Уляна Созанська була першою жінкою-диригенткою у Збройних силах України. Дівчина очолювала військовий оркестр Повітряних Сила у Вінниці. Але вирішила змінити паличку на зброю та перевелася у десантно-штурмові війська, де служив її брат. Хлопець загинув 17 лютого.

Про це повідомляють в АрміяInform.

Уляна родом з міста Самбір Львівської області. Навчалась у музичний школі по класу фортепіано, у секції сучасної хореографії, була хористкою церковного хору. Закінчила музичне училище. Мала досить хорошу перспективу навчатися у консерваторії, але у 2014 році неочікувано вступила до Національної академії сухопутних військ ім. П.Сагайдачного у Львові на кафедру військових диригентів. Успішно її закінчила. З 2017 року служить у Центрі військово-музичного мистецтва ПС ЗСУ Вінниці. Вона стала першою жінкою в Україні на посаді – військовий диригент ЗСУ.

Брат Олександр  з 2014 року захищав Україну від окупантів. Після Євромайдану приєднався до батальйону “Золоті Ворота”. потім воював у “Правому секторі”. Боєць готувався до війни. З 2018-го служив у десанті. Отримав звання капітан та став командиром роти 1-го батальйону вогневої підтримки на позивний «Рагнар». Загинув хлопець 17 лютого 2023-го поблизу Бахмута, коли в його авто потрапила міна. За місяць до трагедії Ульяна перевелася до його підрозділу, щоб служити разом на передовій.

Жінка переконана, місце в строю брата тепер її. Для цього пройшла курси домедичної допомоги, навчилась стріляти із ПЗРК і навіть здійснила стрибок з парашутом.

Уляна зізнається, хоч загибель рідної людини добряче підкосила її родину, та війна триває. Батьки продовжують займатися волонтерством та підтримувати бійців, а вона крокує у строю.

«Як-то кажуть, нам своє робити. Я займу місце у строю ДШВ, батьки й надалі активно допомагатимуть військовослужбовцям. Ми будемо боротися до перемоги, цей процес — незворотний. Обов’язково її дочекаємось. Лиш ціна свободи, на жаль, надзвичайно страшна… Зараз збираємо кошти на те, аби придбати потужний ударний дрон, вартістю близько пів мільйона гривень. Назвемо його позивним «Рагнар» і він працюватиме на перемогу. Здається, Олександр би хотів, аби ми зробили саме так, а не просто лили сльози»,- розповідає Уляна Созанська.

«

Попередня публікація«Скандинавська ходьба»: вінничан запрошують на здорову прогулянку
Наступна публікаціяВ одному з районів Вінниці замість чавунних і сталевих труб прокладають поліетиленові