Цей яблучний пиріг зі старого записника. Просто, швидко, бюджетно та неймовірно смачно. Його випікали наші мами й бабусі, тому скуштувавши його, ніби занурюєшся у дитинства. Отже готуємо….
Приготуйте форму 20*30;
Для тіста вам знадобиться:
борошно 600 грамів;
смалець 250 грам(або маргарин);
цукор 200 грамів;
яйця-3 штуки;
харчова сода -1 чайна ложка;
оцет -1 столова ложка;
кисле молоко 50 грам (+- або кефір)
Яблучна начинка:
Яблука очищені 1,5 кг;
цукор 150 грамів;
манна крупа 4 столові ложки;
білки 3 штуки;
Отож, беремося до роботи.
Жовтки відділяємо від білків. Жовтки збиваємо з цукром до побіління, а просіяне борошно перетираємо із холодним смальцем в крихту. Обидві маси з’єднуємо, додаємо соду, погашену оцтом та кисле молоко. Замішуємо м’яке тісто, розділяємо його на 2 рівні частини, загортаємо в харчову плівку та ставимо в холодильник на 30 хвилин.
Тим часом приготуємо яблучну начинку.
Яблука натираємо на крупній тертушці, віджимаємо трішки сік, додаємо цукор та три столові ложки манної крупи. Все перемішуємо, додаємо попередньо збиті 3 білки і знову акуратно вимішуємо знизу до верху.
Дістаємо з холодильника тісто, розкочуємо його першу частину , викладаємо у форму, застелену пергаментом, зверху тісто посипаємо 1 столовою ложкою манної крупи. Зверху викладаємо яблучну начинку і акуратно, легенько розрівнюємо по всій поверхні. Потім розкачуємо другу частину тіста і накриваємо нею яблучну начинку. Зверху рясно проколюємо виделкою по всій поверх пирога.
Випікайте при температурі 180 градусів 60 хвилин до готовності. Коли пиріг вичахне, посипте зверху цукровою пудрою.Смачного!