Керівництво Вінницької обласної ради вдруге відмовило журналістам нашого видання у наданні інформації про зарплати, премії і надбавки самим собі. У відповідь на запит представників ЗМІ про це питання надійшла формальна відписка — «А хто ви такі?»

Нещодавно аналогічно вчинила і Вінницька міська рада, хоча ще до недавнього часу на більш буденні запити наше видання отримувала відповіді на інформаційні запити в спокійному та робочому режимі.

До теми: Вінницький міськвиконком не хоче розповідати про премії керівництву

Резонно було б припустити, що якщо бодай додаткових виплат немає, то цим слід пишатися та інформувати громадськість про те, що в в умовах війни очільники обласної ради економлять бюджетні кошти. Але апарат обласної ради вирішив промовчати, з чого можна було б зробити висновок про наявність таких премій.

Однак, ми об’єктивне видання, тому таких припущень за браком інформації робити не будемо.

Проте ніщо не заважає нам подивитися на очевидні й загальновідомі факти. Які підтверджують, що керівництво Вінницької облради себе не образить.

Перший

Негайно після місцевих виборів-2020 штат апарату Вінницької обласної ради зріс майже вдвічі — з 50 до 95 осіб.

Видатки на нього у 2020-му році склали 19 млн 363 тис. грн, у 2021-му – 35 млн 729 тис., у 2022-му – 36 млн 136 тис. сумарно ж (з урахуванням низки інших статей) виконкому обласної ради розписав на свою користь 114 млн 186 тис. грн.

Для порівняння – на забезпечення діяльності бібліотек було виділено 39,9 млн грн, на утримання усіх комунальних ДСЮШ витрачено 58,8 млн грн, на медико-соціальний захист дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування – 47,1 млн грн, вся служба у справах дітей – 13,8 млн грн.

І ще — у Полтавській області, де населення у 2021-му році було майже на 200 тисяч менше, ніж у Вінницькій (1 млн 386 тис. проти 1 млн 545 тисяч), доходи бюджету на 2022 рік планували в обсязі 5 млрд 284 млн грн (проти 4 млрд 613 млн у Вінницькій), а видатки на апарат — менші. На виконком Полтавської обласної ради у 2022 році мали виділити лише 40 млн 389 тис. грн., у тому числі на утримання апарату – 33 млн 253 тис. грн.

Другий

Хтось щось чув про скорочення апарату Вінницької обласної ради?

Або про те, чим займаються майже 100 осіб, вся функція яких 3-4 рази на рік підготувати сесію обласної ради?

Ось дивимося на перелік питань, винесених на 27 сесію (у документі).

Списання автівок, перейменування, нагородження почесними грамотами. 

Допомоги постраждалим від ракетного удару по Вінниці, як бачимо, немає.

Третій

У голови Вінницької обласної ради — 4 заступники, хоча закон “Про місцеве самоврядування” передбачає лише двох. Коли подібна ситуація виникла у Харківській обласній раді, суд визнав обрання чотирьох заступників протиправним та скасував це рішення.

Але Вінницька обласна рада на рішення суду не зважає.

Все це — ті об’єктивні факти, які не може приховати навіть керівництво обласної ради, що звикло спілкуватися з журналістами методом відписок.

А тому, на нашу думку, остання інформація ЗМІ і телеграм-каналів, що на Банковій просувають ідею повністю підпорядкувати структури місцевого самоврядування військово-цивільним адміністраціям, не позбавлена певної логіки.

У тому сенсі, що обласна рада у її нинішньому вигляді, ані її роздутий апарат, на який витрачаються десятки мільйонів гривень, в умовах військового часу показали себе з дуже сумнівного ракурсу.

Довідково: Після останніх місцевих виборів депутатська більшість у Вінницькій міській та обласній раді отримала партія «Українська стратегія Гройсмана».


Головне фото – сайт Вінниця.інфо

Попередня публікаціяВінницьких волонтерів відзначили подяками від міської ради
Наступна публікаціяУ Вінниці продовжують лікування 55 поранених під час ракетних обстрілів