Понад 180 тисяч людей, які втікали від війни, знайшли прихисток на Вінниччині у 2022 році. Вони оселились у громадах області й зараз намагаються інтегруватись у життя в нових умовах, знайти роботу, житло та простір для розвитку. Яка роль громад у цьому процесі й що вони можуть отримати від значної кількості ВПО?

U-LEAD проводить навчальну програму «Кроки для спеціалістів. Організація роботи з ВПО – 2023», до якої з Вінниччини за результатами конкурсного відбору долучились фахівці Шпиківської, Жмеринської, Козятинської, Бершадської, Липовецької, Хмільницької, Вапнярської та Райгородської громад.

“Навчальна програма — це шість тижнів онлайн семінарів, практикумів та тренінгів для 96 учасників з усієї України. Ми проговоримо основні підходи та базові принципи роботи з ВПО, як забезпечити підтримку та що потрібно для побудови ефективної інтеграції їх в життя громади. Ми прагнемо, щоб в громадах дивились на ВПО, як на можливість для зростання”, – наголосив Віталій Швець, керівник регіонального офісу U-LEAD у Вінницькій області.

“В Липовецькій громаді транзитом проїхало близько 5 тисяч людей, зараз проживають майже 1000. Всі вони отримують допомогу від громади. Але важливо залучити цих людей до життя сіл і міста. Ми проводимо тренінги та семінари для переселенців, знайомимо із посадовцями та шукаємо можливості активізувати цих людей. Є програма, за якою родинам ВПО ми надамо насіннєві набори. Зараз колеги з інших відділів шукають можливості для купівлі техніки для обробки землі. Тисяча людей це багато для нашої громади, і комунікація буває складна. Але ми хочемо, щоб ці люди стали активом”, – каже Ольга Фоміна, заступниця начальника відділу соціального захисту та охорони здоров’я Липовецької міської ради.

Пані Ольга розповідає, що участь в навчальній програмі від U-LEAD важлива для обміну досвідом не лише з питань інтеграції ВПО. Корисним є й досвід реалізації повноважень громади у цій сфері. Після циклу семінарів відбудеться онлайн візит в одну з громад Полтавщини, яка поділиться досвідом роботи з ВПО, яка триває з 2014 року.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Попередня публікаціяЯк можна зняти готівку у банкоматі без картки
Наступна публікація«Скандинавська ходьба»: вінничан запрошують на здорову прогулянку