Сім батальйонів територіальної оборони формують у Вінниці та шести районах — Вінницькому, Гайсинському, Жмеринському, Могилів-Подільському, Тульчинському та Хмільницькому.

«Війна з Росією триває вже восьмий рік. Люди реагують на події з війни, лише коли загинув або поранений воїн, цивільна людина або показують знищені під час обстрілу будинки. На жаль, ми навчилися з цим жити.

Вчергове Путін стягнув до кордонів України війська, демонструючи готовність до відкритого вторгнення. Від такого тиску легко впасти в паніку, але Збройні Сили готові дати відсіч агресору.

Війна триває, і за цих умов готовність і вміння кожного українця чинити опір є важливим чинником стримування російської агресії», розповів, 10 січня у своєму  зверненні Командувач Сил територіальної оборони Збройних Сил України бригадний генерал Юрій Галушкін.

Набуття чинності закону про основи національного спротиву дозволяє створити потужну, справді здатну на таке систему ТрО. Це нова інституція, до якої залучено місцеву владу, інші сили безпеки і оборони, громадські організації. Але насамперед — це окремий рід сил Збройних Сил України.

За Законом, який діє з 1 січня нового 2022 року. На тероборону буде своє фінансування, свої фонди, свої казарми і свої полігони.

Найближчим часом буде завершено формування та комплектування чотирьох Регіональних управлінь та 25 бригад Сил ТрО ЗС України. Бригади будуть дислоковані в кожному обласному центрі України та місті Києві, до складу бригад входитимуть від чотирьох до десяти окремих батальйонів, що розміщені в кожному районі згідно з адміністративним розподілом території України.

Бригади та батальйони у штаті мирного часу налічуватимуть 10 тисяч військовослужбовців. Це організаційні ядра, які здатні розгорнути й забезпечити зброєю та МТЗ підрозділи до штату воєнного часу.

До тероборони не братимуть солдатів молодших за 35 років і не старших 60 років.

Як записатися до резерву ТрО

Наразі всім охочим необхідно звертатися до районних та обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) за місцем проживання, де їм кваліфіковано дадуть роз’яснення та допоможуть оформити документи. Надалі цей процес будуть супроводжувати командири батальйонів та бригад. До речі, співбесіду обов’язково треба пройти у командуванні батальйону, а потім проходження військово-лікарської комісії.

Бригада та сім батальйонів ТрО області входитимуть у структуру Збройних Сил України.

Штаб бригади буде розташовуватися в обласному центрі, штаби батальйонів на території районів.

Місця дислокації батальйонів вже визначені. Переважно – це містечка, де є розформовані військові частини. Також це інші об’єкти державної та комунальної власності, які наразі не використовуються.

Батальйони ТрО будуть схожі на мотопіхотні підрозділи. У розпорядженні буде колісна техніка та стрілецька зброя. Вони допомагатимуть основним силам ЗСУ охороняти важливі об’єкти або кордон, чергувати на блокпостах, протидіяти диверсантам чи іншим незаконним групам агресора.

Передбачено два види служби: на постійній основі та в резерві. В обох випадках – контракт. Різниця у тому, що контрактники на постійній основі приходитимуть на службу в частину щоденно, а резервістів викликатимуть у період загострення військової ситуації.

Офіцери укладають контракт на п’ять років. Сержанти, солдати – на три роки. Службу нести у батальйоні, а проживати – вдома.

Найближча мета – сформувати резерв ТрО на посади за штатом воєнного часу, надалі – мати бригади та батальйони, здатні швидко укомплектуватись своїми резервістами, привести себе в бойову готовність та приступити до виконання завдань.

Масова готовність суспільства до збройної відсічі — це те, що може не пустити війну в нашу домівку.

Попередня публікаціяВінницькі антивакцинатори збираються на мітинг в столицю
Наступна публікаціяУ Вінниці очікують нову хвилю пандемії COVID-19