Як працюють Пункти Незламності у Вінниці перевірили журналісти Vinnytsia Press Point. Вийшла з тої перевірки ціла пригода. Виявилось, Пункти Незламності не всі працюють так, як задекларовано на сайті, а в деяких є все. І навіть ця новина, написана під час відключення світла з одного з таких Пунктів Незламності.

В школах чергують цілодобово

Пунктом першим нашого дослідження став Пункт Незламності у школі  №31. Враження, чистенько, тепленько, є чайник, вода, звичайно ж є туалет, переноска, присутній генератор, що правда його має хтось прийти під’єднати. На варті стоїть муніципальний поліцейський, спілкуємось з ним, каже, людей особливо немає. Чергують у цій школі цілодобово, але ще ніхто вночі не приходив.

На вокзалі темно, але тепло

Пункт другий дивимось на карті, що зазначений, як Пункт Незламності вокзал їдемо. Ніяких позначень де той пункт на вокзалі не видно, питаємо у жіночки яка чергує в довідці. Вона каже, -«Он там в залі очікування». На цьому розмову з нами завершено.

В залі очікування він же Пункт Незламності темно, що правда, тепло. Звичайно мова не йде про якісь там розетки чи водичку, тим паче про безкоштовну вбиральню. Слід зазначити, що в залі не смердить, як зазвичай, а добряче так пахне якоюсь віддушкою.

Спілкуємось з жіночкою, яка працює в цілодобовій крамниці і врешті знаходимо його «Пункт Незламності». Продавчиня радо погоджується підзарядити телефон, за п’ять гривень, і в неї в асортименті є гаряча вода, чай кава і таке інше.

Світлин залу очікування не робили, бо темно…

Біля Прозорого офісу на Замості є Пункт Незламності від ДСНС. Перше враження, там весело, купа дітей сидять по лавках, спілкуються, граються в ігри, поруч за ноутбуками працюють люди старшого віку. Привітні рятувальники, не знаючи що ми журналісти пропонують каву, чай, печиво та під’єднатися до «Старлінку».

Спілкуємось з рятувальниками, розповідають, що за день буває багато людей різного віку, хтось працює, хтось погрітись, а найбільше дітей. Школярі приходять від самого ранку, щоб не пропустити онлайн навчання.

Знайомимось з дівчиною, яка сидить з ноутбуком. Діана працює в ІТ компанії менеджером з продажу, приходить в намет Пункту Незламності працювати. За її словами проводить тут по п’ять годин вдень.

«Мені буває необхідно терміново бути на зв’язку та онлайн, тому проводжу тут інколи по п’ять годин. Взагалі не погано, тільки трохи замерзла в руки», – каже Діана.

В другому Пункті Незламності ДСНС під час візиту журналістів надають допомогу хлопцю, який впав і пошкодив руку

Завітали і в другий Пункт Незламності від ДСНС що біля Прозорого офісу на проспекті Космонавтів, враження такі самі. Але несподівано стаємо свідками надання допомоги хлопцю, який впав та пошкодив руку. Чергові рятувальники швидко знезаражують та бинтують руку, а потім викликають швидку.

Віталій, так звуть хлопця, каже, що був недалеко від пункту, коли травмувався.

Крім нього в пункті батько з двома хлопчатами, які саме активно пишуть олівцями по розмальовках. Чоловік каже, що в пункт зайшов вперше. Вже коли збираємось йти заходить літня жіночка та просить підзарядити телефон.

Пункти Незламності у Vin Smart Центрах працюють до десятої, а інтернету нема

Останнім в нашій мандрівці став Пункт Незламності у Vin Smart на Київській. Перша проблема була його найти, адже на сайті вказана адреса вулиця Чайковського 15-б, а насправді його адреса Чайковського 15-а.

Нарешті під’їжджаємо, в приміщенні темно, гримаємо у двері. Нам відповідає привітна дівчина, яка пропонує підзарядити телефон, попити чаю чи кави. Але попереджає що скоро зачиняються, адже вони працюють на цілодобово, як вказано на сайті, а до 22:00.

В приміщенні є дитячий куточок, тепло і можна попити чаю чи кави, зарядити телефони чи павербанки від генератора. А от вихід в мережу інтернет не працює. Про це ми дізнались вже в ранці, коли через відключення світла, звернулись у центр, а там все добре, але без інтернету.

Ми не можемо об’їхати усі Пункти Незламності у Вінниці, але будемо раді, якщо наші читачі поділяться інформацією про ті у яких були.

 

Попередня публікаціяУ Вінниці збирають другий вантаж для деокупованої Балаклії
Наступна публікаціяУ Вінниці працює відділення «Госпіс», а ще одне планують створити на місці другого пологового будинку