Поблизу Вінниці у Якушинцях відбувся фестиваль звичаєвої культури «Живий вогонь». Він зібрав багатотисячну юрбу гостей, які із задоволенням розважались на локаціях фестивалю.

Було як то кажуть на будь-який смак та гаманець. Чи не з усіх районів Вінниччини приїхали на виставку ярмарок краєзнавці, народні майстри та етноколективи. Звичаєве різнобарв’я України різних культур та націй в піснях та танцях можна було побачити і почути зі сцени фестивалю. Танцювали колективи подолян, полісян, слобожан, гуцулів, лемків, бойків. Виступали колективи українців різних націй представників азербайджанського, вірменського, грузинського, єврейського, молдовського, ромського, польського та інших народів.

Гості в традиційних вишиванках гармонічно виглядали поруч зі справжнісінькими панками з ірокезами. Між гостями ходили справжні козаки із вусами та шаблями, які навчали дітей та дорослих стріляти з пістоля, розбирати автомат, кидати ножі та стріляти з лука.

«Ми постійно проводимо патріотичне виховання, адже від цього залежить яким виросте майбутнє покоління козацтва. Сьогодні на фестивалі представили традиційне козацьке озброєння та сучасну зброю. Є також стенди з розповідями про долю наших військових побратимів, які на Сході боронять територіальну незалежність країни», – розповідає козак Віктор з ГО «Козацьке стрілецьке братство» м. Луцьк.

Сам Віктор працює вчителем і вже багато років розповідає дітям про славу козацького війська.

Козацька частина фестивалю вибухнула гарматами ближче до вечора, зачарувала глядачів видовищним боєм козацького спасу, показовими виступами з шаблями та іншою традиційною зброєю та розважила, охочих випробувати свої сили боєм лава на лаву. А закінчилось видовищним вогняним шоу.

Одна з локацій фестивалю «Ідологія» представила частину правірувань наших пращурів. Таємничі ідоли серед дерев заглядали в первісну частину людини та запрошували до втаємничення єднання з природою. Органічним і живим доповненням локації стало дійство запалення живого вогню де відбулась реконструкція літніх обрядів подолян. А всі охочі змогли пройти по розпеченому вугіллю.

Сучасність гармонічно поєдналась на фестивалі із аутентичною етнікою люди танцювали і підспівували Етноелектронному гурту «GG Гуляйгород» Гурт, Рок-гурту «Брати Станіслава» та «Медовий Полин».

 

Попередня публікаціяУ Вінниці відкрили творчій простір АРТХАТА. ФОТО
Наступна публікаціяУ Вінниці відбудеться тематичний квест «На Дикому Заході»