Які фахівці та на які робочі місця потрібні? Які активні програми зайнятості існують? Що відбувається на ринку праці Вінниччини, розповіли редакції Vinnytsia Press Point у Вінницькій обласній службі зайнятості.

Актуальні професії та тенденції ринку праці

За словами директорки Вінницького обласної служби зайнятості Галини Скоковської, професії, які мали попит до війни, потрібні й сьогодні.

директорка Вінницького обласного центру зайнятості Галина Петрівна Скоковська
директорка Вінницького обласного центру зайнятості Галина Петрівна Скоковська

«Роботодавці найчастіше шукають: робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (водій, тракторист, токар, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник, машиніст крана).

Працівників найпростіших професій (підсобний робітник, вантажник, укладальник-пакувальник, робітник з благоустрою, двірник).

Також потрібні працівники сфери торгівлі та послуг (продавець продовольчих товарів, кухар, офіціант, охоронник).

Бракує і кваліфікованих робітників з інструментом (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, слюсар-електрик з ремонту електроустаткування, верстатник деревообробних верстатів та маляр», – наводить перелік потрібних професій пані Галина.

За її словами від початку 2023 року в Вінницький обласний центр зайнятості звернулись 15,2 тис. осіб, з них – 13,2 тис. осіб мали статус безробітного (на 16,5 тис. осіб менше, ніж у відповідному періодові минулого року).

«Після закінчення війни можна очікувати поступового зростання попиту на працівників у галузі будівництва, транспорту, надання комунальних послуг, у сфері тимчасового розміщення та харчування та для здійснення операцій з нерухомим майном», – прогнозує директорка Вінницького обласного центру зайнятості Галина Скоковська.

За даними служби зайнятості, ТОП-5 найпопулярніших професій на Вінниччині сьогодні виглядає так:
  • водій автотранспортних засобів;
  • підсобний робітник;
  • тракторист-машиніст сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва;
  • продавець продовольчих товарів;
  • швачка,
  • менеджер зі збуту.
У Вінницькій обласній службі зайнятості працюють активні програми зайнятості:
🔹 Компенсація витрат роботодавцю на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб;

🔹 Надання мікрогрантів на створення або розвиток власної справи;

🔹 Компенсація фактичних витрат у розмірі єдиного внеску за відповідну особу, працевлаштовану з-поміж зареєстрованих безробітних, які належать до окремих категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню;

🔹 Компенсація 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці осіб, працевлаштованих з-поміж зареєстрованих безробітних, які належать до наступних категорій: осіб з інвалідністю, учасників бойових дій, осіб, яким до пенсії залишилося не більше 5 років;

🔹 Компенсація фактичних витрат у розмірі єдиного внеску для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 6 місяців;

🔹 Компенсація фактичних витрат у розмірі єдиного внеску для суб’єктів малого підприємництва;

🔹 Компенсація 50 відсотків мінімальної заробітної плати для осіб з-поміж молоді (до 25 років – стаж не більше 12 місяців, до 35 років – перше робоче місце; звільнені із строкової військової або альтернативної(невійськової) служби – на перше робоче місце).

🔹 Отримання ваучера на  навчання (відповідно до Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці, затвердженого постановою КМУ №207 від 20.03.2013 зі змінами);

🔹 Навчання (підвищення кваліфікації)  – з коштів ФЗБДССУВБ.

🔹 Громадські роботи, суспільно-корисні роботи, інші роботи тимчасового характеру – з коштів ФЗБДССУВБ.

Детальну інформацію про програми можна отримати на сайті Вінницького обласного центру зайнятості.

📊📈📉Статистична інформація від початку року, яких спеціалістів шукають вінницькі роботодавці, скільки людей і на які вакансії було працевлаштовано за сприянням Вінницького обласного центру зайнятості у Вінниці від початку 2023 р. 

Упродовж січня-квітня 2023 року за сприянням Вінницької обласної служби зайнятості вдалося повернути до продуктивної зайнятості 3292 громадян, з них 2581 – зареєстровані безробітні та 711 – працевлаштовані до набуття ними статусу безробітного.

У професійному розрізі серед працевлаштованих переважають представники найпростіших професій:
  • підсобний робітник,
  • вантажник,
  • укладальник-пакувальник,
  • робітник з благоустрою, двірник,
  • працівники сфери торгівлі та послуг (продавець продовольчих товарів, кухар, офіціант, охоронник),
  • робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (водій, тракторист, токар, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник, машиніст крана).
🔍У вказаному періоді 1860 роботодавців співпрацювали з Вінницькою обласною службою зайнятості та подали 4946 вакансій:
  • 1132 (22,9%) – у сільському господарстві,
  • 1006 (20,3%) – у переробній промисловості,
  • 778 (15,7%) – в торгівлі,
  • 370 (7,5%) – в освіті,
  • 348 (7,0%) – в охороні здоров’я.

Станом на 1 травня 2023 року в пошуку роботи у Вінницькій обласній службі зайнятості перебувало 4,7 тис. безробітних громадян. Вакансій на цю дату – 1415, з них 233 (16,5%) – у сільському господарстві, 299 (21,1%) – у переробній промисловості, 253 (17,9%) – в торгівлі, 92 (6,5%) – на транспорті. На кожне вільне робоче місце претендували, у середньому, 3 безробітних.

30% із вищевказаних вакансій – пропонували шукачам роботи у місті Вінниці фахівці Вінницької філії Вінницького обласного центру зайнятості.

Кількість людей, які отримують виплати по безробіттю від початку 2023 року

Протягом січня-квітня 2023 року послугами обласної служби зайнятості зі сприяння працевлаштуванню скористались 13,2 тис. безробітних громадян (на 16,5 тис. осіб менше, ніж торік). З цієї кількості безробітних – 9,2 тис. осіб, або кожні сім з десяти зареєстрованих безробітних  отримували допомогу по безробіттю.

Попередня публікаціяУ Вінниці відбулось спецпогашення марки «Гвардії наступу»
Наступна публікаціяУ Вінниці представлять  світову прем’єру хорового циклу «Псалми Давидові»