Тисяча трояндових кущів, шпага та вишитий портрет. Вінницький музей Миколи Пирогова отримав подарунки до 75-річчя

Сьогодні у Вінниці урочисто відзначили одразу три пам’ятні дати пов’язані з видатним лікарем та просвітником Миколою Івановичем Пироговим.

«Ми сьогодні відзначаємо три дати 175 річчя з дня застосування славетним хірургом, вперше в історії війн, ефірного наркозу на полі бою, 75 річчя музею, який був відкритий на території його маєтку «Вишня» 9 вересня 1947 року. Ми також маємо ще одну важливу дату, адже 25 років тому, 10 червня, нашому музею було присвоєно статус національного», – розповів генеральний директор установи Олександр Турський.

З часу відкриття музею садиби його відвідали понад 9 мільйонів екскурсантів із 185 країн світу. Музей і нині залишається «туристичним магнітом», який приваблює туристів з усього світу.

На відзначенні було багато сказано про досягнення видатного хірурга та просвітника, а також було багато троянд. Адже Микола Пирогов не тільки любив ці квіти, а й посадив в своїй садибі алею, де було більше 230 видів троянд.

Тож у свято екс-голова ОДА та мер Вінниці та депутат ВР Олександр Домбровський і координатор ГО “Ми-Вінничани” у м. Вінниця Сергій Кудлаєнко подарували музею символічну картину з трояндами вінницького художника Олександра Рожкова.

Яка одночасно є сертифікатом на тисячу трояндових кущів для території садиби від ГО “Ми-Вінничани”.

Також цікаві подарунки та привітання були від перших осіб міста та області. Від імені Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова та від себе особисто з ювілеєм колектив музею привітала Перший заступник начальника ОВА Наталя Заболотна. Із щирими побажаннями з нагоди 75-річчя Національного музею-садиби М.І. Пирогова також звернулися голова обласної Ради Вячеслав Соколовий та Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Під час загальних зборів колективу Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна та Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий подарували співробітникам музею вишитий портрет Миколи Івановича Пирогова, створений видатною вінничанкою, заслуженою майстринею народної творчості України Любов’ю Шаламай.

З нагоди 75-річчя музею колективу закладу вінницький мер передав символічний подарунок – «шпагу Пирогова».

“Це репліка легендарної нагородної шпаги, яка належала Миколі Івановичу, але була втрачена у 30-х роках минулого століття. Шпага зразка 1872 року поповнить експозицію музею, який вже стільки років є візитівкою Вінниці” – прокоментував символізм подарунку Сергій Моргунов.

Для довідки

9 вересня 1947 року у садибі Вишня, де впродовж останніх двадцяти років (1861-1881) жив і працював Микола Іванович Пирогов, було відкрито музей. Об’єктами музейного комплексу є будинок і аптека, які споруджені М.І. Пироговим у 1866 р., та церква-некрополь, будівництво якої завершено у 1885 р.. Із 1882 р. там покоїться забальзамоване тіло М.І. Пирогова. У наступні роки експозиція музею удосконалювалась і поповнювалась працями М.І. Пирогова, виданими при його житті; архівними документами, літературою про нього. До 150-річчя від дня народження М.І. Пирогова (1960 р.) були відтворені його робочий кабінет і аптека, придбані деякі особисті речі і рукописи. В музеї відновлено і переобладнано операційну та приймальну великого хірурга.

Попередня публікаціяНа Вінниччині у власність громаді повернули дві гідротехнічні споруди вартістю понад мільйон гривень
Наступна публікаціяУ Ладижині в аграрному коледжі оснастили лабораторію для дуальної освіти