбільших інвесторів нашого регіону, народні депутати України, ЗМІ та міжнародні громадські організації. Учасники й гості форуму вивчили досвід великих фондів та громад з Черкаської та Вінницької області, про залучення грантових проектів в громади.

Також організатори форуму оголосили конкурс для економічних вищих навчальних закладів Вінниччини. Економістам запропонували розробити концепції економічного розвитку шести районів Вінницької області під час війни. Кращі робити будуть представлені громадам нашої області.

Ініціювали проведення форуму у Вінниці громадське об’єднання “Ми-Вінничани” – керівник Валерій Коровій та громадська організація “Центр суспільно моніторингу “Вектор” – засновник Микола Філонов.

З вітальним словом до учасників і гостей форуму звернувся Начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов. Участь в роботі форуму взяв також заступник очільника області Сергій Здітовецький.

З вітальним словом до учасників і гостей форуму звернувся Начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.
Начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов

«Дуже важливо, щоб бізнес повернувся на економічний та промисловий рівень як було до широкомасштабного вторгнення росії та став локомотивом подальшого відновлення,- підкреслив у своєму виступі Начальник ОВА Сергій Борзов.- Вінницька область нині є надійним тилом для нашої воюючої країни.

Нам доводилося працювати в умовах масштабної міграції ВПО. Підлаштовуватись до непростих умов, викликаних руйнуванням енергетичних та промислових об’єктів. Проте, бізнес регіону продовжує роботу та навіть поступово повертає втрачені в 2022 році позиції», – зазначив Сергій Борзов.

На початку Форуму, про безпрецедентну підтримку України, вже у перші тижні війни, усіма економічно розвиненими країнами, розповів третій Президент України Віктор Ющенко. 
На початку Форуму, про безпрецедентну підтримку України, вже у перші тижні війни, усіма економічно розвиненими країнами, розповів третій Президент України Віктор Ющенко. 
Третій Президент України Віктор Ющенко

«Те що відбувається у нашій нації, вона заслуговує самих високих компліментів. Тому що насправді, коли ми говоримо про такий тип війни — визвольної, яку веде сьогодні Україна. Дуже важлива одна річ, у війні такого типу перемагає не АК47 навіть не С300. Завжди перемагає дух», – підкреслив Віктор Андрійович.

За словами третього Президента України, сильна об’єднана спільною культурою, ідеями та мовою нація потребує своєї держави. Бо тільки держава може захистити ці фундаментальні речі. А сильна держава ґрунтується на сильній економіці. 

Про те що потрібно всі економічні зусилля направляти на Перемогу, про розбудову та підтримку підприємств здатних працювати на потреби війська, розповів народний депутат Микола Кучер.
Про те що потрібно всі економічні зусилля направляти на Перемогу, про розбудову та підтримку підприємств здатних працювати на потреби війська, розповів народний депутат Микола Кучер.
Народний депутат України Микола Кучер

«Ми сьогодні говоримо про ті підходи, які повинні бути, щоб здобути економічну Перемогу над ворогом. Ми говоримо коли йде війна, коли гинуть люди, коли події на фронті ще важчі ніж рік тому. Потрібно з цього і виходити.

Економіка має бути спрямована на те, щоб перемогти ворога. Я вважаю, що для цього потрібно зробити все на будь-яких рівнях, чи ти займаєшся якимось бізнесом, чи займаєшся виробництвом, чи керуєш в Кабміні.

Тому що, армії виграють битви, а Перемогу отримують держави, які мають сильну економіку», – підкреслив Микола Кучер.

Нардеп наголосив, що для власного виробництва продукції військового призначення у нас є потужності, потрібно створити умови. 

Він наполягає, що влада має підтримувати бізнес. А кожен з нас робити все можливе, щоб підтримувати наші ЗСУ та нашу економіку, хто як може. 

Про згуртованість усіх українців і на всіх рівнях у перші тижні війни пригадав Директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА Ігор Цехановський. 

Про згуртованість усіх українців і на всіх рівнях у перші тижні війни пригадав Директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА Ігор Цехановський. 
Директор Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА Ігор Цехановський

«Я вважаю, що саме ця єдність спрямована на те, щоб відбитися від страшного північного ворога. Вона значною мірою врятувала нашу країну. Я не сумніваюсь, що це відчуття єднання, відчуття довіри між всіма гілками влади, це той острівець, який закладе підґрунтя і для нашого економічного в тому числі зростання й економічного підйому.

Чому я так вважаю? Тому що, є попередній мій досвід, попередній досвід впровадження економічних проектів на теренах області. На жаль, не завжди рівень довіри, між всіма учасниками процесу бізнес спільноти, влади, представниками місцевого суспільства, був достатній для реалізації дуже цікавих і гарних проектів, в тому числі залучення міжнародних товариств», – зазначив він.

Розповів Ігор Цехановський і про економічну ситуацію у Вінницькій області, яка місяць від місяця займає п’яту-шосту сходинку рейтингу Мінекономіки, за залученням програм економічної підтримки: доступні кредити 5,7,9 та Є-робота. Тобто область отримує фінансову подушку у вигляді грантових коштів та кредитів.

Про важливість політичної стабільності та послідовності, що до обраного економічного курсу і вплив цього фактору, розповів голова Громадського об’єднання «Ми-Вінничани» Валерій Коровій.
Про важливість політичної стабільності та послідовності, що до обраного економічного курсу і вплив цього фактору, розповів голова Громадського об’єднання «Ми-Вінничани» Валерій Коровій.
Голова ГО “Ми-Вінничани” Валерій Коровій

«Якщо ми вийдемо з цієї зали, вже рік і дев’ять місяців війни. Вийдемо на вулицю Соборну дивимось, активно рухається транспорт, люди проходять навпроти МакДональдз працює, люди ходять на роботу, посміхаються, ресторани працюють і таке інше…. Це може заколисувати. Заколисувати, що все так добре і нам тільки потрібна велика Перемога.

Насправді якщо ми подивимось більш ґрунтовно, а власне за рахунок чого це все дається. Наприклад, якщо видатки держбюджету в поточному році після останніх змін передбачені на рівні три з половиною трильйони гривень. При номінальному ВВП, який прогнозується 5,5 це майже 65% перерозподілу ВВП по суті своїй йде через бюджет країни. В нормальних умовах 30% це той рівень, який потрібно.

Якщо ми подивимось глибше, за рахунок чого що ми в цьому році будемо мати податкових надходжень один трильйон, а видатків три з половиною трильйони. То ставимо питання, а за рахунок чого ми живемо. І це той випадок, коли нам потрібно подякувати нашим партнерам — державам, які в цей час дають нам можливість збалансувати ситуацію”, – пояснив своє бачення Валерій Коровій.

Про важливість розвитку обласного центру під час війни та коригування бюджетних пріоритетів в бік посилення допомоги ЗСУ у Вінниці говорив народний депутат VIII скликання Сергій Кудлаєнко.
Про важливість розвитку обласного центру під час війни та коригування бюджетних пріоритетів в бік посилення допомоги ЗСУ у Вінниці говорив народний депутат VIII скликання Сергій Кудлаєнко.
Голова ГО “Ми-Вінничани” у м. Вінниця Сергій Кудлаєнко

Також Сергій Кудлаєнко звернув увагу на важливість розвитку відновлювальної та альтернативної енергетики як фактор національної безпеки. Він навів в приклад діяльність голови Вінницької ОДА 2005-2010 року Олександра Домбровського, який зараз представляє Україну на міжнародному рівні з питань енергетики.

Більше читати: Олександр Домбровський представляє Україну на бізнес-форумі у Відні

Максимальне посилення ЗСУ. Системна робота в інформаційному просторі. Трансформація економіки - такі ключові фактори на яких потрібно сконцентрувати зусилля громадського сектору назвав співорганізатор форуму Микола Філонов.
Співорганізатор Форуму Громад Вінниччини Микола Філонов
Максимальне посилення ЗСУ. Системна робота в інформаційному просторі. Трансформація економіки – такі ключові фактори на яких потрібно сконцентрувати зусилля громадського сектору назвав співорганізатор форуму Микола Філонов.
“На мій погляд – це сьогодні три основні напрями на яких потрібно сконцентрувати зусилля громадського сектору. Важливим фактором наближення Перемоги повинна стати і консолідація громад. Сьогодні кожен учасник місцевого самоврядування повинен займати виключно державницьку позицію і генерувати лише такі сценарії, які наближають нашу Перемогу”, – переконаний Микола Філонов.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що ГО “Ми-Вінничани” разом з партнерами відправили на передову дрони, приціли, тепловізори та «Bandera Power» на півтора мільйона гривень.

Попередня публікаціяНа Вінниччині У Стрижавці відкрили меморіал воїнам Османської імперії
Наступна публікаціяОсвітній візит під зорями: пенсіонери відвідали Вінницький планетарій