Маючи невимовне бажання змінити свій імідж або позбутись ненависної сивини, щоб знову стати красивою, ми навіть не переглядаємо склад речовин, що входять до фарби для волосся. Проте у ній, як правило, міститься чимало складових, що подразнюють шкіру голови та викликають алергічні реакції. У більшості випадків алергія на фарбу – це контактний дерматит, що виникає на тілі через вплив  парафенілендіаміну (PPD).

Про це повідомляє «Світ здоров´я».

Причому, це стосується не лише барвників для волосся голови, варто бути уважними і до фарб для брів.  Там теж може міститися p-Pnenylenediamine або C.I 76060. Під цим незрозумілим набором символів виробник приховує PPD.

Фактично обидві назви – це синоніми. Отож завжди звертайте увагу на етикетки. Чорні та темно-коричневі відтінки барвника – найбільш небезпечні з точки зору подразнення шкіри.

Парафенілендіамін  – це хімічна речовина, що окрім фарб для волосся, міститься у засобах  для створення тимчасового татуювання тіла, чорнилах для принтерів та бензині.

Зазвичай PPD входить до складу окислювача і при змішуванні з фарбою викликає алергічну реакцію. Особливу у людей, схильних до такої патології.

Але не тільки PPD негативно впливає на здоров’я людини.  Аміак, етаноламід або перекис водню є не менш агресивними елементами.

Які прояви негативного впливу можуть з’явитися на шкірі?

  Існує різниця між підвищеною чутливістю та алергічною реакцією на компоненти фарби.

Чутливість може проявлятись контактним дерматитом, що виникає у місці нанесення фарби. При цьому шкіра волосистої частини голови пече, червоніє, лущиться.

Алергія проявляється різними симптомами. Вони можуть виникати блискавично у вигляді набряку обличчя, повік, губ, утворення пухирців. Буває й так, що алергія неочікувано дає про себе знати аж через дві доби після фарбування. У такому разі шкіра голови, шиї, обличчя, вух або рук червоніє, свербить, пече.

Червоний висип може виникнути на будь-якій іншій ділянці тіла.

Досить часто алергічна реакція на фарби для волосся зустрічається у майстрів-перукарів. Це явище називають професійним дерматитом. Якщо хвороба важко піддається корекції, варто замислитись про зміну роботи, аби не завдавати організму постійної шкоди.

Якщо ви підозрюєте у себе контактний дерматит на фарбу або у вас були прояви алергічних реакцій під час її використання, скористайтеся ефективним методом діагностики.

Патч-тестування – це обстеження організму на чутливість до алергенів. Воно дозволяє виявити, який саме компонент фарби/шампуню/косметичного засобу провокує у вас алергію. Алерген наноситься на спеціальний пластир, а пластир розміщується на на спині людини і залишається там впродовж 48 годин. Далі лікар оцінює результат.

Знаючи про ймовірну негативну реакцію на певний компонент, значно легше уникнути алергії, купуючи засоби потрібного складу.

Попередня публікаціяУ Вінниці розпочали капітальний ремонт дороги у мікрорайоні Академічний
Наступна публікаціяЧотири села Вінниччини з незвичною назвою та цікавою історією