У Вінниці поблизу Мурів з’являться багатоповерхівки з підземними паркінгами. На вулиці Мури неподалік Спасо-Преображенського Собору розпочалися будівельні роботи. На місці колишнього будинку лікаря Михайла Штерна по вулиці Мури 7 екскаватором копають глибокий котлован.

Журналісти нашого видання поцікавилися, що тут будують. Місцеві мешканці розповіли, що на місці будинку №7 копають котлован на декілька метрів вглибину.

“Тут буде 6 поверховий будинок з підземним паркінгом. Зараз тут знесуть мені майже весь двір разом з гаражами. Поруч, де будинок №5а також з’їхали мешканці будинку, його на днях мають знести. Там має бути 4 поверхова будівля Ми тут всі знаходимось на підземеллях, бо в котловані помітна цегла та вхід до підземелля, де моя сусідка поруч зробила з нього погріб. Як тут будуть будувати не знаю, але з підземеллями це небезпечно враховуючи поверховість. ” – розповіла мешканка будинку №15.

Нагадаємо, що дослідники спільноти «Тіні. Вінниця» вже розповідали виданню, що після демонтажу будинку №7 вони знайшли п’ятиметровий підземний хід з замурованою перегородкою. Сам хід був затоплений через те, що над ним влаштували каналізацію. Дослідники припускали тоді, що хід йде прямо під будинок. Як виявилось, слова дослідників підтвердились наявністю підземного ходу. Він йшов від найстарішого глиняного будинку 19 сторіччя. Першим власником цього будинку був відомий вінницький лікар Михайло Ісаєвич Штерн. Пізніше в радянські часи будинок займали спортивні секції, а останнім приміщення займала майстерня ЖЕКу №3.

Наприкінці 2019 року даний будинок було демонтовано і тут одразу були знайдені підземні ходи.

Окрім цього будинку поруч у будинку №5а нещодавно проживали люди, але вони продали свій будинок. В ньому розібрали дах та залишилися одні стіни.

Поруч з ним був будинок №5, що біля Мурів. Він був також глиняним та двоповерховим. Ще в минулому сторіччі наприкінці 90-х там стався обвал підземель, через це мешканці були переселені, а будинок знесений. Довгий час територія пустувала за парканом.

Наразі мешканці повідомляють, що від Мурів до фабрики Динамо буде сучасна забудова, але дослідники побоюються, що через зсув ґрунту можуть зруйнуватися Мури та підземелля.

Попередня публікаціяВизначились переможці обласного чемпіонату з футзалу
Наступна публікаціяНа Вінниччині на COVID-19 хворіють 16300 пацієнтів