Речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Україні потрібні F-16». Відео

«Нам потрібні багатоцільові літаки, такі як F-16, які мають сучасні радіолокаційні станції та сучасне озброєння. Завдяки цьому ми зможемо помічати російські літаки ще за 180 кілометрів та вражати їх на цій відстані», – розповів речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат, на форумі «Інформаційний фронт України: Вінниччина».

Про перебіг форуму: У Вінниці відбувся Форум «Інформаційний фронт України».

Юрій Ігнат також говорив з журналістами, про інформаційну безпеку під час війни та дотримання медіагігієни.

Нагадаємо, що наприкінці березня речник ПС ЗСУ був у центрі широкого обговорення у соціальних мережах. Одна його фраза ввела в ступор адміністраторів різних Телеграм-каналів, які повідомляли про пересування «Шахедів».

Саме про це Юрія Ігната попросив розповісти ведучий і співорганізатор форуму «Інформаційний фронт України: Вінниччина» Микола Філонов.

«Дуже всі хочуть спостерігати війну в онлайн. Усі хочуть бачити наживо, як все відбувається, і чомусь ніхто не хоче подумати про інформаційну гігієну під час війни. У нас (в державі, ред.) є документи прийняті, які визначають критерії висвітлення подій. Крім того, є нормативні акти, що визначають небезпеку: повітряна тривога; ракетна небезпека тощо. Її  не поділяють за рівнями. Він є завжди однаковим – червоний.  І звичайно ж, неодноразово наголошувалося на тому, що не треба оприлюднювати інформацію про стан засобів ППО тощо. І от деякі Телеграм-канали під час атаки детально публікували знімки з екрана звідки рухаються «Шахеди». І що найгірше, з їхніх постів можна було вирахувати, як і де розмішено засоби протиповітряної оборони. Оприлюднювали інформацію про пересування «Шахедів» і ракет. З неї можна було вирахувати слабкі місця нашої ППО. Це усе треба було припинити, і довелося висловити позицію (йдеться про можливість закриття  моніторингових Телеграм-каналів, детальніше, за посиланням, ред.). Одразу ж Телеграм-канали розпочали нас хейтити. Нехай хейтять, я переживу це. Головне, що ціль досягнута, і ворог не отримав інформації», – зазначив Юрій Ігнат у відповіді.

Також Микола Філонов запитав Юрія Ігната, «Чим засоби масової інформації та блогери могли б бути корисні Силам Оборони та Повітряним силам зокрема?».

«Основне побажання для ЗМІ,  – не нашкодити. В інтернеті є купа інформації від спеціалізованих видань та офіційних повідомлень про те, яку техніку, засоби враження, зброю ми чекаємо. На жаль, журналісти дуже часто не в темі, запрошують не кваліфікованих експертів. А потім цю непевну інформацію транслюють західні інформагентства. Крім того, періодично з’являються повідомлення про постачання літаків, чи то «Міражів», чи переобладнаних МіГів, і багато цієї інформації не відповідає дійсності», – зазначив полковник Ігнат.

Багато «експертної» інформації, що оприлюднюється на сайтах та каналах є припущеннями, які видаються за істину 

«От часто говорять: чи можуть польські, чи словацькі МіГ-29 переламати хід війни. Чи є вони зброєю перемоги. Звичайно ж, це не зброя перемоги. Вони звичайно посилять наші спроможності та нашу базу запасних частин. У нас зараз є три бригади таких літаків. Нам потрібні багатоцільові літаки, такі як F-16, які мають сучасні радіолокаційні станції та сучасне озброєння. Завдяки цьому ми зможемо помічати російські літаки ще за 180 кілометрів та вражати їх на цій відстані. Другий момент полягає в тому, що F-16 створювались як частина ППО, тож з ними ми зможемо стовідсотково перехоплювати «шахеди» та крилаті ракети», – запевняє речник командування Повітряних Сил.

Юрій Ігнат закликав завжди перевіряти інформацію, особливо ту, яка стосується Повітряних сил та Протиповітряної оборони у компетентних ньюзмейкерів.

«Завжди треба перевіряти інформацію. Головне – не нашкодити. Я завжди на зв’язку. Ми надаємо тільки кваліфіковані коментарі та за потреби зв’яжемось з відповідними командирами служб», – сказав Юрій Ігнат.

Під час форуму«Інформаційний фронт України: Вінниччина» було багато неформального спілкування зі спікерами.

У кулуарах заходу журналісти медіахолдингу «Новини Вінниці» розпитали у Юрія Ігната про те, що не було сказано на офіційній панелі.

Форум «Інформаційний фронт України: Вінниччина» організували та спільно провели ГО “МИ – ВІННИЧАНИ, ГО «Центр соціально-політичного моніторингу «Вектор» та медіахолдинг «Новини Вінниці».

Попередня публікаціяВінницькі поліцейські нагороджені нагрудними знаками та подяками за професіоналізм
Наступна публікація «Сонце За music time»: вокалісти з Вінниці отримали на конкурсі сім нагород