Передноворічні споживчі настрої українців (зокрема, і вінничан) так, чи інакше визначаються воєнними реаліями. Фахівці економічної сфери сходяться на думці: наріжною причиною високої інфляції й зростання цін на товари з продовольчого “кошика” в Україні є повномасштабна війна, розв’язана росією.

За даними Державної служби статистики, порівняно з груднем минулого року середні споживчі ціни на харчові продукти в листопаді 2022 р. зросли на 33,5%.  Це вище за загальну інфляцію, яка склала 25,7%. Водночас Нацбанк прогнозує інфляцію на рівні 30 % за підсумками 2022 року. https://www.ukrstat.gov.ua/

Як інформує статистичне відомство, серед продуктів найбільше подорожчали:
  • яйця — на 80,7%,
  • фрукти — на 70,5%,
  • овочі — на 49,6%,
  • риба та рибопродукти — 44,5%,
  • цукор — на 32,9%,
  • хлібопродукти — на 29,7%,
  • макаронні вироби — на 27,5%.
  • олія на — 25,7%,
  • м’ясо та м’ясопродукти — на 24,4%,
  • сир та м’який сир — на 22,6%,
  • хліб — на 19,9%,
  • молоко на 16,3%,
  • соняшникова олія — на 14,1%.

Чи посилиться на цьому тлі тренд до зростання цін на основні продовольчі та інші товари напередодні Нового Року? Які фактори у даному контексті стануть визначальними? І чи повинна втручатися держава, щоб приборкати ймовірні цінові “стрибки”? Видання “Vinnytsia Press Point” зібрало експертні оцінки й прогнози.

Місцева влада має сприяти насиченню ринку локальною продукцією

“Перед кожним новим роком спостерігається істотне підвищення сезонного попиту, – пояснює екс-голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій у коментарі нашому виданню. – Це об’єктивно зумовлює зростання роздрібних цін – особливо, на ринках і в торговельних мережах, які не уклали довгострокові договори на постачання продукції. В рітейлових мережах, які мають такі договори, підвищення цін буде меншим”. 

Як прогнозує пан Коровій, подорожчають всі товарні групи, що надаються до святкового столу. Зазначає, що перед Різдвяними святами є характерним процес просідання долара, в якому населення тримає заощадження, зазначає експерт.

“Долари обмінюють на гривню в великих обсягах. Цей фактор впливатиме на можливість зменшення цін на деякі сезонні імпортні товари. Але це не набуде масового характеру”.

На думку Валерія Коровія, основний фактор щодо зростання цін – це істотне підвищення сезонного попиту і зменшення пропозиції окремих товарних груп. Останнє відбувається внаслідок руйнування ланцюгів логістики (парфумерія, побутова хімія, одяг тощо).

Експерт вважає, що держава має застосовувати певні “м’які” інструменти для стабілізації споживчих цін. 

“Якщо йдеться про місцеву владу, то це – сприяння процесам насичення ринку місцевими товарами. Зокрема, це – організація виїзних ринків для агровиробників, причому не одноразових, а протягом двох-трьох тижнів”. 

Що ж до держави, то Валерій Коровій пропонує пом’якшити деякі позиції по ввізному миту або знизити ПДВ.

“Втім, враховуючи проблеми з бюджетом, про це можна лише подискутувати. Водночас, я застеріг би владу від спокуси  державного регулювання цін. Адже, це призведе до різкого дефіциту товарів – на кшталт того, що ми нещодавно спостерігали на ринку нафтопродуктів”, – резюмує експерт.

Головне – забезпечити безперебійне постачання електроенергії

Журналіст видання “Vinnytsia Press Point” звернувся до керівництва профільного структурного підрозділу Вінницької обласної військової адміністрації за коментарем щодо ситуації з роздрібними продовольчими цінами напередодні Нового Року. А також – стосовно того, які саме фактори впливатимуть на їхню динаміку найближчим часом.

В.о. директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА Інесса Ратушняк  нагадує про відповідні прогнози Мінекономіки щодо макроекономічних показників економічного і соціального розвитку України. Зокрема, очікуваний індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) становитиме 130,1%, а на 2023 рік – 130,0 %.

Також, пані Ратушняк звертає увагу на традиційне зростання споживчого попиту в передноворічний період. При цьому, підприємствам переробної промисловості, сільськогосподарським виробникам та торговельним мережам доводиться розв’язувати низку серйозних проблем і викликів, спричинених воєнним станом й економічною турбулентністю.

Як зазначає посадовиця Вінницької ОВА, йдеться передусім про руйнування логістичних ланцюгів, зростання виробничих витрат, зокрема, підвищення вартості пального, курсу долара та зростання світового попиту на продовольчі товари.

“На сьогодні особливо актуальним для виробників продовольчої продукції та підприємств торгівлі є безперебійне постачання електроенергії, – наголошує в.о. директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА. – Тож, здебільшого підприємства даного сегменту використовують генератори.  При цьому вартість такої електроенергії в 4-5 рази дорожче за звичайне енергопостачання. Між тим суб’єкти господарювання, розуміючи соціальну відповідальність, намагаються мінімізувати об’єктивні фактори підвищення складових собівартості”. 

Що допоможе споживачам заощадити перед Новим Роком?

На цьому тлі Інесса Ратушняк зазначає, що в період воєнного стану зростання цін відбулося майже на всі основні товари та послуги (від 3 до майже 70 % залежно від номенклатури). Стосовно прогнозів щодо передноворічної динаміки цін на продовольчу споживчий кошик, на її думку, слід врахувати комплекс факторів.

“Сезонне подорожчання варто очікувати на овочі, що перш за все пов’язано з витратами на зберігання, – зазначає посадовиця Вінницької ОВА. – Собівартість продукції харчової переробної промисловості залежить від сировини, якої наразі достатньо, а також – від енергоносіїв, ситуація з якими є непередбачуваною та потребує оперативного вирішення. Тому, щодня долаючи нові виклики, ми будемо розуміти достеменність прогнозів: чи буде зростання цін, і якщо так, то на скільки”.

Інесса Ратушняк звертає увагу на те, що саме закони ринку – тобто попит і пропозиція – стануть визначальними.

“Все залежатиме насамперед від споживчого попиту. Слід зазначити, що в передноворічний та новорічний періоди торговельні мережі вже підготували акційні пропозиції на окремі товари. Зокрема, – на м’ясо та м’ясні вироби, молочну продукцію, рибу та кондитерські вироби. Це дозволить споживачам зробити закупівлю продовольчого кошика більш ощадливою”, – підбиває підсумок пані Ратушняк.

В продовольчому сегменті товарів ціни підвищаться на 10-15 %

Традиційно ціни на продукти перед Новим Роком зростають. Люди купують більше продуктів для святкового столу, тож попит природно збільшується,  зазначає в коментарі “Vinnytsia Press Point” кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський. 

З іншого боку, восени традиційно спостерігається певне падіння цін на вітчизняні овочі й фрукти. Економіст пояснює це завершенням збору врожаю, – аграрії прагнуть якомога швидше продати свою продукцію. Але це цінове зниження поступово завершується з початком зими. І перед Новим Роком можливе зростання цін на 5-10 %.

Олександр Хмелевський звертає увагу на суттєві ризики для продовольчого сектору, пов’язані з постійними відключеннями струму із-за російських ракетних обстрілів.

“Наприклад, правильне зберігання овочів і фруктів потребує відповідного температурного режиму, А це – додаткові витрати електроенергії, які спричиняють підвищення відпускних і роздрібних цін. Цей фактор теж позначиться суттєво на вартості молочної продукції, яєць, м’ясних продуктів. Переробні підприємства із-за перебоїв зі світлом змушені призупиняти виробництво, при цьому подекуди порушуються технології, продукція може псуватися”, – пояснює експерт.

Як констатує пан Хмелевський, частина продовольчих підприємств придбала генератори. Втім, з цим також пов’язані додаткові витрати, які підвищують собівартість продукції.

“Кіловат електроенергії, вироблений генератором, обходиться значно дорожче, ніж продукований електростанцією. Цей фактор додатково спричинятиме зростання споживчих цін. Прогнозую, що до Нового Року в середньому вони підвищаться на 10-15 % в продовольчому сегменті товарів”.

Експерт каже, що на яйця й м’ясні продукти традиційно збільшується попит перед новорічними святами. Тож вони у цей час можуть зрости в ціні – проте, не більше, ніж на 15 відсотків. Що стосується виробів з молока, то взимку вартість цих продуктів традиційно підвищується із-за дефіциту сировини у агровиробників.

Олександр Хмелевський звертає увагу і на невелике здешевлення деяких круп, зокрема, гречки. В цій продуктовій групі він передбачає більш-менш стабільну ситуацію через непоганий врожай – попри можливі коливання роздрібних цін у межах 5 %.

“Це стосується і цукру, навряд чи він буде зростати в ціні найближчим часом. Адже, недавно завершено збирання врожаю. Нині виробники активізували процеси перероблення цукрового буряка, цукроваріння”. 

В споживчому топі – консерви й “швидкі” сніданки?

Окрім того, незалежний експерт звертає увагу на суттєве зростання попиту в сегменті продуктів тривалого зберігання. Він пояснює цей відносно новий тренд високими ризиками блекаутів.

“Сьогодні споживачі активно купують консерви, локшину, продукти швидкого вжитку. Назагал – все, що можна швидко розігріти і спожити, без довгого приготування. Відтак, спостерігаємо певне зростання цін на тушкованку, рибні консерви, на сухі сніданки тощо”, – каже пан Хмелевський. 

Замість адміністративного втручання  в ціни – енергетична безпека

Журналіст “Vinnytsia Press Point” запитав експерта, наскільки виглядає доцільним втручання держави для попередження можливих цінових “стрибків” на продовольчі товари.

У цьому контексті Олександр Хмелевський нагадав, що ще з “ковідного” 2020 року залишається чинним державне регулювання цін на певні соціально-значущі товари. Окрім того, підприємства роздрібної торгівлі повинні заздалегідь інформувати Держпродспоживслужбу, якщо мають намір підвищити роздрібні ціни на товари на 5-10-15 %.

Однак, експерт не вважає ці інструменти ефективними – на практиці, в ринкових реаліях вони не стримують зростання вартості в роздрібній торгівлі. З іншого боку, якби держава адміністративно “зафіксувала” ціни, то це могло б призвести до дефіциту продукції на полицях магазинів і супермаркетів.

“Державі краще зосередитися на відновленні й забезпеченні стабільності роботи енергосистеми України при вкрай високих ризиках російських терористичних атак. Потрібно забезпечити достатні обсяги газу й вугілля для комунального сектору й промисловості за більш-менш прийнятними цінами”, – радить Олександр Хмелевський.

На думку експерта, доцільно було б впровадити відповідні державні програми. Наприклад, – у контексті виділення коштів енергокомпаніям для закупівлі сучасного обладнання для відбудови й реновації енергетичної інфраструктури.

“Суттєво полегшить діяльність підприємців – виробників продовольчої продукції й ритейлу – місцеві програми часткової компенсації бізнесу вартості генераторів, як, зокрема, у Львові. Це – дієві інструменти щодо стримування продовольчих цін”, – резюмує економічний експерт.

Автор: Андрій РЯЩЕНКО

Попередня публікаціяГерой України, пілот KARAYA, розповів свою історію про збиття п’яти Шахідів та селфі під час катапультування. Відео
Наступна публікаціяЗаблокували аккаунт FAVBET: Чому це могло статись та як повернути доступ