Учора, 24 січня, Нацбанк увів в обіг нову пам’ятну монету «Василь Кричевський» номіналом 2 гривні.

Про це повідомляє “Оперативна Україна інфо” з посиланням на Нацбанк.

Монету виготовили з нейзильберу, її перший тираж – 30 тисяч штук.

На аверсі на фоні орнаменту, розробленого Василем Кричевським, розмістили: вгорі напис Україна, під якою малий Державний Герб України, праворуч та ліворуч від якого рік карбування монети 2023 року, у центрі стилізоване декоративне «дерево життя» – елемент Державного кредитового квитка УНР.

На реверсі монети зобразили на дзеркальному фоні портрет Василя Кричевського, праворуч від якого композиція, що представляє його спадщину: вгорі герб УНР, під яким перший зразок нового українського архітектурного стилю – головний фасад будинку Полтавського губернського земства (1903-1908), збудованого за проектом Кричевського, написи: Василь Кричевський, роки життя – 1873/1952.

Довідка: Василь Кричевський – самобутня постать українського мистецтва кінця XIX – середини XX ст. Він був різнобічною особистістю, творив в архітектурі та живописі, працював над оформленням книг, театральних вистав та кінофільмів, розробляв дизайн національного герба України, печатки держави, паперових грошей та марок УНР, досконало знав народну творчість, був глибоко обізнаний зі світовим мистецтвом.

Попередня публікаціяВ Подільському центрі онкології на спеціальному принтері друкують титанові імпланти та пластини
Наступна публікаціяЯк вінницькі учні здаватимуть Національний мультипредметний тест у 2023 році