У Вінниці відбувся Форум «Інформаційний фронт України: Вінниччина». Він зібрав представників ЗМІ та громадських діячів з усієї Вінниччини. На дискусійних панелях Форуму обговорювали, ефективні методики протидії російській пропаганді, ефективні кейси поширення української позиції в західних ЗМІ. А також, як і чим можуть бути корисні журналісти, ЗМІ, блогери та лідери громадської думки під час війни. З вітальним словом до присутніх звернувся Герой України Вадим Ворошилов, позивний «Карая».

«Основне побажання для ЗМІ, не нашкодити»

В першій дискусійній панелі заходу виступив речник Повітряних сил України Юрій Ігнат, він відмітив активність та ефективність у спротиві російській пропагандистській машині громадянського суспільства та українських ЗМІ.

Юрій Ігнат
речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат

«Основне побажання для ЗМІ, не нашкодити. Є державна політика. Достатньо почитати інформацію, перш ніж публікувати. Я з повітряних сил, буду говорити за повітряні сили. Є купа інформації в інтернеті, спеціалізовані видання, які говорять, що потрібно Україні, які ризики та загрози, яке озброєння потрібно. Журналісти дуже часто, не вивчають тему, запрошують спікерів, які є некомпетентними в питаннях повітряних сил, протиповітряної оборони. Ця вся інформація перекладається і поширюється на західні ЗМІ. І ця інформація шкодить, я вже починаю в прямих ефірах говорити, приберіть це…», – зауважив речник Повітряних сил України.

Важливо зважувати інформацію з розумінням, що вона формує імідж нашої країни

Також змістовну і конструктивну позицію озвучив Валерій Чалий, Голова Правління Українського кризового медіацентру, Надзвичайний і Повноважний Посол України у США 2015 – 2019 р. Він зокрема поділився, глибоким аналізом зазіхань московії та розповів, про надважливий зв’язок у поширенні власної позиції України на медіапростори інших країн. Саме цим наразі і займається «Кризовий медіа центр».

Надзвичайний і Повноважний посол України, дипломат, Голова правління “Українського кризового медіа-центру” Валерій Чалий
Валерій Чалий Фото: Новини Вінниці

«Не можна журналістів ділити на правильних та неправильних, не можна в цих умовах когось не пускати. Це не питання військове взагалі і «Єдиний марафон» це питання не вирішує. А на зовні не працює взагалі. Тому я вам скажу, що треба працювати з людьми, треба збирати всіх, пояснювати позицію, оприлюднювати інформацію, говорити додатково про наші цілі. І тоді тільки коли ми разом працюємо, тоді ми йдемо на результат. Влада не повинна відокремлюватись від важливості не державних інституцій».

Відбудувати Будинок офіцерів, щоб він став символом незламності та відновлення України

Під час обговорення від журналістів пролунало питання до відомого у Вінниці пілота Вадима Ворошилова, позивний «Карая», якою, на його думку, має бути подальша доля Будинку Офіцерів, який постраждав від ракетного обстрілу 14 липня.

На що Герой України відповів, що потрібно відбудувати Будинок офіцерів, щоб він став символом незламності та відновлення України.

Потрібно вивчати ворога і розуміти процеси, які відбуваються в російському суспільстві

В другій панелі Форуму цікаву та важливу аналітику представив Вадим Денисенко: Виконавчий директор «Українського інституту майбутнього». Журналіст, автор книги «Як зруйнувати русскій мір».

виконавчий директор “Українського інституту майбутнього” Вадим Денисенко
Виконавчий директор “Українського інституту майбутнього” Вадим Денисенко

«В державі Україна немає жодної інституції, яка б займалась вивченням росії, на державному рівні, крім силовиків. Силовики займаються своєю специфічною роботою, але ми не знаємо нашого ворога і ми його не вивчаємо. У нас немає жодного інституту вивчення росії. Інститут стратегічних досліджень закрив відділ росії в 2021 чи в 2022 році. У нас немає жодного університету в якому була б кафедра, яка б займалася, тими чи іншими аспектами російської федерації. І власне, коли 24 лютого ми опинились перед повномасштабною агресією, ми опинилися в ситуації, коли ми де факто не знали нашого ворога», – підкреслив Вадим Денисенко.

На Форумі Вадим Денисенко презентував ґрунтовне дослідження суспільних настроїв в росії та пояснив, які саме аспекти є важливими для росіян.

«Не пропаганда шукає свою аудиторію, а люди шукають свою пропаганду»

Про вплив медіапростору та розвиток комунікацій розповів Сергій Гайдай – засновник соціально-інжинірингової агенції Гайдай. ком, політтехнолог. Також, він запросив приєднуватись усіх українців до надважливої ініціативи з виключення росії з радбезу ООН.

політтехнолог Сергій Гайдай.
Сергій Гайдай. Фото “Новини Вінниці

«Підсумовуючи рік повномасштабної війни. Те що в Україні війна відчули не тільки українці, відчув весь світ. І хоча я працюю в інформаційному полі вже мабуть, більше ніж 20 років, такі відкриття і для мене особисто були. Перше, це природа пропаганди. Мені здається, що більшість людей, більшість експертів вони не дуже розуміють, що то за така річ пропаганда. І формула, яка стала для мене відкриттям, не пропаганда шукає свою аудиторію, а люди шукають свою пропаганду. І фактор, який відрізняє одних людей від інших, це рівень інтелекту. Як діє пропаганда і чому вона так діє? Вона діє тоді коли їй вигідно тримати більшість публіки на низькому інтелектуальному рівні. І ця війна зробила для мене величезне відкриття… От дивіться, до 2014 року і взагалі навіть до 2022 року, взагалі була така думка і вона була справедлива «росія застосовує величезну пропагандистську машину». Вони вкладались у такі інформаційні продукти, яких у нас навіть не було», – каже Сергій Гайдай.

За його словами, Україна країна приватної ініціативи. Як приклад самоорганізації людей він наводить перший Майдан. А також експерт зауважує, що коли влада підтримує таку приватну ініціативу, втілюються інноваційні проекти. Отже самоорганізація та громадська активність на думку політтехнолога є рушійною силою в українському суспільстві і завдячуючи цьому ми перемагаємо і на інформаційному фронті також.

Модератором форуму був співорганізатор заходу, засновник ГО ГО «Центр соціально-політичного моніторингу ”Вектор”» та медіахолдингу «Новини Вінниці» Микола Філонов.

співорганізатор форуму Інформаційний фронт України, засновник ГО ГО «Центр соціально-політичного моніторингу ”Вектор”» та медіахолдингу «Новини
Микола Філонов Фото: Новини Вінниці

Україна героїчно тримає лінію фронту та перемагає у війні. Але фронт інформаційний є не менш важливим, адже та “Скала”, про яку писав ще Іван Франко, сама собою не впаде, тим більше у неї — ядерна зброя. Її слід розхитувати. А крім того — утверджувати позиції України у світі, психологічно підтримувати та допомагати українцям. Сьогодні в інформаційному полі зроблено багато, але маємо зробити ще більше, щоб перемога України на цьому напрямку була беззастережною”, — сказав під час відкриття форуму співорганізатор форуму Микола Філонов.

Вінницькі журналісти та блогери можуть виграти грошові призи

На завершення Форуму співорганізатори, Громадське об’єднання «Ми-Вінничани» анонсували конкурс журналістських робіт для ЗМІ та блогерів Вінниччини в п’яти номінаціях.

співорганізатори, форуму голова ГО «Ми – Вінничани» Валерій Коровій
Голова ГО «Ми – Вінничани» Валерій Коровій

Так голова об’єднання Валерій Коровій та координатор ГО Сергій Кудлаєнко назвали номінації конкурсу та призовий фонд.

Сергій Кудлаєнко
Сергій Кудлаєнко Фото “Новини Вінниці”
Номінації конкурсу для ЗМІ та блогерів Вінниччини:
  1. Найкращий лонгрід про російську пропаганду та протидію їй
    2. Історія загиблого героя з Вінниччини (відео, текст)
    3. Подвиг сучасних героїв війни з Вінниччини (відео, або текст)
    4. Історія успіху ВПО на Вінниччині (відео, або текст)
    5. Правда про воєнні злочини росії – для західних ЗМІ (відео, або
    текст)

Призовий фонд у кожній номінації 40 тисяч гривень.

Попередня публікаціяНа Вінниччини епідеміологи проаналізували стічні води, знайшли SARS-CoV-2 варіант мутації Delta (L452R), Omicron (E484A) та грип
Наступна публікаціяНова староста Стадниці, нова депутатка та зміни у бюджеті громади. У Вінниці відбулась чергова сесія міськради